Părinţii unor copii au pus anunţuri peste tot: caută shadow.
Adica aşa numita umbră, însoţitorul copilului cu autism la şcoală sau la grădiniţă, cel care trebuie să-i cunoască nevoile şi să îi ofere explicaţii pentru a ajunge la nivelul celorlalţi. Însă, până acum autorităţile nu s-au gândit la această problemă. Meseria de shadow nu există la noi. De multe ori, părinţii apelează tot la bone.
Adina este ca o soră mai mare a Emei. Şi cea mai bună prietenă pentru copilul special al familiei Bojescu. Merge la şcoală, stă în bancă cu ea şi o ajută să răspundă la ore şi să înţeleagă ce îi cere profesorul.
Este însă a patra persoană care încearcă să fie mereu umbra Emei.
"A doua s-a oprit brusc, a zis că nu mai poate, că nu mai vrea, ca nu mai poate, că a gasit altceva, iar a treia nu făcuse nimic de genul ăsta. Eu lucrez, sotul lucreaza, Ema are nevoie de ajutor în permanenţă", spune Simona Bojescu, mama Emei.
Pe Internet au apărut din ce în ce mai multe anunţuri în care părinţii caută shadow pentru copiii lor.
Părinţii sunt dispuşi să plătească până la 100 de lei pe oră, numai să găsească pe cineva care să le înţeleagă cu adevărat copilul. Au inteligenţă peste medie, dar au nevoie de ajutor.
"Înseamnă multa rabdare, multa iubire, fara limită. Facem exact acelaşi lucru pe care le fac toti copiii, doar ca atunci cand intervine oboseala şi agitaţia Emei, încercam să facem lucruri legate de logopedie si motricitate", explică Adina, "umbra" Emei.
În România, nu există o şcoală pentru pregătirea însoţitorilor pentru copiii cu autism.
"Cu siguranţă, shadow-ul ideal este persoana care termină facultatea de psihologie, de psihopedagogie specială, nu există in momentul de faţă in nomenclator functia de terapeut, cu atât mai puţin de shadow", declară Adriana Bălşanu, de la Asociaţia Help Autism pentru Observator
Din păcate, statul ajută prea puţin. Părinţii mai scot din buzunar peste o mie de euro pe lună pentru terapie, cursuri de logopoedie, motricitate, lucru manual sau înot, toate esenţiale pentru dezvoltarea copiilor.