”Șarpele lui Esculap” găsit după 16 ani într-o pădure din Iași, este o raritate și la Botoșani

Au fost găsite, pentru prima dată în 16 ani de observație, două exemplare vii ale speciei de șerpi „Esculap”.

 

Dr. Alexandru Strugariu, cercetător științific la Institutul de Cercetări Interdisciplinare din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, a făcut o descoperire unică într-o pădure.

 

Alexandru Strugariu ar mai fi găsit în trecut doar două exemplare, dar moarte.

 

 

„Șarpele lui Esculap”

 

În cadrul unui proiect de cercetare și observare, Alexandru Strugariu a găsit două exemplare vii ale speciei „Șarpele lui Esculap”. Cercetătorul susține că, în cei 16 ani de activitate, este prima dată când reușește să surprindă două exemplare vii din această specie. În trecut ar mai fi găsit două exemplare moarte, unul care părea călcat de tren și un altul – călcat de o mașină.

 

„E o specie larg răspândită în Europa și în România. A fost semnalată în majoritatea județelor. În Estul Moldovei, au fost foarte puține semnalări. Mă refer la Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, chiar și Suceava. În Pădurea Bârnova nu cred că s-au confirmat nici 10 observații în ultimii 20 ani. E o specie foarte greu de găsit. Își petrece foarte mult timp prin copaci. Vânează rozătoare și păsări, dar mănâncă și ouă de păsări. Când vorbesc despre 10 observații în ultimii 20 ani, includ și șerpi găsiți morți. Doar eu am găsit doi morți. Și, acum, doi vii au fost găsiți de echipa mea”, a spus pentru bzi.ro dr. Alexandru Strugariu, cercetător științific III la Institutul de Cercetări Interdisciplinare din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași.

 

 

Proiect de cercetare fundamentală, la Iași

 

Observația inedită făcută de echipa de cercetare a fost posibilă datorită unui proiect de cercetare fundamentală care are loc la Iași.

 

„Recent, am câștigat un proiect de cercetare, intitulat «Semnificația Ecologică și Evolutivă a Polimorfismului Cromatic la Specii de Reptile cu Caracteristici Biologice Contrastante», finanțat de Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării. În esență, studiem în teren și în laborator populații polimorfice (în care sunt șerpi de mai multe forme cromatice) de vipere și șerpi de casă. E un proiect de cercetare fundamentală, prin care încercăm să aflăm care sunt mecanismele ecologice și evolutive care mențin sau elimină polimorfismul cromatic în populații sălbatice. Scopul este de a studia rata de prădare din partea păsărilor, asupra viperelor cu zigzag și melanice (negre), atât în populații în care există ambele forme de vipere, cât și în zone în care există doar vipere negre”, completează dr. Alexandru Strugariu.