La semnarea contractului de finanțare au fost cei din unitatea de implementare a proiectului european, funcționari din cadrul Consiliului Județean, șefii de la Județ dar și consultanți care au ajuns la Botoșani pentru acest eveniment.
Proiectul este unul pentru asigurarea documentației tehnice care este necesară pentru atragerea unei sume de 32 de milioane de euro, bani care vor fi investiți în sistemul de colectare și transport al deșeurilor din județul Botoșani.
Pentru asigurarea asistenței tehnice este asigurată o sumă de 1,1 milioane de euro sau echivalentul a 5,3 milioane de lei, fonduri care provin de la Uniunea Europeană.
Practic este un proiect distinct care mai degrabă îl completează pe cel din urmă cu mai bine de 10 ani prin care a fost înființat depozitul ecologic de la Stăuceni.
Adică vorbim despre investiții suplimentare necesare pentru îndeplinirea obligațiilor de mediu pe care trebuie să le îndeplinească județul Botoșani, pe partea de mediu.
Proiectul este finanțat de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).
Consultanții care au preluat acest contract vor întocmi documentația necesară, inclusiv cererea de finanțare pentru atragerea sumei de 32 de milioane de euro, necesară pentru o serie de investiții precum tratare mecano-biologică a deșeurilor, tratare anaerobă prin achiziția unui digestor cu stația de compostare aferentă precum și o altă stație de compostare cu o capacitate de 5.000 de tone. Ar urma să mai fie realizate trei stații de compostare de dimensiuni mai mici.
Și nu în ultimul rând se dorește creșterea gradului de colectare și transport a deșeurilor reziduale și a celor reciclabile dar și achiziția de pubele pentru biodeșeuri.
Tot în acest proiect ar urma să fie închise depozitele neconforme de la Darabani și Săveni.
Intervențiile celor implicați dar și mai multe detalii despre acest proiect pot fi vizualizate în materialul video de mai jos: