Dacă cu mulți ani în urmă astfel de cazuri erau aproape inexistente, situația s-a schimbat. Și nu în bine.
Un adolescent în vârstă de 17 ani s-a prezentat la sfârșitul săptămânii trecute la Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) din cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Județean Mavromati. Se simțea rău, iar în urma investigațiilor medicii au dat verdictul: infarct miocardic. După mai multe demersuri s-a reușit transferul băiatului la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași. Iar cazul acesta nu este singular.
Uneori bolile cardiace au adus și la adevărate tragedii. Un băiat de 14 ani din Botoșani își pierdea viața în luna iunie a anului trecut. A ajuns la Urgențe în stop cardiorespirator după e i s-a făcut rău la piscină. Iar medicii legiști au stabilit faptul că acel copil suferea de fapt de o afecțiune cardiacă gravă și se puteau vedea și urmele unui infarct mai vechi.
Iar exemplele pot continua.
Deși infarctul se asociază în general cu vârsta de peste 50 de ani, medicii avertizează că s-a ajuns să fie tot mai multe cazuri în rândul tinerilor.
Medicii recomandă o serie de sfaturi care ar putea preveni pe cât posibil această boală.
'' Ar trebui să facem efort fizic în primul rând. Cei care sunt sportivi nu fac sau fac extrem de rar infarct miocardic. Să avem grijă la alimentație, alimentația bogată în grăsimi saturate, în colesterol crește riscul de infarct miocardic. Atenție și la odihnă, nopțile nedormite își spun cuvântul. Stresul, enervările la fel își spun cuvântul''
Cornel Saradan, medic în cadrul DSP Botoșani
Simptomele clasice ale infarctului miocardic acut sunt durere bruscă de piept (în mod specific răspândindu-se spre brațul stâng sau partea laterală stângă a gâtului), dispnee, grețuri, vomă, palpitații, transpirații și neliniște (adeseori descrisă ca o senzație de moarte iminentă).
Bolile cardiovasculare sunt cauza principală de deces în rândul românilor, fiind responsabile de aproximativ 58% din totalul deceselor.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: