Apa curge pe bani grei la ”Nova”, peste un milion de euro profit într-un an

Compania de apă şi canalizare a judeţului a devenit a 11 – a cea mai profitabilă firmă din Botoşani. SC Nova Apaserv SA a fost introdusă de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Botoşani pe această poziţie ţinând cont de rezultatele financiare de anul trecut.

 

Peste Elsaco, Electroalfa, Anca Farm, Serconf, Prodalcom


Unitatea la care acţionar principal este Consiliul Judeţean se află, ca sumă, în imediata apropiere a SC Carreman România SRL şi SC Five Continents Group SRL. În schimb, a reuşit să devanseze nume mari din economia botoşăneană, precum Elsaco Electronic, Electroalfa Internaţional, Prodalcom Distribution, Spicul, Grupul de Distribuţie ETA, Anca Farm, Castilio, Prodalcom SA, Serconf, Comcereal, Combustibilul, Artsana, Agraria, Transporturi Auto.


6


milioane de lei, adică echivalentul a 1,28 milioane de euro a fost profitul înregistrat anul trecut de SC Nova Apaserv SA.


Rezultatul financiar de excepţie pare neverosimil în condiţiile sumedeniei de avarii din reţea, a multitudinii de reclamaţii, a mai multor acţiuni de protest ale unor angajaţi şi a salariilor foarte mici a unei bune părţi a lucrătorilor.

 

„Pe hârtie apare frumos orice lucru”


Iar unul dintre reprezentanţii societăţii susţine că, de fapt, profitul ar fi mai mult teoretic.


„Sunt cifre contabile. Aceasta este cifra de afaceri, aceasta am facturat, dar dacă iei cât am încasat şi cât avem creanţe de încasat, debite, apare o diferenţă. Pe hârtie însă totdeauna apare frumos orice lucru”,


Simion Drelciuc, membru Consiliul de Administraţie SC Nova Apaserv SA.


simion drelciucMai exact, cifra de afaceri (din care practic se scad cheltuielile şi se obţine profitul) se calculează pe baza facturilor emise. Ori, furnizorul de apă ar fi eliberat facturi care nu au fost plătite.


„Este doar profitul scriptic, problema la «Apă» sunt banii. Este lipsa de cash-flow. Legea 51 a fost modificată şi are următoarea prevedere la încasarea sumelor conform prestaţiilor: până pe data de 15 a lunii următoare operatorul este obligat să emită factură pentru serviciile prestate în luna anterioară, după care într-o perioadă de 15 zile de la emitere beneficiarul are obligaţia să plătească serviciile respective, deci 30 de zile de la data de 1 a lunii, după care mai are o marjă de 15 zile după care prestatorul poate aplica penalităţi. Deci, un cetăţean poate sta 45 de zile să nu plătească prestatorul de servicii fără să aibă vreo repercusiune”,


Simion Drelciuc, membru Consiliul de Administraţie SC Nova Apaserv SA.

 

Cine mănâncă profitul


Preşedintele Consiliului Judeţean, instituţie care controlează SC Nova Apaserv SA, este aproximativ de aceeaşi părere: câştigul este mai mult teoretic, iar ceea ce se regăseşte şi în realitate nu prea poate fi costica macaletiredirecţionat spre investiţii din cauza unor obligaţii bancare şi judecătoreşti ale unităţii.


„Nu ştiu care sunt criteriile de la Camera de Comerţ, dar ei sunt într-o stare de echilibru, la Nova Apaserv, şi nu-i singura din ţară, nu că asta ne-ar încălzi cu ceva. Am mai spus-o, singurii operatori de apă care funcţionează cu profit sunt cei unde sunt aglomerări mari, precum Bucureşti, Iaşi, Cluj, Constanţa, Ploieşti, în rest toţi sunt într-o stare de echilibru în ceea ce priveşte bugetul. Profitul este mâncat de deciziile judecătoreşti legate de salarii plus ratele care trebuie să le dea la împrumuturile bancare pe care le au”,


Costică Macaleţi, preşedinte CJ Botoşani.

 

Profitul creşte, „scafandrii de la IGO” rămân cu o leafă mizerabilă


Culmea este că directorul general al societăţii, dar nu numai el, a refuzat creşterea salariilor angajaţilor, promiţând că o va face dacă va ploua mai mult şi se vor amplifica încasările din apa meteorică, lucru care la prima vedere pare mai greu de înţeles în condiţiile obţinerii unui asemenea profit.


„Aia este o aberaţie, că salarizarea depinde ploaie. E un non-sens”,


Cristian Sadovei, preşedinte Sindicatul din Servicii Comunitare și Utilități Publice.


Pe de altă parte, liderul Sindicatului din Servicii Comunitare și Utilități Publice (SSCUP), care grupează majoritatea angajaţilor de la SC Nova Apaserv SA, cunoaşte la rândul său cifrele excelente obţinute de operator, cristian sadoveidar recunoaşte asemenea conducerii că lefurile nu pot fi mărite în ciuda profitului considerabil înregistrat de societate.


„Deşi Nova Apaserv a terminat pe profit, are posibilitatea financiară, are de unde să ridice salariile, este o legislaţie care interzice. Aici îi dau dreptate directorului, prin prisma aceasta. Bugetul de stat se aplică şi nouă, unităţilor care nu suntem bugetare, că aşa este regula în Statul Român. Există faimoasa ordonanţă 26 care spune că societăţile cu capital de stat, cum este şi SC Nova Apaserv SA, nu au voie să aibă măriri salariile decât dacă a crescut productivitatea muncii”,


Cristian Sadovei, preşedinte Sindicatul din Servicii Comunitare și Utilități Publice.

 

O aberaţie cum doar în România este posibil să existe


Și acesta ar fi doar un impediment. În legea bugetului de stat se tot specifică din 2015 că societățile comerciale cu capital de stat nu pot avea bugetul de salarizare decât maxim la valoarea celui din anul precedent, iar excepţie fac doar activele normative privind creşterea salariului minim pe economie. Astfel, la SC Nova Apaserv SA, în ciuda profitului, lefurile s-au majorat doar când a ridicat Guvernul salariul minim şi numai la cei care sediul nova apaserverau plătiţi la acest nivel.

 

De bine, de rău, aceştia au beneficiat astfel de nişte creşteri, în schimb ceilalţi angajaţi nu, ajungându-se la situaţia paradoxală în care un muncitor să câştige la fel ca un maistru sau chiar un inginer. Potrivit preşedintelui SSCUP Botoşani, după noua majorare a salariului minim care se va produce în decembrie, circa 400 din cei 493 de angajaţi ai SC Nova Apaserv SA vor fi plătiţi doar cu minimum pe economie.


SSCUP a trimis adrese atât la Prefectură, cât şi direct la Guvern pe această temă, solicitând schimbarea legislaţiei care naşte o situaţie aberantă precum înregistrarea unui profit de 1,28 milioane de euro într-un an, dar interzicerea practic a majorării salariilor. Şi culmea, asta se întâmplă în timp ce directorii de la SC Nova Apaserv SA au beneficiat de o creştere salarială inclusiv în acest an. Ei însă sunt plătiţi după altă lege, muncitorii de rând după altele, că aşa-i în România.

 

40,8


milioane de lei a fost cifra de afaceri a SC Nova Apaserv SA în 2017, cu care ocupă locul 24 în Topul Judeţean al Firmelor.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store