Dacă s-ar întocmi un top al celor mai bogați candidați botoșăneni la funcția de primar omul nostru ar ocupa cu siguranță un loc fruntaș. Nu este mare antreprenor, nu a ocupat cine știe ce funcții în administrația publică și lucrează de o mulțime de ani la stat.
Toate acestea nu l-au oprit însă pe Cristian Dumitraș, aspirantul social-democrat la Primăria Cordăreni, să acumuleze o avere impresionantă. Într-o sărăcie de comună acesta iese în evidență prin proprietățile imobiliare considerabile pe care le deține. Are 75,5 hectare de teren forestier, tot cam atât teren agricol și 2,5 ha teren intravilan. Iar astea doar în comuna în care candidează. Pentru că ex-liberalul are alte două hectare de pădure la Brăești, plus un hectar de teren agricol la George Enescu. Acestea sunt terenurile pe care Cristian Dumitraș le are în proprietate conform declarației de avere completată la momentul depunerii candidaturii pentru funcția de primar al comunei Cordăreni.
O comparație cu precedentul formular de aces tip scoate la iveală cel puțin un aspect interesant. În urma cu ceva mai mult de un an, pe 17 martie 2015 mai exact, Cristian Dumitraș (foto stânga, sursa Facebook) a trebuit să completeze o declarația de avere în calitate de consilier local. Ei bine, acesta avea doar 16 hectare de pădure, cu aproximație suprafața de intravilan menționată și 4,26 sau 42,6, fiindcă nu este foarte clar ce scrie în declaraţia de avere, hectare de teren extravilan. Un simplu calcul arată că într-un an și o lună (pe 14 aprilie a completat declarația de avere de candidat), alesul local de la Cordăreni și-a mărit averea cu vreo sută de hectare, din care aproximativ jumătate reprezintă fond forestier. Iar partea și mai interesantă este aceea că toate aceste bunuri imobile au fost dobândite prin contracte de vânzare-cumpărare, adică s-a plătit pentru ele, nefiind vorba de moșteniri sau alte chestiuni de acest gen.
Apetența pentru fond forestier a candidatului nostru este una cât se poate de explicabilă: Cristian Dumitraș este pădurar la Ocolul Silvic Dorohoi. După cum se poate lesne observa, localitățile în care pădurarul a făcut achiziții sunt apropiate celui de-al doilea municipiu al județului, adică țin de Ocolul Silvic de aici. De altfel, anul trecut acesta a făcut mai mulți bani din vânzarea de material lemnos – 24.581 de lei, decât din salariul de la OS Dorohoi – 23.957 lei. A mai primit ceva peste 3.500 de lei de la APIA și a făcut 18.692 de lei din arendă. În calitate de consilier local a încasat aproape 3.800 de lei. La toate aceste venituri se adaugă încă 4.000 de lei pe care i-a primit drept recompensă în cadrul concursului ”Cel mai bun pădurar”. Cumulat, în ultimul an a câștigat nici mai mult, nici mai puțin de 78.529 de lei. Și, spre deosebire de precedenta declarație de avere, de această dată soția, care în 2015 era trecută ca șef al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, nu mai apare nicăieri.
Iar toate acestea la doar 42 de ani. Și am uitat să vă mai spunem că omul nostru are o casă de locuit de 200 metri pătrați în Cordăreni și un apartament de 52 mp în Dorohoi și acestea fiind la rândul lor cumpărate. Iar apartamentul nu era în declarația de avere din 2015.
Cristian Dumitraș este fiul lui Constantin Dumitraș (foto stânga), nimeni altul decât actualul primar al comunei Cordăreni. După cum v-am informat în prima săptămână a lunii mai, cei doi sunt autorii unei manevre electorale rar întâlnite nu doar în Botoșani, ci în toată România. Ambii erau liberali, tatăl primar, fiul consilier local. Dumitraș senior și-a depus candidatura din partea PNL, iar Dumitraș junior din partea PSD, numai că, după expirarea perioadei de aducere a actelor la Biroul Electoral de Circumscripție Cordăreni, tatăl și-a retras dosarul, liberalii nu au mai putut nominaliza alt candidat, astfel încât fiul a devenit mare favorit la câștigarea alegerilor.
Explicațiile sale sunt însă altele. El susține că avea neînțelegeri de mai multă vreme cu liderii PNL Botoșani și că plecase din partid încă din 2014, când a profitat de OUG 55 și nu și-a pierdut mandatul de ales local.
”Au fost mai multe conflicte cu cei de la PNL. Fostul președinte chiar ne-a dat peste nas și nu am ajuns la nici un capăt de înțelegere, cu toate că eu aveam 16 ani de când eram membru PNL, cred că eram mai vechi și decât d-lui”,
Cristian Dumitraș, pădurar & candidat la Primăria Cordăreani.
Acesta se ocupă de Ansamblul Cordăreanca și spune că a tot cerut microbuz de la administrația județeană condusă de liberali, însă comuna nu a primit așa ceva, în schimb, după ce a devenit social-democrat, s-a repartizat localității un microbuz și s-ar fi asfaltat 7,1 km de drum din comună.
Cât despre achizițiile masive de pădure susține că totul s-a făcut la vedere, în baza unor contracte.
”Le-am cumpărat de la proprietari, care au fost puși în posesie, cu acte făcute la notariat”,
Cristian Dumitraș, pădurar & candidat la Primăria Cordăreani.
Oarecum surprinzător, directorul Direcției Silvice, căreia i se subordonează și Ocolul Silvic Dorohoi, a aflat de la reporterul Botoșăneanul că amintitul pădurar candidează la alegerile din 5 iunie. Gheorghe Rusu s-a interesat și a aflat că social-democratul de la Cordăreni și-a luat concediu de odihnă, așa cum prevede statutul silvicultorului, potrivit legii putând să candideze pentru un mandat de ales local.
”Noi practic nu avem statut de funționari publici, noi avem statut de agent economic și ne autofinanțăm, nu primim bani de la bugetul de stat. Statutul personalului silvic nu îngrădește candidaturile, să nu ai voie să candidezi ca la anumite instituții”,
Gheorghe Rusu, directorul Direcției Silvice Botoșani.
Șeful pădurarilor din întreg județul arată că angajații unității pot achiziționa suprafețe forestiere, însă trebuie să aibă grijă cum le exploatează pentru a nu intra în conflict de interese cu unitatea la care lucrează.
”Să fii proprietar de pădure e una, dacă ar avea o firmă cu care ne-ar face concurență neloială, de exemplu dacă și-ar face un depozit de lemne, ar fi altceva. Nu aveam însă semnale de acest gen, că ar avea o firmă”,
Gheorghe Rusu, directorul Direcției Silvice Botoșani.
Directorul DS Botoșani menționează și că angajații unității sunt obligați să completeze și o declarație de interese, iar în momentul în care intră în conflict cu angajatorul au un termen clar în care să opteze pentru Direcția Silvică sau pentru afacere. Declarația de interese a liberalului convertit la social-democrație este însă goală.
Și cum, cel puțin teoretic, politica nu este o afacere, Cristian Dumitraș are drumul larg deschis spre Primăria Cordăreni.
CITEȘTE ȘI: