Ancheta săptămânii
Școlile se închid cascadă în municipiu, mii de elevi relocați sau... în aer: Învățământul online este exclusVIDEO & FOTO
  • Valul renovării ajunge în majoritatea unităților de învățământ din municipiul Botoșani. Școli și licee care nu au fost reabilitate de la construire vor avea parte de lucrări capitale.
  • Există și un preț plătit pentru o anumită perioadă de timp: elevii.

Sunt mii de elevi care vor fi afectați pe termen scurt și care se poate spune că se vor ”sacrifica” pentru ca viitoarele generații să învețe în condițiile pretinse și așteptate de vremurile actuale.

Pentru unii au fost găsite soluții deja, pentru alții au loc ședințe în cadru lărgit pentru a se găsi cele mai bune variante care să corespundă cu cerințele din procesul educațional.

 

Școlile care intră în reabilitare:

 

Colegiul Mihai Eminescu 

Liceul de Artă 

Atelier Liceul de Artă 

Școala Gimnazială nr. 10 

Școala Gimnazială nr. 7 

Școala Gimnazială nr. 12 

Școala Gimnazială nr. 13 

Grădinița cu Program Prelungit nr. 19 

Școala Elena Rareș 

Liceul Pedagogic 

Seminarul Teologic Sfântul Gheorghe 

Sala de sport Elena Rareș 

Școala Gimnazială nr. 11

Școala Gimnazială nr. 2 

Grădinița cu Program Prelungit nr. 15 

 

Primul ordin de începere a lucrărilor,

a fost dat pentru Școala nr. 12 din strada Prieteniei. Copiii urmează să învețe în trei locații diferite, până la finalizarea lucrărilor care vor începe pe 26 februarie 2024.

 

În săptămâna în care este programată vacanța de ski începe procesul de mutare.

Părinții au primit asigurări că din septembrie, elevii vor reveni în clădirea mamă.

 

„Având în vedere că lucrările vor fi făcute atât în interior cât și în exterior, constructorul ne-a promis că lucrările vor fi gata până în septembrie iar exteriorul îl poate face și în timp ce elevii își desfășoară cursurile în sălile de clasă”,

Ana Maria Atodiresei, director Școala Gimnazială nr. 12

 

În linii mari, procesul de reabilitare al clădirii înseamnă schimbarea instalației electrice în totalitate, instalația termică, cea sanitară, ușile de interior și geamurile: „Lucrări complexe, va fi și partea de acoperiș, acest putând fi făcut și când elevii își desfășoară orele în interior”, continuă directoarea școlii.

 

 

Impactul asupra părinților nu a fost unul ușor de digerat. Au avut însă de ales în a-și plimba copiii pe la alte școli sau pentru învățământ online.

 

„Relocarea nu este atât de rea, comparând-o cu învățământul online. Între învățământul online și varianta relocării, clar că din două rele am luat-o pe cea mai puțin rea”,

Ana Maria Atodiresei, director Școala Gimnazială nr. 12

 

Clădirea a fost construită în 1971 și, în cele cinci decenii care s-au scurs de atunci a mai avut parte de intervenții parțiale.

În urmă cu vreo 15 ani au fost schimbate geamurile.

Și, cam atât.

 

„Avem nevoie de instalație electrică care acum este făcută parțial, pe bucăți și avem nevoie de o refacere a instalației electrice în totalitate și de asta ni s-a spus că lucrările vor fi ample și au nevoie de clădirea goală, fără accesul elevilor în interior”,

Ana Maria Atodiresei, director Școala Gimnazială nr. 12

 

Șefa școlii își împarte ziua

 

630 de elevi sunt înscriși la Școala nr. 12 împărțiți în cicluri de învățământ primar și gimnazial.

Pentru toți au fost identificate soluții temporare, în urma unor discuții care au avut loc cu conducerea Primăriei și a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ).  

 

„Cele cinci clase de învățământ primar în alternativa step-by-step vor fi relocate la Liceul Alexandru cel Bun, opt clase de învățământ primar vor fi relocate la Școala nr. 16 și 11 clase de învățământ gimnazial și două clase de învățământ primar la Școala 17”

Ana Maria Atodiresei, director Școala Gimnazială nr. 12

 

Cu elevii răsfirați în zone opuse ale orașului și pentru conducerea școlii urmează o perioadă provocatoare: „În prima parte a zilei voi fi pe șantier și după amiază la școală, pentru că cei de la școala 16 și de la școala 17 o să învețe după amiază și atunci o să fiu peste tot”, a încheiat în notă optimistă directorul unității de învățământ.

 

Soluțiile căutate pas cu pas

 

Sunt totuși mii de elevi pentru care trebuie găsite spații temporare în care să învețe. Iar șefii de la Inspectoratul Școlar au avut deja o serie de întâlniri cu cei de la Primărie.

Lucrurile nu s-au limpezit în totalitate.

 

„Noi am făcut o adresă către Primărie, încă nu avem nimic oficial dar din discuțiile pe care le-am avut săptămâna trecută ar intra în reabilitare energetică școlile nr. 2, 7, 8, 10, 11, 12, 13, Liceul Pedagogic, Liceul de Artă, Seminarul Teologic, Colegiul Eminescu și Grădinița nr. 19”,

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general

 

Ce se știe până la acest moment?

 

Faptul că la școlile 8, 10, 13, Seminarul Teologic și liceele Pedagogic și Eminescu lucrările vor fi efectuate etapizat de către constructori, iar elevii mutați de la un etaj la altul.

Școala 7 ar avea o variantă de relocare.

 

„Rămâne Grădinița nr. 19 care este sub un mare semn de întrebare, încă nu știm. Sunt undeva la vreo 230 de copii, nu știm și nici constructorul nu știe ce are de făcut. Au venit, s-au uitat: bun, ce aveți de făcut? Păi, nu știm. Adică e cumva așa în aer, nu știm exact. Noi am făcut o adresă către Primărie să știm exact care sunt termenele de început și de finalizat. Și pe noi ne interesează având în vedere că sunt copii și avem și examene naționale care trebuie desfășurate. Învățământul online este exclus, nu intră în discuții învățământul online”,

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general

 

Având în vedere că licitațiile nu au avut loc în același timp, la acest moment nu există un grafic din care să reiasă exact când urmează să fie semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru fiecare unitate de învățământ în parte.

 

Astfel că și problematica va fi abordată în funcție de șantierul care urmează să fie deschis.

 

„Depinde cum văd ei lucrările, pentru că dacă încep lucrările la toate corpurile total și au nevoie de toate clădirile sunt mii de copii care rămân în aer. Dar din discuțiile punctuale, hai să facem un palier, acoperișul sau cum la Școala 13 facem etajul trei și sala de sport. Terminăm și apoi coborâm și mergem cu copiii, îi relocăm”,

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general

 

Vin și copiii „Județului”

 

În același program sunt finanțate lucrările de reabilitare a Școlii Speciale „Sfântul Stelian” care aparține de Consiliul Județean și nu de Primărie.

Și în acest caz s-ar fi identificat o soluție, însă punerea ei în aplicare depinde tot de Primărie.

 

„Și acești copii trebuie să-i relocăm, din discuțiile pe care le-am avut cu dna președinte am convenit ca această școală să fie relocată la Elie Radu, dar este o discuție incipientă pentru că la Elie Radu este relocată la acest moment Grădinița Șotron. Și așteptăm să se termine că e aproape gata, să revină copiii la corpul lor și să eliberăm spațiul pentru Liceul Stelian, că și aici sunt niște condiții care sunt mai delicate”,

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general

 

Bugete istorice pentru învățământul botoșănean

 

Într-adevăr acest val de renovări constituie o provocare pentru toți cei implicați, de la elevi și părinți la autoritatea publică și firmele care vor lucra.

Cu un singur țel comun, acela ca perioadele de execuție să fie cât mai scurte pentru a nu suferi copiii.

 

„Această oportunitate de reabilitare a unităților de învățământ a venit și cu provocările ei. Nu putem lucra peste tot cu copii în sălile de clasă pentru reabilitarea instituțiilor de învățământ. Și am luat etapizat aceste situații”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Cele mai grele ar urma să fie ultimele două luni din anul școlar 2023 – 2024 pentru că mai apoi începe vacanța de vară, o perioadă care va permite constructorilor să lucreze lejer și fără constrângeri de orice fel.

 

 

Iar dezideratul general ar fi acela ca de la jumătatea lui septembrie în toate cele 14 unități de învățământ să fie terminate o parte dintre lucrările interioare ca să se facă loc copiilor.

Iar intervențiile exterioare să fie lăsate ultimele.

 

„Noi reabilităm școlile care nu au fost reparate de 50 de ani, cum este cazul școlii nr. 12. Și chiar dacă această generație va trebui să facă un sacrificiu, le reparăm pentru următoarele decade în municipiul Botoșani și cred că merită acest lucru să ne sacrificăm pentru două luni motivat de faptul că urmează și vacanța mare și putem lucra la interior, la instalații electrice și termice, anveloparea clădirilor și acoperișului și vom avea școli moderne în municipiul Botoșani”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Primarul a mai arătat că la acest moment nu există spații de rezervă care să fie puse la dispoziție școlilor. Dar pe viitor se dorește reabilitarea celor două corpuri de clădiri de la fosta școală 3 care ar putea avea o astfel de utilitate.

 

Toate unitățile de învățământ urmează a fi renovate cu fonduri atrase prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Durata de execuție prevăzută în contract este de un an de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor.

În municipiul Botoșani sunt 31 de unități de învățământ de stat dintre care 14 intră în reabilitare. 

Urmărește-ne și pe Google News

Scenariu sumbru de la fosta șefă a educației: Sute de elevi de la Botoșani ar putea intra în... online – VIDEO 
Primăria împrumută aproape 25 de milioane de euro pentru tot felul de investiții, de la străzi la școli și grădinițe – LISTA obiectivelor

 

Doina Federovici pe cale să spună ”adio” Consiliului Județean: A fost votată de peste 100 de oameni pentru o candidatură la Parlamentul European
La mijlocul săptămânii trecute, social-democrații botoșăneni s-au întrunit într-o ședință în cadru lărgit pentru acordarea unui vot în vederea unei candidaturi la Parlamentul European.
Guvernul și-a deșertat sacul cu bani înainte de Crăciun! Împărțeală pe bază de mușchi politici, primari „pedepsiți” că nu-s pesediști sau liberali - DOCUMENT
Fondurile repartizate la nivel național au fost extrem de generoase, semn că Guvernul a făcut economii spre final de an urmare a măsurilor de austeritate adoptate și a supraimpozitării firmelor private.Au fost împărțiți în județe aproape 1,6 miliarde de lei sau echivalentul a 316 milioane de euro.
Dosarul șpăgilor: Doina Caba și-a tras soțul în infracțiuni, șefa de la ATI plină de datorii dar cu mașină de peste 100.000 de euro – AVERILE șefelor arestate de la spital
Spitalul este zguduit de arestările VIP-urilor care au ajuns în cătușe.Neașteptate în ancheta de la Spitalul Județean Mavromati aflată în derulare la DNA Suceava sunt mai degrabă numele unora dintre cei implicați.
”Descoperirea” din canal: Muncitorii de la ”Apă” NU ar avea, de fapt, salariul minim pe economie - Nimeni nu prea ia sub 3.000 de lei
Ideea salarizării muncitorilor din echipajele de intervenții ale Nova Apaserv la nivel minim care circulă pe piață de ani la rând este una falsă.O susține conducerea companiei județului prin calcule făcute cu titlu de exemplu dar și sindicaliștii de la nivelul unității.
Parada Erorilor de Ziua Națională a României: cine și de ce a furat startul, unde au dispărut avioanele
1 Decembrie 2023 va rămâne probabil în memoria colectivă a botoșănenilor ca fiind Ziua Națională în care erorile s-au ținut lanțBotoșăneanul a încercat să afle ce s-a întâmplat și a discutat cu șefii instituțiilor implicate în organizarea evenimentului
Magistrații și-au mărit salariile retroactiv! La Botoșani un fost procuror va primi 50.000 de euro: Îmi tremura pixul în mână
250.000 de lei sau 50.000 de euro este suma pe care urmează să o primească un fost procuror de la Botoșani, într-o singură tranșă.Asta alături de un alt „cadou” oferit de colegii magistrați activi: majorarea pensiei de serviciu, cunoscută publicului larg drept „specială”.
Mesajul care poate fi decisiv în dosarul morții Alexandra Ivanov: Tânăra a trimis zeci de SMS-uri, unul singur amintit în anchetă
Alexandra, tânăra mamă din Botoșani care a murit în Maternitate în dimineața zilei de 18 august 2023 a trimis numeroase mesaje în ultima noapte din viața sa.Familiei, doctorului curant dar și celui care se afla de gardă. Mesajele au fost identificate la percheziția informatică efectuată ulterior decesului.
Facturi de aproape 2.000 de lei la apă în comuna fără... apă: Se plătește apa din fântâni – DOCUMENT
Unele persoane juridice din comuna Blândești au primit toamna aceasta de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut – Bârlad documente privind actualizarea abonamentelor de utilizare / exploatare a resurselor de apă care prevăd scumpiri drastice.
Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Navalni ,ia calmantul maica !! Tu nu ți faci curățenie in casa ?! Cum e?!
19 februarie 2024, 13:02
Alegeri libere: galben muta sediul prefecturii, care e sediul biroului electoral județean, cu tot ce tine de organizarea alegerilor la nivel de județ (infrastructura și organizare); roșu renovează vreo 15 scoli, care găzduiesc vreo 30 de secții electorale. Totul clar?
19 februarie 2024, 12:12
Sondaj
Credeți că se salvează FC Botoșani de la retrogradare?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din păcate, observ că Partidul Național Liberal a luat altă cale și anume calea slugarnică devenind anexa pesedeului… Am atras atenția în mai multe rânduri despre calea greșită aleasă de peneliști, am reacționat în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
12.7 o C
Dorohoi
13.3 o C
Bucecea
12.5 o C
Darabani
12.2 o C
Saveni
14.3 o C
Ştefăneşti
12.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.