Angajaţii Prefecturii, tăiaţi drastic la salariu

 

Toţi angajaţii Prefecturii Botoşani sunt afectaţi de reducerea considerabilă a normei de hrană acordată întreg personalului Ministerului Administraţiei şi Internelor. De la comasarea fostelor ministere de interne şi al administraţiei publice, salariaţii instituţiei care reprezintă Guvernul în teritoriu au beneficiat la rândul lor de acest drept bănesc.
De la prefect şi până la şofer, cu toţii primeau în jur de 400-500 de lei pe lună, iar în luna iunie nu vor mai beneficia decât de aproximativ un sfert din această sumă. Aceasta după ce, potrivit unui document emis de Direcţia Financiară din cadrul MAI şi semnat de ministrul Traian Igaş, s-a decis diminuarea normei de hrană de la 720 de lei la 130 de lei. Conform acestui act, norma de hrană va fi redusă în luna iunie, fără a se specifica ce urmează să se întâmple din luna următoare. În mod normal, la jumătatea fiecărei luni angajaţii Prefecturii primeau salariul aferent lunii precedente şi norma de hrană pentru luna în curs, ceea ce înseamnă că măsura luată de conducerea MAI îi va afecta imediat. Şi mai afectaţi vor fi angajaţii celor două servicii din subordinea Prefecturii, cel de paşapoarte şi cel de permise, care s-ar părea că primeau alocaţia de hrană în cuantum maxim, de 720 de lei. Prefectul Cristian Roman a evitat să facă declaraţii pe această temă. Măsura este o consecinţă a faptului că, marţi, Camera Deputaţilor nu a adoptat proiectul de lege privind disponibilizările din MAI, fiind înregistrate 150 de voturi "pentru", 132 "împotrivă" şi opt abţineri. Pentru adoptare ar fi fost necesare 167 de voturi favorabile.
„Măsura are rolul de a testa gradul de suportabilitate”
Liderul Sindicatului Pro Lex, Vasile Lincu, a declarat, joi, pentru Mediafax, că reducerea normei de hrană, măsură dispusă printr-un, va afecta peste 100.000 de persoane, adică pe toţi angajaţii ministerului. După această diminuare a veniturilor, un poliţist va câştiga între 800 şi 1.200 de lei lunar. "Dincolo de efectele neacordării normei de hrană cuvenite pentru luna iunie, apreciem că măsura are rolul de a testa gradul de suportabilitate al poliţistului român ameninţat cu destituirea", a spus Lincu. Reducerea normei de hrană duce la o diminuare a veniturilor cu aproximativ 30%. Întrebat dacă mai sunt suficienţi bani pentru plata angajaţilor din structurile MAI de la 1 iulie, ministrul Traian Igaş a evitat să dea un răspuns exact, susţinând că nu doreşte să discute despre cifre şi că în momentul când va anunţa numărul celor care vor fi disponibilizaţi va oferi toate detaliile legate de acest aspect. El declara, luni, la Guvern, că angajaţii MAI vor primi în luna decembrie salarii reduse cu 30 la sută dacă programul de disponibilizare a poliţiştilor nu va fi derulat.