Șantier deschis aproape non-stop în Centrul Istoric, Lidl vrea să-și inaugureze de Crăciun noul magazin... Blocurile mai așteaptă – GALERIE FOTO

După decenii întregi în care Centrul Istoric al municipiului Botoșani a înmărmurit în așteptare, în ultimele două săptămâni, zona răsună de zgomotul specific unui șantier.

 

Dispare fabrica, apare magazinul

 

Fosta fabrică Rapsodia Conf care l-a avut printre acționari și pe fostul consilier PSD, Mihai Tincu, devine ușor, ușor istorie. Corpurile de clădire în care decenii întregi s-au confecționat tot felul de mărci de haine se dezintegrează unul câte unul.

 

Locul a devenit un furnicar de oameni și utilaje care zi de zi fac să dispară încă o bucată din fosta fabrică.

 

Investitorul a obținut din partea Primăriei municipiului Botoșani o autorizație integrată, atât pentru partea de demolare a corpurilor de clădiri, precum și a magaziilor metalice existente, cât și pentru partea de construcție.

 

Astfel că, imediat ce terenul în totalitatea lui va fi „curățat” de scheletele rămase din ansamblul industrial, se va trece la etapa de construcție, fără a fi nevoie de obțineri de avize sau autorizații suplimentare.

 

„Au obținut autorizație de demolare cu comunicare de începere eliberată în luna mai. Au fost ținuți pe loc pentru că trebuiau să mute un transformator al .EON din clădirea veche, pe un teren alăturat. Și efectiv s-au apucat de demolat recent. Se mai igienizează și se revitalizează zona”,

Alexandru Agavriloaie, arhitect-șef Primăria Botoșani

 

Proiect ambițios pentru Centrul Istoric

 

Compania germană intenționează ca pe o suprafață de 7.700 mp să construiască un nou magazin de aproape 2.200 de mp, cu o parcare de 120 de locuri.

 

10%

 

din suprafața totală va fi amenajată cu spații verzi.

 

Investiția ar urma să transforme imaginea Centrului Istoric al municipiului, prin crearea unui vad comercial, dar și prin aerisirea urbană a vechilor clădiri.

 

„Este o investiție interesantă, practic acele fabrici vechi care au un aspect estetic nu prea plăcut, vor dispărea. Va fi pusă în valoare Biserica Uspenia unde a fost botezat poetul Mihai Eminescu. Practic, din strada Independenței se va vedea foarte bine această biserică, lucru care nu se poate face acum. De asemenea, se vor vedea și o parte din clădirile din Centrul Vechi”,

declara anul trecut Marian Murariu, fostul viceprimar al municipiului Botoșani, imediat după lansarea în dezbatere publică a acestui proiect

 

Lidl gata de Crăciun?

 

Oficial, Lidl România, care are calitate de beneficiar al acestei investiții, ar intenționa să-și inaugureze cel de-al doilea magazin din municipiul Botoșani în luna decembrie, în preajma sărbătorilor de iarnă.

 

 

Și s-a demonstrat și la precedentul obiectiv de lângă sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență că frontul de lucru a fost unul constant și susținut, magazinul fiind finalizat într-un termen record.

 

În cea de-a doua etapă ar urma să fie construite două blocuri cu spații locative și spații comerciale.

 

„Dacă lucrează, lucrează aproape non-stop, asta știm de la celălalt obiectiv. Oficial, termenul de execuție al lucrărilor este mai mare, până la doi ani. Blocurile încă nu au fost autorizate și nici nu au primit aviz de la Direcția de Cultură, comisia de patrimoniu, pentru că trebuiau să păstreze niște fațade și au niște lucrări de făcut”,

Alexandru Agavriloaie, arhitect șef Primăria Botoșani

 

 

Urmează faza a doua

 

Blocurile din proiect erau gândite ca un ansamblu care să aibă legătură și cu magazinul. Suprafața totală pe care ar urma să fie ridicate este de 2.200 mp.

 

S-au proiectat două blocuri cu locuințe colective, cu regim de înălțime P+3 și etajul 4 retras, cu spații comerciale la parter, inițiatorul investiției fiind tot Lidl România.

 

La acest moment, la partea de desființare a celor opt corpuri de clădire care au însemnat fosta fabrică de confecții, lucrează în calitate de constructor SC SSAB – AG SRL Bacău, proiectantul general fiind SC Neo Style SRL.

 

Lucrările au fost programate pentru vara anului trecut însă au fost întârziate de împotrivirea politică din plenul municipal, Planul Urbanistic Zonal fiind respins de o parte dintre aleșii locali.

 

Primul PUZ a fost aprobat pentru prima parte a investiției.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store