AUR și afaceriști de calibru, propunere pentru reorganizarea teritorială, la Botoșani dispar orașe și mai rămân vreo 10 comune: Fără îndoială este o chestie faină

România a rămas blocată în mlaștina deznădejdii din cauza acaparării instituțiilor statului de baronii locali ai PSD, PNL și UDMR, viperele veninoase ce sug sângele națiunii. În toate județele țării nu mișcă nimic fără voia lor. Baronii locali ocupă funcții cheie în stat, au conturile pline de bani și, de cele mai multe ori, se află în mijlocul unor rețele de influență și crimă organizată de amploare”.

 

N-ai 5.000 de locuitori, nu exiști

 

Este un paragraf dintr-un pliant în care este propus planul de guvernare al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) condusă de George Simion. La Botoșani au fost distribuite în scări de bloc și alte spații comune mii de astfel de pliante electorale.

 

 

Prima propunere care ocupă și a doua pagină a revistei „Patrioții” face referire la modernizarea României prin debirocratizare și reorganizarea administrativ teritorială.

 

Practic, George Simion propune desființarea atât a aproximativ jumătate dintre județe, cât și a majorității comunelor.

 

„Președintele AUR George Simion afirmă că nicio unitate administrativ teritorială nu poate avea mai puțin de 5.000 de locuitori”, se mai arată în pliantul AUR.

 

 

Ce ar însemna asta pentru Botoșani?

 

În județul nostru avem 78 de unități administrativ teritoriale din care șapte sunt municipii și orașe iar 71 sunt comune. În cazul unei astfel de organizări administrative dispar aproape toate comunele și orașul Bucecea (4.171 de locuitori).

 

S-ar salva doar 10 primării de comună, respectiv:

 

  • Albești (6.260 locuitori)
  • Corni (5.761 locuitori)
  • Curtești (6.133 locuitori)
  • Frumușica (5.098 locuitori)
  • Hudești (5.647 locuitori)
  • Mihai Eminescu (8.638 locuitori)
  • Răchiți (5.212 locuitori)
  • Ungureni (6.096 locuitori)
  • Vârfu Cîmpului (7.077 locuitori)
  • Vorona (6.636 locuitori)

 

Comasarea explicată de liderii AUR Botoșani  

 

Mihaela Stoiciuc este responsabilul cu comunicarea în partidul AUR Botoșani și are totodată calitatea de vicepreședinte al filialei județene.

 

Este la curent, evident, cu propunerea de reorganizare administrativ-teritorială care în opinia ei ar reduce din cheltuielile făcute din fondurile publice cu personalul din primării.

 

„Comasarea s-a propus în ideea în care este un aparat administrativ mult prea încărcat. Și o comasare de genul ar ușura cheltuielile bugetare. Pare așa ciudat să treci dintr-o dată de la un număr atât de mare de primării câte avem în județ la 10, nu am socotit sincer câte ar rămâne la Botoșani, dar și dacă rămân 10 – 15 – 20 tot par puține. Dar asta aduce ușurare foarte mare pe buget, o gestionare mult mai bună a problemelor, nu s-ar fărâmița atât de tare și un flux mult mai bun al informațiilor între teritoriu, județ și național”,

Mihaela Stoiciuc, vicepreședinte AUR Botoșani

 

 

Lidera AUR contracarează afirmațiilor primarilor care se plâng de deficit de personal chiar în actualul context administrativ.

 

Și susține că, în realitate, primarii și aparatul din administrația publică locală și-ar proteja propriile locuri de muncă.

 

Și că nu sunt justificate aparate de 10 – 15 oameni care să deservească comune cu 1.000 de locuitori.

 

Cum s-ar face accesul la servicii publice?

 

Simplu, în opinia celor de la AUR.

 

Și anume prin înființarea unor ghișee unice care să preia cereri pentru toate domeniile care să fie mai apoi prelucrate la sediile județene.

 

„Rămâne ceea ce se dorește a deveni ghișeul unic și acel ghișeu unic va deservi din punct de vedere informațional și ca servicii respectivele comune. Acum, nu știu, este o viziune, viziunea este făcută per ansamblu, pe toată țara. Evident că în fiecare zonă a țării vor exista situații particulare care este posibil să fie defavorizate de genul acesta de propunere și de genul acesta de viziune, dar se poate lucra în continuare pentru a se găsi o linie corectă și pentru a fi potențate la maximum, pentru a deservi comunitatea”,

Mihaela Stoiciuc, vicepreședinte AUR Botoșani

 

Orice se poate rezolva, inclusiv în județul Botoșani, a fost concluzia fermă a celor de la AUR.

 

Cine (din afara AUR) își dorește reorganizare teritorială

 

„Reorganizarea administrativ teritorială cerută de mediul de afaceri și Camera de Comerț și Industrie a României este în asentimentul AUR”, se mai arată în pliantul distribuit masiv de această formațiune politică.

 

La Botoșani, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) este condusă de omul de afaceri Valeriu Iftime, care a recunoscut că această reorganizare administrativă a fost o propunere discutată mult în mediul de afaceri, fiind făcută chiar de președintele Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban.

 

„Este o nevoie totală de o reorganizare administrativ-teritorială, este vorba de a scade cheltuielile la nivel de zonă administrativă. Știm foarte bine că România are 1,4 milioane de angajați în zona administrativă și Polonia are 800.000. O țară cu populație aproape dublă față de noi. Lucrurile sunt foarte complicate aici. Tema asta cu minimum 5.000 fără îndoială că este o chestie foarte faină. Câte rămân în Botoșani? Habar nu am cât”,

Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA)

 

 

”Fiecare, la țară, are Facebook”

 

Impactul asupra comunităților rurale a fost mai puțin analizat de către militanții pentru reconfigurarea administrativă a României.

 

Se recunoaște lipsa abilității oamenilor de la sate de a utiliza poșta electronică sau de a se ajuta de tehnologie în chestiuni administrative. Deși, majoritatea sunt familiarizați cu rețelele de socializare.

 

„Nu mai vorbim de online, că la țară într-adevăr, poți discuta altfel. Dar există fără îndoială, că fiecare, la țară, are Facebook. Se poate face un mic birou de intervenții cu oamenii. Eu nu am judecat în toate efectele acestei modificări, dar sunt foarte convins că sunt multe soluții de a optimiza, de a fi mai aproape cetățeanul de factorul decident fără să ai o primărie cu 20 de angajați, cu cheltuieli, care nu are niciun respect. Sunt comune acum ultra-depopulate. Ultimul recensământ ne arată câte 3.000, dar ei sunt o mie și ceva pentru că o parte sunt plecați”,

Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA)

 

Despre reorganizarea teritorială a României se vorbește de ceva timp, iar în mai 2023, fostul deputat USR – PLUS Tudor Benga a depus în Parlament un proiect de lege prin care propunea ca în România să existe doar 12 județe în loc de 42. Județele Suceava și Botoșani s-ar fi comasat și ar fi devenit „Bucovina Moldova Nord”.

 

 

Iar rangul de oraș ar fi revenit doar acelor comunități cu peste 10.000 de locuitori. În cazul Botoșaniului ar dispărea încă două orașe.

 

Municipiul Botoșani – 90.010 locuitori

Municipiul Dorohoi – 22.983 locuitori

Bucecea – 3.432 locuitori

Darabani – 11.984 locuitori

Flămânzi – 10.561 locuitori

Săveni – 6.447 locuitori

Ștefănești – 5.032 locuitori