Azile „de groază” căutate și la Botoșani de o armată de inspectori: S-au descoperit unități „mascate” care încă NU pot fi verificate

Descoperirile făcute în Ilfov la mai multe centre private de îngrijire a persoanelor vârstnice sau cu dizabilități, au efecte în întreaga țară. Premierul Marcel Ciolacu a cerut în primul rând să cadă capetele celor din fruntea instituțiilor publice, care au închis ochii la aceste situații grave.

 

Prefecții băgați duminică în ședință 

 

Mai apoi, a extins măsurile în întreaga țară convocând de urgență toți prefecții într-o videoconferință care a avut loc duminică după amiază.

 

Reprezentanții Guvernului în teritoriu au primit sarcina să constituie comisii de control care să verifice unitățile de cazare pentru bătrâni și copii, atât de la stat cât și de la privat.

 

La Botoșani au fost constituite două comisii care și-au început deja activitatea de luni, 10 iulie 2023, cu centrele din municipiul reședință.

 

Acestea sunt formate din inspectori de la următoarele instituții :

 

  • Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani
  • Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Botoșani
  • Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Nicolae Iorga” al Județului Botoșani
  • Comisariatul Judeţean pentru Protecția Consumatorilor Botoșani
  • Direcția de Sănătate Publică a Județului Botoșani
  • Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani
  • Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoșani.

 

„Avem constituite două comisii într-un program de control pe următoarele șapte zile, două comisii formate din 11 inspectori de la șase instituții. Comisiile și-au început activitatea”,

Sorin Cornilă, prefectul județului Botoșani

 

Ce se verifică la Botoșani

 

La o primă analiză, în județul Botoșani ar funcționa aproape 70 de centre de stat și private.

 

Problema descoperită la Botoșani este privitoare la obiectul principal al activității desfășurate de aceste centre și cum sunt ele autorizate, pentru a putea fi supuse controlului.

 

Pentru că în directiva trasată de premierul Marcel Ciolacu, se face trimitere la unitățile autorizate pentru activități ale căminelor de bătrâni sau „alte activități de asistență socială, cu cazare”.

 

Acestea sunt clasificate după următoarele coduri CAEN:

 

Cod CAEN 8730 - Activități ale căminelor de bătrâni si ale căminelor pentru persoane aflate în incapacitate de a se îngriji singure

 

Această clasă include asigurarea asistenței medicale în centre și servicii de îngrijire individuală pentru persoane în vârstă sau cu dizabilități, aflate în incapacitate de a se îngriji singure și/sau care nu doresc să ducă o viață independentă. Îngrijirea include de obicei cazare, pensiune, supraveghere și asistență în existența zilnică, de exemplu servicii de menaj. În unele cazuri, aceste unități asigură asistență medicală calificată pentru rezidenți în locații separate.

 

Această clasă include activități ale:

 

  • locațiilor de existență asistată
  • comunităților de pensionari cu îngrijire permanentă
  • căminelor pentru bătrâni cu asistență medicală minimă
  • caselor de odihnă fără asistență medicală

 

 

Cod CAEN 8790 - Alte activități de asistență socială, cu cazare

 

Această clasă include asigurarea serviciilor de îngrijire în centre și îngrijire individuală pentru persoane, cu excepția celor în vârstă și cu dizabilități, incapabile pentru o completă îngrijire sau care nu doresc să ducă o viață independentă.

 

Această clasă include:

 

  • activități asigurate non-stop, dirijate către furnizarea asistenței sociale pentru copii și categorii speciale de persoane cu capacități limitate de auto-îngrijire, unde tratamentul medical sau educația nu reprezintă elemente majore:
  • orfelinate
  • cămine pentru copii
  • adăposturi temporare pentru persoane fără locuință
  • instituții care îngrijesc mame necăsătorite cu copii
  •  

Aceste activități pot fi desfășurate atât de către instituții guvernamentale cât si de organizații private.

 

Camuflajul sub care se ascund de autorități unii operatori

 

Problema este că la Botoșani ar exista șapte centre pentru vârstnici cu codul CAEN: 5590 – care înseamnă „alte servicii de cazare”.

 

Această clasă include asigurarea cazării temporare sau de lungă durată în camere cu unul sau mai multe paturi sau dormitoare pentru studenți, lucrători sezonieri și alte persoane.

 

Această clasă include:

 

  • locuințe pentru studenți
  • dormitoare școlare
  • cămine muncitorești
  • pensiuni și internate
  • vagoane dormitor

 

În realitate, centrele private de la Botoșani ar găzdui persoane vârstnice cu acest obiect principal de activitate, iar la acest moment nu se supun verificărilor.

 

Prefectul cu ochii pe aceste centre 

 

„De fapt s-au trecut pe un cod CAEN de servicii de cazare – 5590 și ei nu sunt supuși activității de verificare pentru că ei sunt înregistrați drept centre de cazare”, a explicat prefectul Sorin Cornilă.

 

Șeful Prefecturii susține că discută cu specialiștii și eventual va ridica problema și la nivel central pentru a se putea verifica și aceste unități private.

 

„Întâi trebuie să facem o analiză să vedem care sunt aceste centre. Anul trecut am avut niște sesizări tot de prin niște centre de aici și am făcut atunci niște comisii. La momentul respectiv funcționau pe codul CAEN 8730, cel care este de fapt centre rezidențiale de îngrijire bătrâni, cel supus verificării și acum”, a mai spus prefectul Sorin Cornilă.

 

Neoficial, la Botoșani au existat o serie de sesizări privitoare la unele centre private, însă persoanele care anunțau anumite aspecte grave nu și-au putut susține reclamațiile și cu probe.

 

(Sursa foto - News.ro)