A fost pentru prima oară când un astfel de exercițiu tactic s-a organizat la Botoșani, iar inițiatorul acestui demers a fost comandantul Poliției, comisarul șef Tudor Costîn.
S-au pregătit intens în pădurea Codrii de Aramă de la Botoșani toți luptătorii din trupele speciale ale MAI, din regiunea nord – est.
S-au antrenat specialiștii serviciilor de acțiuni speciale (SAS), forțelor pentru operațiuni speciale (FOS) sau serviciilor pentru intervenții și acțiuni speciale (SIAS) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Apărării Naționale (MApN) și elicopterul Inspectoratului General de Aviație.
cms. șef Tudor Costîn, inspector șef IPJ Botoșani
„IPJ Botoșani sub coordonarea unor colegi din IGPR oganizează un exercițiu tactic de mare amploare a tuturor structurilor de intervenție și acțiuni speciale de pe nord-estul României, din județele de pe flancul nord-estic al României. Participă aproximativ 100 de specialiști în acțiuni speciale din cadrul structurilor SAS și astăzi se va desfășura în perimetrul acesta un exercițiu tactic aproape de realitate în care veți vedea în timp real modul de acțiune asupra unor elemente ostile care au atacat un obiectiv strategic luat aleatoriu”,
Astfel de evenimente sunt obligatorii a fi organizate periodic, pe regiuni pentru specializarea continuă a forțelor polițienești și nu au vreo legătură contextuală cu războiul din țara vecină.
cms. șef Tudor Costîn, inspector șef IPJ Botoșani
„Pregătirea acestor specialiști este continuă, pe elemente simple la SAS-urile din județele respective dar integrat în astfel de exerciții. Este prima dată când se organizează la Botoșani. Împreună cu colegii de la Suceava am gândit acest format pentru că în contextul de securitate actual este necesar să arătăm două componente: pe de o parte pregătirea profesională de excepție a luptătorilor SAS, pe de altă parte veți vedea dotarea de excepție la care s-a ajuns în Poliția Română”
După finalizarea exercițiului va fi întocmit un raport final care va ajunge la Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) urmând a fi dispuse o serie de măsuri după o săptămână de exerciții intense.
Practic astăzi, luptătorii din trupele speciale au avut 6 ținte care erau ajutate și mai mulți locotenenți. În total s-a urmărit capturarea a 22 de suspecți și salvarea ostatecilor.
Unul dintre coordonatorii tactici a oferit explicații:
„Am avut un exercițiu amplu care a implicat foarte multe forțe, mulți ostateci, mulți suspecți. Și forțele noastre au fost destul de mari pentru că am încercat să vedem cum am lucra dacă am avea o situație care să implice un număr mare de oameni, să vedem cum am gestiona coordonarea dintre structurile pe care le-am menționat”.
„Lecția cea mai bună pentru noi a fost că ne-am putut da seama de lucrurile care de fapt nu funcționează și pe care să le corectăm și să le îndreptăm și din punctul acesta de vedere, astăzi am câștigat foarte mult pentru că ne-am dat seama de niște aspecte foarte importante care ne-au ajutat pe noi în activitate”.
În cadrul exercițiului au existat și victime rănite prin împușcare, astfel că alături de ostateci s-a solicitat sprijin aerian pentru transfer în locuri de siguranță.
Elicopterul Black Hawk care a ajuns la Botoșani este singurul la acest moment aflat în dotarea Ministerului Afacerilor Interne.