În august 2020 Botoșăneanul scria despre parcurile eoliene din sudul țării.
În județul Constanța de mai bine de un deceniu funcționează cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu 250 de turbine.
Vara anului 2024. În județul Botoșani sunt în plin proces de autorizare și avizare mai multe parcuri eoliene, care însumează undeva la peste 100 de turbine. Nu există comparație cu sudul țării, însă ne apropiem de imaginea sincronului de elice din alte zone ale țării.
Pentru aceste investiții în domeniul utilizării energiei verzi a fost nevoie printre altele și de obținerea unui acord de mediu din partea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani.
Instituția a derulat, în ultimii ani, proceduri de reglementare pentru o serie de proiecte de investiții în domeniul producerii energiei electrice din surse regenerabile ai căror beneficiari au fost atât autorități publice locale, cât și companii private.
Astfel, în domeniul folosirii energiei eoliene au fost reglementate 7 proiecte destinate construirii unor ansambluri eoliene, aparținând unor operatori economici.
Dintre acestea, cele mai importante, ca număr de turbine, sunt:
Un parc eolian format din 23 de turbine (cu înălțimea maximă de 205 m), cu o putere instalată de 138 MW, amplasat pe teritoriul comunei Mitoc, pe o suprafață totală de 318.033 mp.
Un parc eolian format din 42 turbine (cu înălțimea maximă de 265 m), cu o putere totală de aprox. 305 MW, pe o suprafață totală de 838.061 mp, propus a fi amplasat în extravilanul comunelor Adășeni, Avrămeni, Manoleasa, Mitoc.
Valoarea estimată a acestei investiții este de peste 500 milioane euro.
În domeniul folosirii energiei solare, au fost reglementate 35 de proiecte promovate de autorități publice locale (18), agenți economici (14) și instituții publice (3), proiecte care constau în montarea unor panouri fotovoltaice atât la nivelul solului, cât și pe clădiri.
Pentru parcurile eoliene, procedura de reglementare a presupus efectuarea unor studii complexe pentru a stabili care este impactul acestora asupra populației, calității factorilor de mediu și a ariilor naturale protejate (situri Natura 2000) din vecinătate, și anume:
Eugen Mateciuc, director executiv APM Botoșani
“Acestea sunt unele din cele mai importante investiții reglementate din punct de vedere al protecției mediului pentru județul Botoșani, care vor fi finanțate atât din fonduri europene, cât și din fonduri proprii. Apreciem faptul că, în ultimii ani, a crescut interesul la nivel local față de implementarea proiectelor în domeniul folosirii energiei solare și eoliene pentru producerea energiei electrice.”
Pe baza acestor studii, în actul de reglementare emis, respectiv acordul de mediu, au fost stabilite măsuri și condiții pentru implementarea proiectelor în toate etapele de dezvoltare și funcționare a parcurilor eoliene.
De asemenea, în extravilanul comunei Dersca s-a obținut acord de mediu pentru o centrală electrică eoliană pentru două turbine.
Separat de investițiile menționate mai sus, mai sunt trei proiecte în derulare pentru alte aproape 20 de turbine.
Primarul comunei Mitoc susține că nu a avut niciun fel de contact cu investitorii pentru că altele au fost instituțiile care au avizat lucrările.
Iar comunitatea locală nu poate spune că beneficiază de avantaje majore urmare a acestor investiții de sute de milioane de euro.
Ioan Galiț, primarul comunei Mitoc
„Vor beneficia tot ei, pentru că vând în sistem și apoi ne vând nouă energia electrică. Credeți că avem mari avantaje? Dacă era să fi fost firme românești, să fi fost ale noastre, ar fi fost în regulă, dar așa toți sunt investitori străini, grupuri de firme străine. Cel de la Mitoc este un grup de firme din Israel și ceilalți nu știm, nu am eliberat noi autorizațiile de construcție și nu am avut tangență cu ei”,
Demersurile pentru înființarea de parcuri eoliene în județul nostru ar fi fost pornite de mai mulți ani.
Și ar urma să fie concretizate abia acum.
Firmele străine s-au preocupat de identificarea de terenuri generoase care s-ar preta pentru astfel de parcuri, în timp ce în România nu există astfel de investitori puternici.
De altfel și parcul din sudul țării a fost ințiat de o firmă din Cehia.
Ioan Galiț, primarul comunei Mitoc
„Acești investitori, din 2011 i-a adus fostul primar Capotă pentru prima dată și prima dată. Au renunțat prima dată și acum au venit din nou și au continuat. Au renunțat când a fost legea cu certificatele verzi, mă gândesc că aveau niște beneficii, nu am de unde ști”,
Singurele avantaje ale botoșănenilor din nordul țării ar fi faptul că urmează a fi modernizate o serie de drumuri de exploatare agricolă care vor oferi acces la aceste parcuri eoliene.
„Noi ce beneficiem este că modernizează drumul din exploatație, din extravilan, plus că avem și noi un contract cu ei pentru cinci turbine, adică noi avem un avantaj că încasăm și noi redevență, chiria pe concesiune. E un plus valoare”,
Ioan Galiț, primarul comunei Mitoc
Și vor mai avea o serie de beneficii materiale oamenii care au cedat din terenurile lor pentru construcția turbinelor care vor produce energie verde.
Nici la nivelul Consiliului Județean Botoșani nu se știu informații despre grupul de firme străine care investește în comunele nordice.
(Sursa foto - Autocritica)