ANCHETA SĂPTĂMÂNII : Directorul AJOFM îşi trânteşte casă fără autorizaţie la Lebăda

 

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) îşi ridică o casă fără autorizaţie de construcţie. Sorin Şologon deţine în zona Lebăda 1.060 metri pătraţi de teren. Suprafaţa în cauză se află în extravilanul comunei Curteşti, iar cei din Primărie i-au cerut să sisteze lucrările tocmai pentru că nu deţine actele care, potrivit legii, îi dau dreptul să îşi ridice acolo un imobil.

Primăria Curteşti i-a cerut să sisteze lucrările
Terenul se află pe partea dreaptă a drumului spre Iaşi, în apropierea depozitului Duomat. Este împrejmuit cu un gard, iar în interior s-a turnat deja fundaţia. Într-o parte construcţia este prevăzută cu demisol, fiind deja amenajat garajul. Pentru a putea construi Şologon avea nevoie de o autorizaţie de construcţie care trebuia eliberată de Primăria Curteşti, ori aceasta nu i-a emis nici un astfel de act. Reprezentanţii acesteia susţin că temelia s-ar fi turnat în urmă cu două săptămâni şi când au constatat că îşi face casă fără autorizaţie au luat imediat măsuri. „Am dat noi peste el. De îndată ce am văzut că s-a apucat de treabă i-am transmis sistarea şi intrarea în legalitate. Normal că este necesară autorizaţie de construcţie”, ne-a declarat Dumitru Viţel (foto dreapta), primarul comunei Curteşti.
Îşi face casă pe un teren unde nu se permite construcţia de case
Potrivit inspectorului şef al Inspectoratului Judeţean în Construcţii (IJC), există două variante de autorizare a unei construcţii, în funcţie de locul în care se doreşte ridicarea imobilului. Dacă viitoarea clădire este localizată în intravilan Primăria nu are nevoie şi de un aviz de la Consiliul Judeţean. În schimb, dacă aceasta se construieşte în extravilan, cazul casei lui Şologon, este necesar un aviz şi de la CJ. Reprezentanţii CJ spun însă că nu au primit nici o solicitare de la şeful AJOFM şi chiar dacă ar fi recepţionat, nu îşi dădeau acordul pentru o astfel de lucrare. Motivul? Foarte simplu, nu este permisă ridicarea de case pentru locuit în extravilan. „Numai alimentări cu apă, grajduri, nu au voie case. E clar, legea nu permite, nu se dă aviz pentru aşa ceva”, a afirmat Mihai Aroşoaie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Cu alte cuvinte Şologon nu numai că nu are autorizaţie de construcţie pentru casă, dar dacă terenul rămâne în intravilan nici nu ar putea să o obţină, legal, vreodată.
Pe şeful Inspectoratului în Construcţii nu l-a sesizat cineva
Conform şefului IJC, pentru ridicarea unui imobil în extravilan sunt necesare avize, acorduri, proiect, certificat de urbanism de la diverse instituţii, pe baza acestora Primăria putând elibera autorizaţia de construcţie. Una dintre piesele de la dosar ar fi şi avizul de la IJC, despre care inspectorul şef susţine că Şologon l-ar fi solicitat şi obţinut, dar că nu ştie dacă anul acesta sau anul trecut şi nici nu cunoaşte motivele pentru care nu şi-a mai scos autorizaţie de construcţie. „Nu am primit nici o sesizare în acest sens”, a menţionat Ioan Ciobanu, care a adăugat că Primăria Curteşti este cea care trebuie să dispună sistarea lucrărilor, operaţiune pe care de altfel a şi făcut-o.
Scapă fără amendă
Sorin Şologon ar putea însă să scape de treaba cu avizul CJ. Şi asta pentru că Primăria Curteşti se află în procedura de aprobare a noului Plan Urbanistic General. Acesta a fost depus la Consiliul Judeţean spre adoptare şi prevede trecerea unor suprafeţe de teren din extravilan în intravilan, inclusiv cea în care are pământ şi directorul AJOFM. Dacă acest lucru se va întâmpla atunci în respectiva zonă se vor putea construi şi case, iar Şologon ar avea posibilitatea legală de a-şi termina imobilul. „Omul este de bună credinţă”, a spus primarul Viţel, care a adăugat că i-a cerut directorului AJOFM să mai aibă răbdare până ce terenul va trece în intravilan, iar acesta l-ar fi ascultat şi a întrerupt lucrările. Cât despre amendă... „Credeţi că este mai bine să-l amendezi? Prima oară se dă sistare, a doua oară se aplică amendă, dar credeţi că plătesc?”

Năzdrăvănii în declaraţiile de avere
Interesant este că Sorin Şologon îşi construieşte casă în condiţiile în care, iniţial, în luna martie a acestui an a completat o declaraţie de avere în care nu şi-a trecut în dreptul său nici un venit. După ce Botoşăneanul.ro a relatat acest lucru, declaraţia de avere cu pricina a dispărut ca prin minune de pe pagina web a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, fiind înlocuită cu o alta, în care şeful AJOFM şi-a amintit că a câştigat totuşi ceva bani anul trecut, mai exact 43.695 de lei, salariul de director de la AJOFM, acesta fiind singurul venit declarat. Aceasta după ce iniţial mai declarase şi ceva venituri în dreptul soţiei, pe care nu le-a mai specificat şi în al doilea formular completat şi asta tot după ce Botoşăneanul.ro a prezentat mirosul de fals grosolan din prima declaraţie de avere. Conform celei de a doua declaraţii de avere, Şologon şi-a achiziţionat terenul în anul 2007, după ce în 2006 accesase un credit bancar.

VEZI DECLARAŢIA DE AVERE

Reporterul Botoşăneanul.ro a încercat duminică în două rânduri să îl contacteze pe directorul AJOFM, însă acesta nu a răspuns la telefon. În măsura în care ne va furniza punctul său de vedere faţă de cele relatate, îl vom face public.
Sergiu BĂLĂŞCĂU