Avantajele și dezavantajele unei plite pe gaz

(P) Următorul pas după renunțarea la aragaz este, în general, trecerea la o plită pe gaz sau una electrică, respectiv achiziționarea unui cuptor. Plita pe gaz are numeroase avantaje, dar și câteva dezavantaje. Mai jos ai toate informațiile de care ai nevoie pentru a te decide dacă aceasta este potrivită bucătăriei tale. De asemenea, dacă ești pasionată de gătit și petreci multe ore în bucătărie, o plită satisfăcătoare cerințelor tale este esențială.

 

4 avantaje ale gătitului pe o plită pe gaz


#1. Oferă căldură imediată, reglabilă


Este singurul tip de plită care îți permite să gătești la o flacără reală. Acest lucru nu numai că îți oferă un indicator vizual al nivelului de căldură, dar creează și o schimbare instantanee de fiecare dată când rotești butonul. Nu este nevoie să aștepți ca un element să se încălzească, așa că nu va trebui să reglezi temperatura la fel de des.


#2. Fierbe apa mai repede decât plitele electrice


În timp ce tehnologia mai nouă cu inducție a depășit atât gazul, cât și curentul electric, varianta tradițională este recunoscută pentru capacitatea de a fierbe apa rapid. Unele plite au chiar și o tehnologie a arzătoarelor de înaltă eficiență. Înseamnă că arzătorul poate fierbe apa și încălzi tigăile mai repede.


#3. Poți găti direct la flacără


Gătitul direct la flacără este o modalitate fantastică de a infuza aromă de fum în rețetele tale preferate. Poți încălzi tortilla de făină direct peste flacăra deschisă sau poți așeza câțiva ardei pe grătare pentru a pregăti ardei copți și vinete cu mai puțin efort decât încălzind cuptorul.


Pentru a profita de această caracteristică, ia un suport cu plasă metalică (de preferință unul care este evaluat pentru utilizare la foc) și o pereche de clești de bucătărie. Legumele mici (cum ar fi sparanghelul, fasolea verde sau roșiile cherry) se vor găti în mai puțin de un minut, în timp ce legumele mai mari (cum ar fi ceapa sau ardeiul gras) durează până la cinci minute cu întoarcerea constantă. Legumele foarte mari, cum ar fi porumbul sau vinetele, pot fi întoarse pe toate părțile și finisate la cuptor.

 

Asigură-te că pornești ventilatorul sau deschizi o fereastră înainte de a găti peste flacără deschisă. De asemenea, este înțelept să ai un stingător alături, pentru orice eventualitate!


#4. Încă funcționează când se întrerupe curentul


Supraviețuitorului din tine îi place că încă poate găti dacă se întrerupe curentul. Desigur, va trebui să aprinzi manual arzătoarele, deoarece demarorul electric nu va funcționa fără alimentare. Reține că nici ventilatoarele de convecție acționate electric nu vor funcționa în cuptor.


3 dezavantaje ale unei plite pe gaz


#1. Instalarea ei poate fi costisitoare


Dacă trebuie să faci o racordare la gaz pentru a trece de la electric la gaz, prețul crește semnificativ. În funcție de locul în care locuiești și de designul casei tale, acest lucru poate fi foarte scump sau imposibil, așa că recomandat este să obții o ofertă înainte de a cumpăra plita pe gaz.


#2. Este greu să ajungi la aceeași temperatură de fiecare dată


Gătitul la flacără deschisă are multe beneficii, dar poate fi dificil să obții exact aceeași temperatură. Acest lucru poate duce la o căldură mai mare sau mai mică decât te așteptai, modificând rezultatele rețetei tale. Dacă ești un bucătar începător, acest lucru poate mări  durata necesara pentru a te obișnui cu gatitul pentru ca face această operațiune puțin mai dificilă.


#3. Este mai greu de curățat


În comparație cu plitele electrice sau pe inducție cu blat din sticlă, plitele de acest tip sunt mult mai greu de curățat. Nu poți pur și simplu să ștergi suprafața și este ușor ca alimentele și grăsimea să-și facă loc sub grătarele de gătit, mai ales dacă utilizezi tehnica de gătit cu flacără directă.


Dacă pentru tine curățarea este o preocupare majoră, caută o plită cu sistem de autocurățare și cu grătare sigure pentru mașina de spălat vase.


Acum știi care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale unei astfel de plite. Dacă încă ai neclarități, părerea unui expert este mereu cea recomandată.