Avarii în lanț în municipiul Botoșani: apa curge într-o veselie de peste o lună, case inundate, oameni disperați – GALERIE FOTO & VIDEO

Sunt doar câteva cuvinte ce descriu tabloul disperării pe care îl trăiesc mai multe familii ce locuiesc în municipiul Botoșani și care, de mai bine de o lună de zile se luptă cu… apa din conductele societății Nova Apaserv.

 

„Greaua moștenire”

 

Se întâmplă pe strada Doboșari, la o conductă „veche” de cinci ani care, din cauza calității proaste, cedează din loc în loc la intervale regulate de timp.

 

Este conducta de apă care alimentează cartierul ANL Cișmea, „moștenită” de SC Nova Apaserv SA de la constructorul care a lucrat atunci acolo. Cu o garanție pe care s-a așternut praful de deja mult timp.

 

Din vara anului trecut, inginerii și directorii au numărat avariile înregistrate pe tronsonul de 200 de metri.

 

17.

 

Oamenii care locuiesc acolo își calculează pagubele.

 

De ordinul miilor de lei

 

La o familie de exemplu, în curte apa băltește de la începutul lunii iunie, când erau două locuri unde explodase conducta. Între timp s-a ajuns la șase. În grădină, trei cireși și un vișin, care din cauza umezelii s-au uscat prematur și probabil că vor sfârși pe foc.

 

 

 

Situația este mai gravă în casa familiei, cămara fiind transformată practic într-o mică „fântână” în care izvorăște efectiv apa. Cu o pompă, proprietarii scot apa continuu. În sufragerie, apa s-a infiltrat în pereți deja și situația continuă să se înrăutățească.

 

Din timp în timp, proprietara iese la poartă și caută cu privirea echipajele Nova Apaserv care s-au săturat să tot apară pe strada Doboșari.

 

 

„Este incredibil câte spărturi sunt pe strada asta. Acum au făcut ei ceva, am înțeles că țeava e foarte proastă, trebuie schimbată. Anul trecut când s-a spart, cantitatea de apă nu a fost așa mare, scoteam trei, patru găleți de apă din cămară, scoteam cu fărașul. După două săptămâni s-a uscat. Acum nu vin deloc, de o lună de zile curge apa. Mi se usucă copacii”,

se plânge botoșăneanca din zonă.

 

Aceeași zonă, altă familie, alte pagube

 

Fântâna din curtea casei a fost inundată de apa care a spart conducta celor de la compania de apă. Oamenii nu doar că nu mai pot folosi apa pentru consum, dar au rămas și fără hidrofor și au fost nevoiți să gândească un alt sistem pentru a scăpa de surplusul lichid.

 

Totul, pe banii proprii.

 

„Am o pompă, a treia cumpărată. Fântâna este inundată și apa intră în celălalt bazin, am pus aici alt sistem pentru a scoate apa. Am pus o pompă ca să nu mai inunde, scoate apa continuu de acolo, merge zi și noapte. Mi-a stricat hidroforul, a costat 800 de lei, pe noul sistem am plătit 1.000 de lei. Plus că merge zi - lumină, factura la energie electrică va veni probabil peste 700 de lei”,

își descrie propria situație un alt botoșănean de pe Doboșari.

 

 

Șefii de la Nova Apaserv cunosc evident, situația. Și încă cum. Ba chiar, întocmesc o statistică pentru a contoriza numărul de avarii de pe strada Doboșari și sumele cheltuite până acum cu remedierea lor.

 

„Ca să schimbi 200 de metri de conductă, pusă în urmă cu cinci ani de zile, trebuie să am o justificare foarte bună. Cum am început și am făcut prima avarie, au apărut în continuare. Se umflă conducta efectiv. Acum curge undeva mult mai sus, acolo nu a curs niciodată”,

Romeo Obuf, inginer SC Nova Apaserv (foto jos)

 

 

„Treaba este destul de complicată”

 

Abia acum s-au gândit că este timpul totuși să schimbe respectiva conductă care a „trăit” degeaba cinci ani de zile.

 

Altfel, probabil se vor trezi acționați în instanță de oamenii care nu mai fac față pagubelor.

 

„Treaba este destul de complicată: referat de necesitate, schimbăm conducta pe tronsonul acesta și să se rezolve problema. Asta este singura soluție, să înlocuim conducta, în cel mai scurt timp. Astăzi dăm drumul la referatul de necesitate”,

A fost ordinul strict transmis de Ady Petrușcă, director de exploatare Nova Apaserv (foto jos)

 

 

În situații de urgență, pe comandă, o conductă nouă poate fi livrată în două, trei zile. Cam acesta ar fi orizontul de timp până la remedierea avariilor.

 

Șefii Primăriei, aduși și ei la disperare

 

Pe lângă pagubele proprietarilor de case din zonă, afectat este și carosabilul, de care se ocupă Primăria Botoșani. Și care încasează „pumni” de la populație pentru astfel de situații.

 

„Mă întreb de ce, de la bun început, nu au înlocuit un tronson de conductă mai lung? Este foarte clar faptul că în momentul în care apar avarii pe o distanță de câțiva metri una de cealaltă, este foarte clar că acel tronson de conductă este afectat și trebuie înlocuit pe o distanță mai mare pentru a evita avariile foarte dese”,

Marian Murariu, viceprimarul municipiului Botoșani.

 

Responsabilitatea refacerii carosabilului cade în sarcina celor de la Nova Apaserv, în urma avariilor produse la conductele proprii.

 

„Sper ca măcar acum, în ultimul moment să le vină ideea cea bună, să înlocuiască un tronson mai lung de conductă, să nu mai avem avarii. Altfel voi fi nevoit să apelez la alte măsuri pe baza noului regulament de spargeri, aprobat în Consiliul Local”,

Marian Murariu, viceprimarul municipiului Botoșani.

 

Ceea ce înseamnă sancțiuni pecuniare, în cazul în care perioada pentru care s-a eliberat aviz de spargere depășește termenul anunțat. Adică, sancțiuni aplicate de Poliția Locală, societății Nova Apaserv.

 

Între timp, botoșănenii de pe Doboșari zâmbesc amar: ”Nu ne-a inundat furtuna din iunie care a făcut ravagii în oraș, nu am avut nimic. Ne inundă în schimb Nova Apaserv”.  

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store