ANCHETA SĂPTĂMÂNII : Afacerile de milioane ale parlamentarilor de Botoşani

 

Când e vorba de pus mâna pe un ban de la stat imaginaţia parlamentarilor cunoaşte cu greu limite. De la pâine şi pâna la volei, aceştia găsesc tot felul de metode pentru a beneficia de fonduri bugetare. Formele sunt multiple, de la persoană fizică şi până la o asociaţie sportivă, trecând şi pe la un agent economic. Dacă nu fac ei afaceri, atunci au măcar o rudă care au găsit ceva de vândut statului, fără, bineînţeles, vreo implicaţie a demnitarului.

Pâine din Parlament pentru bolnavi şi elevi
Firma controlată de deputatul Florin Ţurcanu a vândut produse de panificaţie la cinci licee şi o grădiniţă din judeţ. Pe lângă acestea, SC Poieniţa SRL a mai dat pâine şi la un spital şi unui sanatoriu. În total este vorba de opt contracte încheiate cu instituţii de stat, şase dintre acestea fiind parafate în 2009. Cu excepţia a două dintre ele, toate celelalte s-au derulat inclusiv în 2011. Însumat ele au adus firmei menţionate venituri de 90.232 de lei. Interesant este că o parte dintre contractate cu fost încheiate cu colegii de partid ai deputatului. Astfel, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” este condus de Marilena Mardare, liberală deja nominalizată pentru preluarea Inspectoratului Şcolar Judeţean, iar Spitalul Orăşenesc Săveni s-a aflat până de curând în subordinea Primăriei Săveni, unde edil şef este liberalul Relu Tîrzioriu. Deputatul, care la data de 3 noiembrie 2010, cea a completării uneia dintre declaraţiile de interese, era unic deţinător de părţi sociale la SC Poieniţa SRL, susţine că nu se mai implică în activitatea firmei şi că nu mai are contracte în derulare cu unităţi de învăţământ. „Eu nu mai fac afaceri, sunt om politic, alea au fost... Nu mai am nici un liceu. Nu mai vreau, nu mai dau pâine la buget la nimeni. Nu mai vreau! Pentru 30 de pâini... Le-am spus luaţi de unde vreţi, dacă eu aşa de mult am câştigat. Nu mai vreau să fac afaceri cu statul, nu mai dau pâine la nimeni, pentru 3 lei atâtea discuţii”, a afirmat Florin Ţurcanu. În ultima declaraţie de interese pe care a completat-o acesta nu mai apare nici măcar ca deţinător de părţi sociale la amintita firmă. „Brutăria Dracşani”, aşa cum este cunoscută pâinea produsă de SC Poieniţa SRL are fabrică în Suliţa, comuna natală a preşedintelui PNL Botoşani, însă sediul din acte al firmei a fost mutat în satul Hudum, acolo unde deputatul a locuit într-o vilă la scurt timp după dobândirea mandatului.
Subvenţie de la stat pentru pământul… statului
Vânzarea unor produse de panificaţie către unităţi sanitare şi de învăţământ nu este singura afacere cu statul în spatele căreia a stat deputatul Florin Ţurcanu. În noiembrie 2007, ca persoană fizică, acesta a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu Casa Agronomului, fără să se organizeze vreo licitaţie. Scopul oficial al înţelegerii îl constituia înfiinţarea unor loturi demonstrative şi, ca atare, s-a constituit „Asociaţia Ţurcanu Suliţa” pe o durată de cinci ani. Potrivit contractului, contabilitatea o ţinea asociatul prim, iar beneficiile se înregistrează în evidenţa contabilă a „Fermierului Ţurcanu Suliţa”. 60% dintre beneficii reveneau asociatului prim, iar 40% celui secund, dar nu mai puţin de echivalentul în lei a 400 kilograme de grâu pentru fiecare hectar. În rezumat, deputatul controla financiar şi agricol 51,7 de hectare de teren care aparţineau de fapt statului. Totul a ţinut până la intervenţia de anul trecut a prefectului şi Agenţiei Domeniilor Statului, care în urma unui control au identificat în mai multe localităţi terenuri concesionate la diverse persoane fizice şi juridice în timp de comisiile locale de fond funciar nu mai dispuneau de terenuri pentru reîmproprietăriri. În consecinţă, Ţurcanu a fost deposedat de teren. În jur de 6.000 de euro subvenţie anuală a primit deputatul Florin Ţurcanu pentru un teren care era de fapt al statului.
Bani pentru volei
Pentru parlamentari metodele de a încasa bani de la stat sunt multiple. Unul dintre aceştia nu a făcut-o nici pe societate comercială şi nici pe persoană fizică. Numai în acest an Asociaţia Pro Volei la care oficial deputatul Cătălin Buhăianu este simplu membru, dar pe care în realitate o controlează, beneficiază de o finanţare de 300.000 de lei din partea Primăriei Botoşani. În doar18 zile din această primăvară clubul a cheltuit circa 100.000 de lei. La scurt timp deputatul a anunţat că renunţă să se mai implice în activitatea echipei. Toate jucătoarele titulare au plecat fără sumă de transfer - cel puţin oficial - şi după ce s-a plans că nu mai are bani pentru club parlamentarul a apărut în toamnă cu Infiniti şi a reunoscut că se interesează să îşi cumpere vilă la Alfa Land, cartier rezidenţial în care locuiesc câţiva dintre cei mai importanţi oameni din oraş.
Şi rudele parlamentarilor fac afaceri cu statul
Nu doar parlamentarii, ci şi rudele acestora reuşesc să perfecteze contracte cu statul. Astfel, în 2009, SC Practic Comerţ Strugaru SRL din Darabani a reuşit să vândă carne de vită Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). Firma în cauză a vândut 5.000 de kilograme la un preţ de 16,5 lei/kg, fără TVA, ceea ce înseamnă că, adunând şi taxa pe valoarea adăugată se ajunge la 98.175 de lei, aproape un miliard de lei vechi. Interesant este şi faptul că preţul a explodat când firma societatea în cauză a ajuns să dea carne la DGASPC. Astfel, în 2008, atunci când furnizor a fost “Miralex” Bacău, preţul de achiziţie per kilogram a fost de numai 11,48 lei, fără TVA. “În 2009 a crescut preţul la carne de vită, de aceea în 2010 şi în 2011 nici nu am mai luat”, ne-a declarat Marius Budăi, şef serviciu achiziţii din cadrul DGASPC. Reprezentanţii DGASPC susţin că amintita cantitate doar a fost constractată şi că nu este obligatoriu să se fi şi cumpărat în totalitate.

SC Practic Comerţ Strugaru SRL din Darabani este controlată de Veronica Strugaru, cumnata deputatului Stelică Strugaru, care locuieşte tot în Darabani. Acesta susţine că nu s-a implicat în obţinerea contractului de către societatea în cuază. “Ce rudă e? E cumnata de la fratele meu care a murit, înţelegi? N-am eu treabă”, a declarat parlamentarul. Societatea a câştigat o procedură de cerere de ofertă terminată cu licitaţie electronică la care au mai participat alte trei firme, SC Miralex SRL, SC Carpatis SRL şi SC Agrocarn SRL. Directorul DGASPC, coleg de partid cu deputatul, susţine la rândul său că nu a avut vreo treabă cu atribuirea contractului. “Eu am intrat director la jumătatea lui 2009, nu ştiu ce a fost în 2007, 2008. Eu nu am semnat nici un contract cu dl. Strugaru de când sunt director şi nici nu a venit pe aici”, a afirmat Liviu Rădăşanu. Administrator şi unic deţinător de părţi sociale la firma menţionată este Veronica Strugaru. În 2009 societatea a avut o cifră de afaceri de 11,8 milioane de lei şi un profit net de peste 260.000 de lei.
Sergiu BĂLĂŞCĂU