Bairam pentru Primăria veche

 

Aleşii de la Botoşani au sărbătorit cum nu se poate mai româneşte reinaugurarea sediului vechi al Primăriei din Piaţa Revoluţiei. Au pus-o de un mic chef la un restaurant din zonă. E bine că în sfîrşit se mai inaugurează ceva la Botoşani, deşi parcă ar fi trebuit să se întîmple mai de mult lucrul ăsta, nu la patru ani de la începerea lucrărilor.

Trecînd peste dificultăţile generate de sistemul electronic de votare, interpelare, luare de cuvînt, etc., care ne-a dovedit cam cît de puşi la punct sînt consilierii cu tehnica anului 2010, ceea ce s-a întîmplat joi este emblematic pentru demnitarii din această zonă a ţării, fie ei şi dintr-ăştia de rang mai mic, nu dintr-ăla de Bucureşti.

Practic ce s-a întîmplat? S-a reinaugurat sediul vechi al Primăriei pentru reabilitarea căruia s-au cheltuit în final vreo 20 de miliarde de lei vechi. Buuun. Cine a dat banii ăştia? Păi o parte au venit de la bugetul oraşului, adică de la contribuabilii din Botoşani, iar o altă parte de la Compania Naţională de Investiţii, tot o unitate a statului, dar cu caracter naţional. Deci prin taxele şi impozitele pe care botoşănenii le-au plătit în ultimii patru ani au „cotizat” practic la modernizarea clădirii. Aşaaa... consilierii locali au avut vreo altă contribuţie în plus la reconstrucţia imobilului, au adus bani de acasă, s-au implicat efectiv în derularea lucrărilor, au făcut ei vreo recepţie, au pus o cărămidă acolo? Nu! Am fost de zeci, sute de ori cred la sediul Primăriei cît timp a fost în reconstrucţie, dar n-am văzut picior de consilier pe acolo interesat de cum mai merg treburile, de ce întîrzie atît investiţia, cînd o să fie gata, ş.a.m.d. În schimb, cînd a fost vorba s-o pună de-un pahar, consilierii s-au grăbit la sărbătorit Primăria asta de care i-a durut atiţia ani (nu spun eu unde, bănuiţi dvs.) că nu se mai termină.

În tot acest timp restul botoşănenilor, adică ăia fraieri care pe consilierii i-au votat şi care au dat bani la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale unde mai totul e secret, nu puteau să treacă mai încolo de uşa Primăriei că erau întîmpinaţi de un gardian din cale afară de „amabil”. Asta după ce li s-a explicat şi că n-au voie să parcheze în faţa instituţiei că e rezervat. Primăria a fost a lor doar cînd era vorba să dea bani la buget, cînd e vorba de sărbătorit este a altora.

Sergiu BĂLĂŞCĂU