Asta da afacere! Comision de 100.000 $ la Primăria Botoşani

De la început vreau să vin cu-o clarificare; Iulică, despre care vom face scriere,  e un etern „Mitică”, extras cu forcepsul politic din lumea noastră mioritică  şi aşezat în fruntea Primăriei Botoşani. În ultimii 25 de ani realitatea românească de astăzi demonstrează că trăim într-un spaţiu închis, blestemat, străbătut de mârâituri politice, băşcălie, gestică instinctivă învăluită în sarcasm şi multă-multă înşelătorie.

 


Ca la IL Caragiale: „simt enorm şi văd monstruos”.

Chiar dacă faptele zilnice ale confraţilor ce ne conduc provoacă stări umorale, toate ascund un ecoul dramatic, viitorul nostru se vede din ce în ce mai sumbru. Trăim într-o lume lipsită de orizont, în care ipochimenii şi nonvalorile au întotdeauna câştig de imagine în faţa adevăratelor valori. Toată această harababură existenţială ne face să fim din ce în ce mai pesimişti, şi iarăşi ne ducem cu gândul la marele nostru dramaturg  I.L.  Caragiale: „simt enorm şi văd monstruos”.
Iulică al nostru de Botoşani nu este altcineva decât Ovidiu Iulian Portariuc, primăraşul promisiunilor neonorate, individul ce se vrea tare-n plisc dar, în realitate,  nu-i decât un „nemuric”, un fel de personaj basmic aruncat într-o realitate pe care nu o înţelege sau poate că refuză să o înţeleagă. Vorba unui prieten: „Ovidiu al nostru s-a vrut al oraşului buric / şi nu-i decât un bezmetic nemuric”. Zău, e greu de citit acest omuleţ, uneori pare dus de val, alteori pare foarte abil, doar în ce priveşte interesul personal.

O afacere de 10 milioane dolari

În rândurile următoare vom supune spre înţelegere un scenariu toxic, al cărui autor este chiar alesul nostru local. Deja, în spaţiul nostru dâmboviţean este încetăţenită regula „răspunderii colective”,  prin care se  încearcă diluare tuturor meschinăriilor ce stau la baza furtişagurilor din banul public. Acum să vă expun  un lucru concret. Prin Hotărârea nr. 153 a ConsiliuluiLocal Botoşani din 10 iunie 2013 se aprobă ”contractul de creditare, proiectul contractului de garanţie şi celelalte documente accesorii unei finanţări rambursabile externe de la lnternaţional Finance Corporation-membră a grupului Banca Mondială”. Valoarea maximă este de 33.493.000 de lei, cu o maturitate de 12 luni pentru finanţarea obiectivului: „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului otoşani pentru perioada 2009-2028”. Până în acest punct lucrurile par a fi normale, modernizarea sistemului de termoficare era o necesitate, în schimb, sunt alte „amănunte”  ce generează tot felul de suspiciuni.

Şi un comision de 100.000 $

Acum vom extrage câteva ciudăţenii din Anexa privind „rezumatul principalilor ermeni şi condiţii ale Acordului de împrumut între municipiul Botoşani şi IFC”. La punctul 4 se specifică suma de împrumut în valoare de 33,493 milioane RON cu rambursări lunare începând cu 15 octombrie 2015. Cât priveşte rata dobânzii, găsim în contract un lucru de-a dreptul dubios : „în prezent rata dobânzii ar fi aproximativ 7,4% pentru RON pentru o perioadă de 5 ani. La sfârşitul primilor 5 ani, rata va fi reevaluată şi se va pe condiţiile pieţii de la acel moment.” E greu de înţeles cum de dl primar, ordonatorul principal de credite, a acceptat o asemenea dobândă când toate împrumuturile ce au fost contractate până acum de către Primăria Botoşani au fost cu o dobândă de maxim 3%. Buba e inflamată şi mai rău când vine vorba de comisioane. Atenţie, scrie negru pe alb! Se va percepe un „comision de semnare de 334.930 RON plătibil la o dată de maxim 30 de zile de la semnarea acestui Acord sau data imediat premergătoare datei primei trageri din împrumut. Comision de angajament : 0, 75% pe an din suma neutilizată din împrumut şi care începe să se actualizeze de la semnarea Acordului de împrumut”.

De ce ar trebui botoşăneanul să suporte din buzunarul lui plata a tot  felul de comisioane?

E mai mult decât evident că acest contract de împrumut e făcut pe genunchi şi că are „încorporate” foarte multe clauze dubioase, care ar trebui să le deschidă ochii domnilor din instituţiile  puse să vegheze la cheltuirea banului public. Pe la Primăria Botoşani în această vară a trecut şi o echipă a Curţii de Conturi. Ce-a constatat? Mai nimic. De ce ar trebui botoşăneanul să suporte din buzunarul lui plata a tot  felul de comisioane şi dobânzi exagerate? Ne-am cam săturat de Mitici, Pamponi, Crăcănei, Miţe în administraţia locală şi funcţionari orbi pe la instituţiile de control, care, la rândul lor, sunt plătiţi tot din bani publici.
Lucian ALECSA
CITEŞTE ŞI:
 Întăriri de la nivel înalt pentru credit, primarul refuză să dezvăluie suma împrumutată