Ce este arta imersivă?
O experiență imersivă ne stimulează simțurile și ne transpune într-un alt loc sau într-o altă realitate. Are capacitatea de a ne face să „călătorim” în timp și spațiu, în trecut, prezent sau în viitor, într-un cadru virtual creat sau într-un loc care chiar există în realitate, dar se află la kilometri distanță de noi.
Un astfel de concept se dorește a fi creat și la Botoșani, într-una dintre sălile Teatrului Mihai Eminescu Botoșani.
Ideea a pornit de la conducerea instituției de cultură a orașului și a fost lansat la evenimentul de business organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură în colaborare cu BCR.
În sala teatrului se aflau mai mulți oameni de afaceri de la Botoșani, pe scenă vorbitorii evenimentului printre care și Lucian Băleanu, director adjunct Teatrul Mihai Eminescu.
Metoda clasică este sponsorizarea și există deja o listă de sponsori ai proiectelor culturale ale teatrului.
Pentru ideea care s-a lansat ar fi nevoie probabil de un aport ușor mai mare.
Lucian Băleanu, director adjunct Teatrul Mihai Eminescu
„La etajul 2 avem o sală, așa numită «sală lungă», așa a fost ea denumită de proiectant. Dacă veți avea curiozitatea mergeți acolo și veți vedea despre ce este vorba. O sală destul de joasă și într-adevăr e lungă. Ne-am propus să facem ceva inedit. Am pornit de la ideea că acest oraș se poate renaște prin cultură. Când zic prin cultură mă gândesc la turism cultural consistent”,
Directorul teatrului mai spune că turismul cultural nu înseamnă ca un grup de copii să vizioneze biserica unde a fost botezat poetul nepereche.
Ci mii sau chiar zeci de mii de turiști care să rămână o săptămână la Botoșani dar care să aibă acces și la tot felul de evenimente cultural – artistice.
Idei sunt, cu banii ar fi mai dificil.
Lucian Băleanu, director adjunct Teatrul Mihai Eminescu
„În sala lungă ne-am gândit să facem o sală de artă imersivă. Ce înseamnă artă imersivă? Imersiv, nu există acest adjectiv în limba română, este preluat din limba engleză. Imersiune înseamnă scufundare, este vorba despre toate simțurile care se conectează, bănuiesc că domniile voastre ați văzut ce înseamnă ochelari VR. Realitatea virtuală. Acum dați jos ochelarii și imaginați-vă că sunteți într-un spațiu care este acolo, în jurul vostru. E o tehnologie nouă, în acest moment în care vă vorbesc în România există doar două spații de acest gen”,
Astfel de experiențe sunt trăite la acest moment doar la muzeele Mina din capitală și de la Cluj.
Și ar fi pentru Botoșani o gură de aer proaspăt.
Lucian Băleanu, director adjunct Teatrul Mihai Eminescu
„În zona Moldovei așa ceva nu există. Am venit cu ideea să fim noi primii. Vă garantez aflux de oameni din toate județele, nu doar cele vecine. Din toată Moldova care vor veni să vadă acest show. E ceva absolut fascinant. Nu știu dacă a fost cineva dintre voi la Muzeul Mina sau măcar de curiozitate puteți intra pe net și să vedeți, expoziție de artă, expoziție de tehnologie, «National Geographic», tot ce doriți domniile voastre, se proiectează pe toți pereții, pe dușumea, pe tavan, cu un sunet. E o tehnologie modernă”
Pentru acest proiect este necesară achiziția a opt proiectoare și patru difuzoare. Prețul este în euro și în aceste zile fluctuează însă calcule au fost făcute, în cazul în care vor fi persoane interesate pentru realizarea acestei idei la Botoșani. Directorul Teatrului a mai arătat că „nici nu este foarte scump” și speră că vor fi persoane care să se alăture în realizarea acestui proiect.