ATENȚIE - E. Coli poate ataca și la noi, Botoșani se află în TOP la pericol

Bacteria cu E. Coli poate oricând să apară și la bebeluși din municipiul sau județul Botoșani. În oraș, ea se poate dezvolta extrem de ușor mai ales în zonele cu igienă precară iar aici ne gândim la ghetourile din Parcul Tineretului unde deja a fost înregistrat un focar de hepatită. La sate, majoritatea caselor au WC-uri în curte, din nou, un mediu propice pentru dezvoltarea acestei bacterii.

 

Infecțiile cresc în latrine

Infecţiile cu E. Coli ţin de condiţiile precare de trai, spune academicianul Virgil Enătescu. Lipsa canalizării în zonele rurale dar şi modul în care sunt construite latrinele sunt principalele cauze ce pot duce la infectarea cu periculoasa bacterie.

„În România, 50 % din WC-uri nu sunt igienice şi nu respectă regulile de igienă. Când eram medic de ţară, e drept că acum 40 de ani, aveam obligaţia să verific dacă WC-urile sunt săpate la cel puţin 50 de metri de sursa de apă, de fântână, nu mai aproape şi, dacă se poate, nu în amonte, ci în aval. Coli patogen nu se poate lua decât din fecale, de acolo ajunge în apa freatică şi de-acolo ajunge în fântâni”,  a declarat academicianul Virigil Enătescu pentru Descoperă.ro, infirmând în acelaşi timp faptul că vaccinurile pot contribui la îmbolnăvirea cu E. Coli.


Şi mai periculos este faptul că şcolile din mediul rural nu au nici ele canalizare şi astfel riscul îmbolnăvirii copiilor este şi mai mare. Academicianul îşi doreşte ca primarii să reacţioneze şi să susţină proiectele pentru implementarea sistemelor de canalizare. Acelaşi lucru este valabil şi pentru grădinile de vegetale care nu respectă distanţa faţă de latrine şi produsele ajung să fie şi ele contaminate.

Potrivit unui recensământ făcut de Comisia Europeană în 2014, 40,7% din români au WC-urile în curte în fruntea clasamentului cu cele mai multe latrine în curte aflându-se judeţele Olt, Vaslui şi Botoşani.

Ce este E. Coli?

Escherichia Coli (E.coli) este o bacterie care se găseşte de obicei în intestinele oamenilor, dar şi la animalele cu sânge cald.

Bacteria E.coli are o perioadă de incubaţie de trei-patru zile, iar pacienţii se recuperează în zece zile. Totuşi, o parte mică a populaţiei, în special copiii şi bătrânii, pot suferi complicaţii care să ducă la o boală mai gravă, caracterizată prin insuficienţă renală acută.