Rutele Botoșani - Iași și Botoșani-Suceava sunt aproape zilnic tranzitate de botoșăneni, în mod special de studenți, care apelează la mijloacele de transport persoane pentru a ajunge la destinație. O mare parte dintre călători apelează la cea mai sigură modalitate de a se deplasa și anume...autocarul. Există și o a doua categorie, care se adresează unor site-uri de profil și unde, posesorii de autoturisme care se deplasează în județele vecine, își caută tovarăși de drum. Contra cost, evident.
Există botoșăneni care prin intermediul unei pagini web, nu mai sunt nevoiți să sune la o firmă de transport persoane pentru a-și rezerva un loc în autocar, ci apelează direct la șoferi, care, într-o zi anume, efectuează o călătorie cu mașina personală la Iași sau în alt județ. Cei interesați accesează site-ul de profil și au posibilitatea de a afla prețul călătoriei, marca mașinii, poza șoferului și mai mult decât atât, pot citi impresiile lăsate de cei care au apelat la serviciile on-line. De exemplu, într-un anunț apare fotografia unui autoturism marca Audi A6 care vrea 18 lei pentru un drum până la Iași. Cei care au folosit deja mașina fac aprecieri vis a vis de confort: ”O experiență pozitivă din toate punctele de vedere, un șofer organizat, respectuos”, a fost unul dintre comentariile lăsate pe respectivul site.
Această modalitate virtuală de transport are atât avantaje pentru călători, cât și dezavantaje, pentru firmele private de transport persoane din municipiul Botoșani.
Reprezentanții unei societăți de profil din oraș au declarat că persoanele care efectuează astfel de curse reprezintă o problemă așa cum sunt de altfel percepuți și pirații auto care stau la pândă în zonele centrale pentru a face rost de clienți.”Într-adevăr, noi ne-am luptat mulți ani cu pirateria. Noi plătim licențe, roviniete, tot felul de taxe de liberă trece care sunt enorme și nu prea ne convine pentru că nu e rentabil. Nu ne convine, dar oricum nu poți să duci singur lupta”, ne-a spus Raluca Aioanei, angajat al unei cunoscute firme private de transport călători.
De pildă, pentru zilele următoare, pe site-ul de ridesharing patru conducători auto și-au arătat disponibilitatea de a face curse către Iași. În ceea ce-i privește pe ”pirații auto” de la Botoșani care efectuează curse neautorizate, aceștia sunt precum o așchie pentru patronii de la privat.”Stau în stațiile intermediare, iau clientul și pleacă cu zece secunde înainte de a pleca autobuzul”, a mai spus angajata. În urma cu câteva luni, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – IPJ Botoşani (IPJ) au efectuat o serie de acțiuni pentru a depista și sancționa ”pirați auto”