ANCHETA SĂPTĂMÂNII : Bijuteriile de sute de mii de euro ale primarilor de la ţară

 

Febra construcţiei de stadioane a cuprins şi spaţiul rural botoşănean. Dacă la Bucureşti, Cluj sau Ploieşti tocmai s-au inaugurat veritabile arene europene, în unele comune se construiesc baze sportive cum nu au nici oraşe din judeţ. Fondurile necesare sunt asigurate de obicei de la Guvern, iar primăriile contribuie la rândul lor cu o cotă de cofinanţare. Când e vorba de stadioane nu prea se mai ţine cont de culoarea politică, deopotrivă primari PDL, PSD şi PNL ridicând arene rurale cu parfum orăşenesc.

Stadion cu 1.000 de locuri la Pomârla
La Pomârla sunt în plină desfăşurare lucrările la ceea ce va deveni probabil cea mai modernă arenă din mediul rural botoşănean. Chiar lângă Primărie este în curs de amenajare un stadion cu 1.000 de locuri. Acesta este construit pe fostul teren de fotbal al localităţii, însă deja mai nimic nu mai seamănă cu ce a fost odată acolo. Întrucât suprafaţa de joc era înclinată s-au dislocat 30.000 de metri cubi de pământ pentru a o aduce la nivelul corespunzător. Ea va avea 115X68 metri, va fi prevăzută cu sistem de irigaţie subteran şi pistă de atletism. Spectatorii vor avea la dispoziţie 1.000 de locuri în două tribune, una fiind deja ridicată. Acestea vor fi unite printr-o clădire cu etaj în care la parter s-a amenajat deja vestiar, cu centrale, duşuri. Întreaga investiţie se ridica la 700.000 de lei, din care 500.000 de lei reprezintă contribuţia Guvernului, iar restul cea a comunităţii locale.

Aceasta va fi completată cu o donaţie din Italia, existând promisiuni de la o asociaţie privind furnizarea unor scaune de la un stadion din peninsulă. „Este o bază sportivă multifuncţională. Nu Nord Star Pomârla va fi unic beneficiar, cei 500 de copii de la Liceul Anastasie Başotă vor fi principalii beneficiari. După terminarea lucrărilor am ca obiectiv organizarea de competiţii naţionale. Dacă ai condiţii omeneşti poţi să organizezi orice”, ne-a declarat Dumitru Chelariu, primarul de Pomârla. Chiar şi acesta va fi unul dintre beneficiari deoarece, fost fotbalist de liga a doua şi a treia, încă evoluează pentru echipa locală, Nord Star Pomârla. A ţinut totuşi să precizeze că proiectul a fost demarat înaintea declanşării crizei economice, însă finanţarea a venit mult mai târziu, astfel încât nu se poate vorbi de utilizarea banilor pentru salarii la o asemenea investiţie, dat fiind faptul că la instituţie există întârzieri cu plata lefurilor.
Arenă de peste 200.000 euro cu copertină lângă casa lui Eminescu
În comuna Mihai Eminescu, peste drum de Memorialul Ipoteşti, sunt în plină derulare lucrările la noua arenă a localităţii. Este amenajată pe locul fostului stadion, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi de la bugetul local. Investiţia se ridică la circa 900.000 de lei, fundaţia s-a turnat şi s-au executat inclusiv racordurile la reţeaua de apă şi canalizare. Tribunele sunt gata „la roşu”, sub acestea se amenajează vestiare, camere pentru arbitri şi oficialităţi, o sală de forţă. La final totul va fi acoperit.

„Cred că s-a lucrat undeva la 40% din valoarea totală a construcţiei şi ne străduim ca în lunile următoare să facem rectificare la Primărie, să avem încasări cu plus şi am început să avem încasări pe plus spre final de an, să alocăm o diferenţă de sumă ca să putem lucra în continuare. Lucrează 15 oameni de două luni de zile. Ştii cât fier am aici? N-am crezut că intră atât fier. În caz de război e bun să stai înăuntru că nu ţi se întâmplă nimic că ai 30 de centimetri de beton”, a afirmat primarul Verginel Gireadă. Lucrările deja efectuate sunt estimate la circa 400.000 de lei, iar dorinţa este ca până la finalul anului viitor să se finalizeze. Comuna a avut în două rânduri echipă în divizia C, însă Luceafărul evoluează acum doar în liga judeţeană. Primarul susţine însă că investiţia nu se adresează doar echipei de fotbal, ci şi celor 500 de preşcolari şi şcolari din Ipoteşti. MDRT a alocat într-o primă etapă 400.000 de lei, iar primarul mai aşteaptă încă 150.000 de lei, restul urmând să fie asigurat din fonduri proprii. Stadionul va avea la finalizarea lucrărilor şi în jur de 500 de locuri, asta deoarece vechea arenă nu avea nici o tribună, iar oamenii urmăreau partidele de pe un deal.
Bază sportivă cu teren sintetic pentru divizia „Onoare”
Investirea unor sume considerabile în baze sportive a devenit o adevărată modă în mediul rural botoşănean. Deşi nu au echipe nici măcar cu performanţe minore, unii primarii bagă sume considerabile în stadioane. În primăvara acestui an la Băluşeni, comună care nu are drum asfaltat spre satul Draxini, s-a inaugurat un complex format dintr-un teren de sport sintetic multifuncţional pentru fotbal, volei, tenis, handbal sau baschet. Acesta dispune şi de vestiare cu duşuri şi apă curentă. Investiţia se ridică la circa 700.000 de lei şi a fost realizată exclusiv din fonduri proprii. „Investiţia a durat aproximativ un an de zile, valoarea totală este de 7 miliarde de lei vechi, cu finanţare din munca noastră proprie a Primăriei, din economiile personale ale Primăriei, pentru că, cu ajutorul guvernanţilor, nu am fi reuşit să facem nimic”, declara la inaugurare Niculae Stratulat, primar de Băluşeni. Comuna n-are echipă de handbal, baschet sau volei şi nici cu fotbalul nu se poate lăuda.

Formaţia localităţii evoluează momentan în ultimul eşalon fotbalistic, mai exact în campionatul „Onoare”. Odată cu inaugurarea bazei primarul a promis însă alocarea unor fonduri de la bugetul local pentru întărirea formaţiei, astfel încât să se bată la promovarea în liga judeţeană. Suma la care s-a gândit? Între 50.000 şi 100.000 de lei. Gândurile investiţionale ale primarului nu se opresc doar aici. Niculae Stratulat vrea să înfiinţeze şi o echipă de volei astfel încât baza sportivă, pe care deocamdată nu prea are cine să evolueze, să găzduiască  competiţii sportive, cu o participare largă a oamenilor din comună şi nu numai. Ca atare, planurile prevăd amenajarea unei tribune şi a unei instalaţii de nocturnă. „În loc să meargă la crâşmă vreo 100 şi ceva de inşi, mai bine vin aici, văd un meci. Noi vom susţine latura sportivă dar şi echipa noastră a comunei”, a mai spus primarul Niculai Stratulat.
Arenă de un milion la Flămânzi
La jumătatea lunii august, de zilele localităţii, la Flămânzi a fost inaugurată o bază sportivă construită cu fonduri de la Guvern, dar şi din bugetul local. „Este primul meu proiect pe care l-am iniţiat în prima zi de mandat. Foarte interesant mi s-apărut ca o localitate declarată oraş în 2004 să aibă o bază sportivă. În 2010 au intrat fondurile şi avem deja la ora actuală suma integrală care a fost acordată de Guvern, adică 470.000 de lei, 50% a fost fonduri de la Guvern şi 50% a fost cofinanţarea noastră”, declara atunci Constantin Pitorac, primarul oraşului Flămânzi.

De asemenea, edilul mai afirma că, investiţia de la baza sportivă nu este încă definitivată, urmând a se mai efectua o serie de retuşuri, precum înfiinţarea de noi locuri sau lucrări suplimentare la vestiare. Arena a fost inaugurată cu ocazia unui meci disputat în companie echipei fanion a judeţului, FC Botoşani.
2,5 milioane de la Guvern pentru stadioane
Construcţia unor asemenea baze sportive în judeţ a fost posibilă cu largul sprijin al Guvernului. La începutul lunii martie administraţiei locale botoşănene i s-a alocat o sumă uriaşă de către Guvern. Asemeni precedentelor cazuri când s-a pus în discuţie o moţiune de cenzură Executivul a alocat fonduri considerabile primăriilor pentru ca, prin intermediul parlamentarilor de pe respectivele colegii, să obţină voturile necesare rămânerii în funcţie. Actul vizează atribuirea pe proiecte a sumelor defalcate din TVA pentru finanţarea programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din mediul rural. Atunci s-au repartizat pentru infrastructură 5 milioane de lei, iar pentru baze sportive 2,5 milioane la 11 comune conduse de primari PSD, PNL şi PDL. Pe lista Executivului au intrat astfel atunci Albeşti, Călăraşi, Cristineşti, Havârna, Hudeşti, Leorda, Mihai Eminescu, Păltiniş, Truşeşti, Văculeşti şi Vlăsineşti, sumele atribuite fiecărei localităţi variind între 106.000 lei şi 485.000 lei.
Drumuri asfaltate pe credit
În timp ce banii guvernamentali sunt utilizaţi pentru construcţia unui stadion, pentru drumuri şi canalizări Primăria Mihai Eminescu a accesat în acest an un credit bancar de 5,3 milioane de lei. Din fondurile astfel procurate se asfaltează şapte kilometri de uliţe pietruite din satele Ipoteşti şi Cătămărăşti Deal. De asemenea, se execută aducţiuni de apă şi canalizare în cele două sate menţionate, dar şi în Cătămărăşti Vale şi Cucorăni. Joi 29 septembrie la Pomârla primarul a inaugurat lucrările de 2,5 milioane de euro realizate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Prin intermediul acestei finanţări se vor asfalta peste 9 km de drumuri comunale împărţite în trei tronsoane, se va construi o grădiniţă cu două săli de clasă şi o capacitate de 40 de copii şi se va amenaja un amfiteatru cu circa 500 de locuri în aer liber pentru organizarea festivalurilor cu specific local. “Este o zi specială pentru comuna Pomârla, o zi mult aşteptată. Mă bucur împreună cu prietenii mei cu care am muncit circa doi ani pentru acest proiect. Este un proiect istoric, un proiect consistent financiar şi nu în ultimul rând foarte necesar. Acoperim o componentă de infrastructură, una culturală şi una socială prin acest proiect integrat”, a declarat Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla. Fondurile sunt nerambursabile.
Sergiu BĂLĂŞCĂU