Există în oraș o locuință a cărei adresă este cunoscută de puține persoane și care știu să folosească informația. Apartamentul a fost donat Primăriei municipiului Botoșani de către o organizație neguvernamentală, în urmă cu 9 ani de zile. Între timp, fundația s-a desființat, președintele ei ei se află, nu se știe pe unde.
Fundația Activ. Așa se numea. Și era condusă de Dorel Sărnăuțeanu, un botoșănean căruia i-a păsat de problemele sociale ale urbei. Printr-un ajutor financiar acordat de elvețieni a cumpărat un apartament cu 4 camere, situat în municipiul Botoșani.
L-a donat Primăriei însă a specificat clar în actul de donație că această locuință va servi drept adăpost pentru persoanele care sunt victime ale violenței domestice.
Se întâmpla în anul 2007.
Apartamentul a fost folosit însă în puține cazuri. Este dat în grija celor de la Serviciul Public Local de Asistență Socială (SPLAS).
Conducerea acestei structuri a întreprins demersuri, prin corespondență, pentru a lua legătura cu fostul președinte al Fundației Activ în vederea schimbării destinației acestui apartament care acum stă încuiat.
„Apartamentul este într-un apartament dintr-un bloc cu locuințe, într-o zonă foarte cunoscută. Și în general activitatea asta o desfășoară ONG-urile care știu să asigure secretizarea locațiilor. Noi am avut cred că sporadic în 2007, 2008 câteva cazuri și nu am avut adresabilitate așa mare, pentru că ei nu fac demersurile până la capăt conform legii, că s-au bătut, când încep să se prezinte la Medicina Legală renunță”
Dorin Burlacu, director SPLAS Botoșani
Într-adevăr, așa este.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani admit că pe plan local au fost puține cazurile de violență conjugală extremă care să ducă la luarea unor măsuri de protecție ale femeii.
Singurul caz răsunător de la Botoșani este cel al fostei vedete Playboy de la Dorohoi, Erika Szerdocz, ce a fost terorizată de fostul soț.
Și, cam atât.
Primarul Cătălin Flutur însă, nici nu se gândește să fie de acord cu schimbarea destinației acestui apartament. În contextul în care poate, cândva, o botoșăneancă, poate chiar va avea nevoie de adăpost.
”Eu azi schimb destinația și mâine am un caz de acest gen, una bătută care fuge de soț și trebuie să o protejăm. Noi avem obligația prin lege să avem acest adăpost. Eu sunt de acord să se respecte legea, adică, trebuie să am un apartament în care, în caz că se întâmplă vreodată, poate niciodată, să-i dau această destinație. Iar cine l-a donat, a făcut-o în acest sens”
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani
Edilul șef susține că nu a fost niciodată la acest apartament, tocmai pentru a nu atrage atenția asupra acestui loc și pentru a-i păstra secretul.
„Drept urmare eu nu m-am dus niciodată acolo, este secret, să protejăm mama sau femeia abuzată. Pentru o perioadă de, o săptămână, trei zile, patru zile…faci reclamație: m-a bătut bărbatul, mi-a amenințat copilul, mi-e frică de el și atunci noi trebuie să o luăm și spunem, uite, te duci și stai aici”
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani
Cei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) știu de existența acestui loc.
Ba chiar, în trecut, au făcut demersuri pentru a-l prelua. Nu s-a putut.
”Nu sunt foarte multe cazuri înregistrate la Botoșani, într-adevăr, iar noi avem centrul maternal pe care-l folosim pentru cazuri de acest gen, pentru că și acest loc este păzit”
Dan Șlincu, director executiv DGASPC Botoșani
Ba chiar s-a încercat și un târg.
Clădirea în care a funcționat fostul centru Elena Doamna în locul acestui apartament și a încă două, poate.
Cum nu s-a reușit perfectarea acestui schimb având în vedere că apartamentul secret al Primăriei are o destinație clară și strictă conducerea de la Direcția Copilului a arătat că, pentru cazurile din municipiu dacă vor exista, va colabora cu Primăria pentru adăpostirea persoanelor victime ale violenței domestice.