ȘASE spitale „ale morții” la Botoșani! Unitățile care se pot prăbuși peste pacienți în caz de cutremur - LISTA

Multe dintre spitalele din România se pot transforma în adevărate capcane pentru pacienți în caz de cutremur, aproape 40 de clădiri reprezentând un risc seismic major.

Potrivit unor date ale Ministerului Sănătății, 137 de spitale din România își desfășoară activitatea în clădiri cu risc seismic, în cazul a 37 fiind vorba de risc seismic ridicat, cu pericol iminent de prăbușire în cazul unui cutremur puternic. Însă realitatea este chiar mai sumbră decât reiese din aceste date.

 

Instituția care va trebui să construiască și să repare spitale

 

Ministerul a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate „(ANDIS), organism care ar urma să se ocupe de proiectele majore de infrastructură din domeniul sanitar, scrie Fanatik.

 

Înființarea Agenției este o obligație asumată prin PNRR, operaționalizarea ei trebuind a fi făcută până la jumătatea acestui an. Rămâne de văzut dacă ANDIS va fi o instituție eficientă sau doar va fi populată de sinecuriști care împing hârtii de la un birou la altul.

 

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanță, MS prezintă o situație sumbră a infrastructurii sistemului sanitar din România. Printre altele, se spune că, dintr-un total de 1.392 clădiri ale unităților sanitare cu paturi, 302 funcționează fără autorizație sanitară de incendiu, iar 52 sunt doar parțial autorizate.

 

 

Lista neactualizată a Ministerului Sănătății

 

Mult mai îngrijorătoare sunt datele legate de rezistența la cutremur a clădirilor în care funcționează spitale: 137 de spitale situate în București și în 15 județe ale țării își desfășoară activitatea în clădiri cu risc seismic, iar 37 dintre acestea sunt în clădiri cu risc seismic ridicat (clasa I și II).

 

„Nevoia de intervenții în îmbunătățirea calității și siguranței infrastructurii sanitare este așadar acută, cu atât mai mult cu cât utilizatorii clădirilor sunt, în mare parte, persoane care nu se pot evacua singure, în caz de situații de urgență”, se spune în nota de fundamentare.

 

Însă datele menționate în document sunt din noiembrie 2018, când ISU a dat un răspuns la o interpelare făcută de către deputatul Ioan Dîrzu pe tema siguranței spitalelor și școlilor în caz de cutremur. Reluarea acestor cifre în martie 2022 poate indica două lucruri: fie Ministerul Sănătății nu cunoaște situația la zi a spitalelor legată de siguranța seismică, fie în ultimii trei ani nu s-a făcut nimic pentru îmbunătățirea acesteia. Prezentăm mai jos numele și clădirile spitalelor cu risc seismic ridicat.

 

Lista clădirilor de spitale încadrate în clasa I de risc seismic:

 

Spitalul Județean de Urgență Brăila, corpul B

Spitalul Județean de Urgenă „Mavromati” Botoșani, secțiile Boli Infecțioase, Dermato-Venerologie, Psihiatrie, Pediatrie, precum și secțiile din orașele Darabani și Săveni

Spitalul Municipal Mangalia

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași – pavilionul administrativ

Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” Iași – pavilioanele 1-6

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași – secția Pașcanu

Spitalul Clinic de Urgență „Nicolae Oblu” Iași – subsolul

Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani, județul Neamț – pavilioanele Ftiziologie și Pneumologie

Spitalul Orășenesc Panciu, județul Vrancea

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”, București – pavilionul A1

Spitalul Clinic Colțea, București

Spitalul Clinic de Chirurgie Oromaxilofacială „Dan Theodorescu”, București