Actuala conducere a Spitalului Județean Mavromati depune eforturi considerabile pentru a se restabili încrederea în unitate și mai ales, în personalul medical.
Corneliu Prepeliță conduce spitalul de aproape un an și deja s-a familiarizat cu principalele probleme ale instituției medicale.
Iar în contextul acțiunilor întreprinse de DNA Suceava, actualul manager a explicat că face tot posibilul ca examenele de promovare pe posturile din spital să fie cât mai corecte.
Rămâne totuși pata neagră care o reprezintă aceia dintre asistenții medicali care s-au angajat după ce au oferit mită, iar dovadă în acest sens pot sta acordurile de recunoaștere a vinovăției care au fost semnate în acest sens.
Întrebat dacă se poate face o evaluare a personalului care s-a angajat în spital în cadrul unor concursuri cu suspiciuni, Corneliu Prepeliță susține că nu are astfel de atribuții.
Corneliu Prepeliță, manager Spitalul Județean „Mavromati”.
„Evaluările se fac conform legii prin fișele de evaluare făcute de șeful ierarhic superior, asistenți medicali șefi, șefi de secții. Preocuparea mea stă în a organiza cât mai corect și de a numi membrii comisiilor de concurs fără a exista nicio urmă de îndoială, în ceea ce privește corectitudinea și profesionalismul membrilor de concurs. Atât este atribuția mea, de a stabili comisiile de concurs pe baza unor propuneri, nu le fac eu”
Și că, oricum astfel de evaluări sunt efectuate periodic pe fiecare secție în parte.
Însă, legislația nu permite și desfacerea contractelor de muncă acolo unde rezultatele evaluărilor nu se ridică la nivelul așteptărilor.
Corneliu Prepeliță, manager Spitalul Județean „Mavromati”.
„Eu nu știu dacă acele persoane au fost angajate contra unor sume. Evaluarea cadrelor medicale se face conform legii și se face de către șeful ierarhic, asistentul șef sau medicul șef. Eu pot să vă spun că 100 și ceva de angajări am semnat eu de când sunt manager și nu a fost nicio problemă, sper să nu fie nici de acum încolo, nu am avut nici cea mai mică implicare. ”
O posibilitatea ar fi organizarea unui audit medical extern prin care, să fie identificate eventuale persoane care fac parte din personalul medical și care au acces pe funcții nu neapărat pe bază de competențe profesionale ci pe criterii financiare.
Adică au plătit pentru posturi.
Corneliu Prepeliță, manager Spitalul Județean „Mavromati”.
„Sunt constrâns de niște rigori legale. Evaluarea se face într-un anumit fel, legea îmi spune cum se face evaluarea personalului. AUDIT-UL nu face evaluarea personalului, evaluarea personalului se face strict din HG 1136. Medicul respectiv trebuie să își îndeplinească și să își ducă misiunea până la sfârșit, medicul șef să evalueze personalul. Degeaba te plângi, dacă nu și faci, nu poate să vină managerul să îți facă evaluarea.”
Până la acest moment nu a existat un interes legal din partea instituțiilor abilitate și pentru continuitatea desfășurării actului medical în cazul persoanelor care sunt suspecte că au dată mită pentru a se angaja în spital.
Deși, prestează un serviciu public în care pe primul loc se află vieți omenești.