Autorităţile în alertă din cauza febrei aftoase depistată în Bulgaria

 

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Botoşani s-a întrunit astăzi, 11 ianuarie 2011, în şedinţă extraordinară, pentru a lua măsuri în vederea prevenirii apariţiei febrei aftoase la animale pe teritoriul judeţului. Decizia a fost luată după ce autorităţile bulgare au depistat această boală la trei porci mistreţi vânaţi în reginea Burgas. În cadrul şedinţei a fost analizat riscul apariţiei febrei aftoase pe teritoriul judeţului Botoşani, identificându-se printre principalele posibilităţi de răspândire a virusului, introducerea în judeţ, prin punctele de trecere a frontierei, a animalelor şi alimentelor de origine animală din zona afectată.

 La finalul şedinţei, prefectul judeţului Botoşani, Cristian Roman, care este şi preşedintele CJSU Botoşani, a emis un Ordin privind prevenirea apariţie febrei aftoase şi păstrarea indemnităţii teritoriului judeţului Botoşani. Potrivit ordinului prefectului, începând cu data de 11 ianuarie 2011, transporturile de produse alimentare de origine animală care intră în ţară prin punctele de trecere a frontierei de stat Stânca, Racovăţ şi Rădăuţi Prut vor fi controlate preventiv de către poliţiştii de frontieră şi lucrătorii birourilor vamale. Firmele care au ca domeniu de activitate importul de animale vii (bovine, caprine, ovine, porcine) vor fi informate de către medicii veterinari cu privire la implementarea unor măsuri restrictive conform prevederilor legale. Pădurarii şi vânătorii vor face inventarierea tuturor speciilor de animale receptive la febra aftoasă şi vor informa imediat personalul sanitar-veterinar despre toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte înregistrate în zona lor de competenţă. Simptomele specifice febrei aftoase, precum şi obligaţiile deţinătorilor de animale vor fi popularizate prin afişarea unor pliante în locurile publice (afişierele de la primării, posturi de poliţie, şcoli, magazine, etc).

Febra aftoasă este o boală infecţioasă de natură virală, foarte contagioasă, care afectează rumegătoarele paricopitate (bovine, bubaline, ovine, caprine, cervide), porcinele domestice şi sălbatice. Febra aftoasă se transmite, în general, prin contact cu secreţii şi excreţii ale animalelor bolnave sau ale celor purtătoare de virus (cabaline infectate), vehiculate prin haine, alimente, furaje contaminate. Pentru împiedicarea extinderii bolii se iau măsuri de carantină (izolarea tuturor exemplarelor suspecte de infecţie), dezinfecţii riguroase, sistarea importului produselor de origine animală din ţările unde a fost declarată boala (declararea bolii fiind obligatorie). Omul este ferit de pericolul îmbolnăvirii prin consum de carne infectată, deoarece virusul est inactivat de sucul gastric, însă pagubele produse în domeniul creşterii animalelor sunt imense. Crescătorii de animale trebuie să anunţe imediat medicii veterinari dacă observă că bovinele, porcinele, caprinele sau ovinele au febră cu salivaţie abundentă, prezintă vezicule cu lichid care se sparg şi lasă răni pe limbă, buze, gingii, uger şi între ongloane, îşi pierd pofta de mâncare, îşi sistează producţia de lapte şi nu mai rumegă.