La 10 luni de la startul campaniei de vaccinare în România, 14 direcţii de sănătate publică au o rată de vaccinare de cel mult 75% în rândul personalului.
În 9 din cele 42 de judeţe ale ţării, trei din 10 angajaţi ai acestor instituţii nu s-au vaccinat, cu toate că sunt în prima linie a luptei cu pandemia, încă din primăvara trecută.
Ministerului Sănătăţii, la solicitarea Libertatea, a transmis o situaţie a ratei de vaccinare în rândul angajaţilor din direcţiile judeţene de sănătate publică.
Tabelul arată decalaje între direcţiile judeţene de sănătate publică.
Topul e condus de DSP Ilfov: cu 99% rată a acoperirii vaccinale, urmată de DSP Dâmboviţa (98%) şi DSP Ialomiţa (95%).
Peste 90% au DSP Harghita (93%), DSP Mehedinţi (92%), DSP Giurgiu (92%), DSP Sălaj (92%), DSP Constanţa (91%).
Chiar la pragul de 90% sunt Botoşani, Timiş, Gorj, Caraş-Severin şi Arad. Cel puţin 4 din 5 angajaţi sunt vaccinaţi în 12 judeţe şi în Capitală.
Bucureştiul, Bistriţa, Covasna, Brăila, Dolj şi Teleorman au o rată a vaccinării, în DSP-uri, de 80%, pe când direcţiile de sănătate publică din Maramureş, Alba, Bihor, Sibiu, Călăraşi, Galaţi şi Iaşi au între 80% şi 90% de angajaţi vaccinaţi.
DSP Neamţ are sub două treimi dintre angajaţi vaccinaţi: 65%. Nu stau prea bine nici DSP-urile din Cluj, Hunedoara, Satu Mare, Tulcea, Buzău, Mureş, Olt, Braşov – toate cu o rată a vaccinării de 70%.
În afară de sarcinile legate de pandemie, DSP-urile sunt cele care trebuie să verifice la nivel local respectarea reglementărilor în domeniul sănătăţii publice. Dat fiind rolul său multidimensional în lupta cu COVID, personalul DSP-urilor a fost eligibil pentru imunizare încă din prima etapă a vaccinării.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: