ATENŢIE: Analfabeţi în trafic, autorităţile trag un semnal de alarmă

 

Mare atenţie când vă aflaţi la volan pe drumurile publice, mai ales pe persoanele care se află pe vehicule pe două roţi, mai exact pe modepe sau scutere. O parte dintre acestea se regăesc în situaţia în care nu ştiu să citească însă deţin un aşa zis permis de conducere care le permite să circule cu aceste mijloace de transport.

Cum s-a ajuns în această situaţie? Simplu. Până la data de 19 ianuarie 2013 când au fost modificate mai multe prevederi ale Codului Rutier, persoanele care doreau să circule pe un scuter sau un moped nu trebuiau decât să urmeze un curs teoretic de legislaţie rutieră fără însă să susţină şi un examen în acest sens.
După ce făceau dovada că ar urmat, teoretic, acest curs ei aveau posibilitatea să circule pe drumurile publice. Statisticile accidentelor din ultimele două decenii arată că mare parte dintre evenimente au fost produse de astfel de conducători iar după schimbarea legislaţiei, trei sferturi dintre cei care susţin examene, nu le promovează.
În România la ora actuală avem o medie pe ultimii 20 de ani de 2.731 de evenimente rutiere mortale. În fiecare an din PIB-ul României merge 1,1% pe evenimente rutiere iar în Comunitatea Europeană 2% din PIB. S-a introdus obligatoriu permisul de conducere pentru categoria AM. De la începutul anului de când s-a introdus acest examen procentul este de 35% admişi”, a declarat Dănuţ Ciubotaru, şeful SPCRPCIV.
[[banner]]
De asemenea, potrivit conducătorului Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor printre cei care au obţinut adeverinţe pentru a putea conduce un moped sa un scuter până la data de 19 ianuarie 2013 se regăsesc şi persoane analfabete.  „Vreau să vă spun că o parte dintre astfel de persoane nu ştiu să citească. Am făcut o adresă către toate şcolile de şoferi ca să-mi comunice din registrul şcolilor pentru că mai sunt din toate persoanele care au acest curs, încă mai există şcoli care emit acea adeverinţă după această dată”, a mai spus Dănuţ Ciubotaru. Acest aspect a fost luat în discuţie în cadrul comisiei de siguranţă rutieră întrunită miercuri, 11 septembrie 2013 la Prefectura Botoşani, apelul fiind lansat către instructorii auto din judeţ.
CITEŞTE:
 Şeful de la Permise: „pomelnic” cu falsuri medicale, maşini fără ITP sau pneuri de iarnă