Nu o dată pacienții, dar de cele mai mult ori mame care au întâmpinat probleme atunci când s-au prezentat cu copiii în spital, își manifestă indignarea pe rețelele de socializare. Doar că, uneori, cuvintele devin probe în instanță, pacienții fiind puși să plătească daune pentru denigrare.
O femeie care s-a plâns pe un grup de mame de comportamentul unui medic pediatru a fost obligată de judecători să-i achite daune morale, magistrații considerând că doctorița a fost afectată emoțional.
Femeia, din județul Constanța, a scris pe un grup de Facebook un mesaj critic adresat unui medic pediatru, relatează ziare.com. Redăm, mai jos, mesajul integral:
"Haideți să o facem cunoscută pe așa numita Doamnă Doctor Pediatru, numele ei fiind ..... Dragi părinți, această doctorița refuză să consulte copii cu febră 39,5 deoarece este obosită că a mai văzut 10 copii înaintea noastră și mă poftește să cobor înapoi jos în urgență că va veni ea peste 1h-2 h să consulte copilul, arătând că doar pentru febră, copilul nu este urgență. Plus că în afară de mine cu copilul mai era acolo o mămica, tot cu copilul, la care doamna în cauza țipă de zici că mămica respectivă era cârpa ei, da nu înțelegeți doamnă, sunt obosită, lăsați-mă în pace că dacă mă enervez nici nu vă mai consult copilul. Doamna Doctor, așa se vorbește cu pacienții? Dacă nu îți place meseria pe care o faci pleacă din acel spital și lasă pe altcineva capabil".
Doctorița vizată de comentariu a dat-o în judecată pentru aceste cuvinte pe mama care a criticat-o.
Medicul a cerut daune morale arătând că
"aspectele menționate de pârâtă în cuprinsul articolului respectiv nu sunt corespunzătoare realității faptice, pârâta urmărind inducerea în eroare, cu bună știință, a opiniei publice cu privire la modalitatea în care reclamanta înțelege să-și exercite atribuțiile profesionale, în scopul vădit de a-i crea acesteia o imagine negativă în mediul în care își desfășoară activitatea, dar și în comunitatea locală".
Doctorița a mai arătat că "a fost afectată emoțional, temându-se de felul în care va fi percepută imaginea acesteia, atât de cei apropiați cât și de opinia publică". Mai mult decât atât, doctorița a arătat că a fost nevoită să consulte un psiholog, după ce a aflat de postarea pârâtei, de la colegi aflați în străinătate.
Femeia dată în judecată s-a apărat arătând că "activitatea profesională precară a reclamantei a mai fost reflectată și în alte postări pe site-uri de socializare, cu impact mult mai mare asupra imaginii sale, și nu înțelege de ce este singura persoană de la care solicită daune morale".
"Reclamanta a încălcat un drept fundamental al pacientului, prin refuzul de a-l consulta, deși minorul acuza dureri puternice, aspect ce a fost adus la cunoștință asistentelor și reclamantei, dar aceasta a dat dovadă că nu este demnă de exercitarea unei astfel de profesii de o înaltă demnitate, încălcând în mod flagrant și repetat jurământul pe care l-a depus la debutul în profesie",
a arătat femeia dată în judecată, la proces.
Judecătoria a obligat-o pe mamă să îi achite doctoriței daune morale de 3.000 de lei. Judecătorul a arătat că postarea "a fost de natură să contureze, în opinia publicului, o percepție negativă asupra reputației de medic a reclamantei".
"Folosirea afirmațiilor de genul-așa numita d-na doctor, ori-pleacă din acest spital și lasă pe altcineva capabil, nu reprezintă o comunicare de informații, ci aspecte denigratoare, la adresă unei persoane, ce nu pot fi acceptate public. Fapta pârâtei de a publica în spațiul public Facebook o postare ce relatează opinii apte să producă la reacții negative, de dezaprobare, este de natură a afecta reputația de medic a reclamantei, iar prejudiciul de imagine este evident",
se arată în sentința Judecătoriei.
Sentință nu este definitivă, încheie sursa citată, putând fi atacată cu apel.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: