ANALIZĂ: Pandemia dă cu virgulă la Botoșani: avem de peste 4 ori mai multe îmbolnăviri decât anul trecut pe vremea asta

10, 12, 5, 9, 3, 11, 0
și...
13, 26, 20, 27, 35, 20, 40
Ce e cu aceste numere? Sunt noile cazuri zilnice din prima săptămână a lunii septembrie, de anul trecut și de anul acesta.

 

De la 127 anul trecut la 642 anul acesta în prima jumătate a lunii septembrie

 


O comparație realizată de Botoșăneanul pentru perioada 1 – 15 septembrie, pe baza datelor făcute publice de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), scoate la iveală faptul că în 2021 față de 2020 numărul infectărilor s-a cvadruplat. În total, în prima jumătate a lunii septembrie aveam anul precedent doar 127 de cazuri, pentru ca anul acesta să fie înregistrate nici mai mult, nici mai puțin de 642. Este vorba de o creștere de 4,05 ori.

 

Evoluție cazuri Botoșani

 

DATA 2020 2021 DIFERENȚĂ

1 septembrie

10 13 +3

2 septembrie

12 26 +14

3 septembrie

5 20 +15

4 septembrie

9 27 +18

5 septembrie

3 35 +32

6 septembrie

11 20 +9

7 septembrie

0 40 +40

8 septembrie

7 12 +5

9 septembrie

10 64 +54

10 septembrie

2 64 +62

11 septembrie

20 48 +28

12 septembrie

10 78 +68

13 septembrie

2 40 +38

14 septembrie

0 94 +94

15 septembrie

26 61 +35
TOTAL 127 642 +515

 

Avem totuși 60.000 de vaccinați cu schema completă


Culmea este că această majorare masivă a îmbolnăvirilor vine după peste nouă luni de vaccinare. Din ianuarie, când a început oficial imunizarea la Botoșani și până la jumătatea lui septembrie, circa 60.000 de botoșăneni au făcut schema completă de vaccinare. Mai exact, câte două doze de Pfizer, Moderna și AstraZeneca și cea unică de la Johnson & Johnson. Alți aproape 10.000 s-au vaccinat cu prima doză astfel încât județul Botoșani a trecut pragul de 20%, părăsind ultimele două poziții, care potrivit raportării făcute pe 14 septembrie de Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) sunt ocupate de Suceava și Giurgiu.


Dincolo de vaccinare, până pe 15 septembrie 2021 la Botoșani s-au contabilizat 14.968 persoane. Deci ar trebui ca alți aproape 15.000 de oameni să se fi imunizat prin boală.


În ciuda tuturor acestor aspecte, nivelul pandemic la Botoșani, nu doar că nu a scăzut, nici măcar nu a stagnat sau nu a avut o creștere domoală. Ne confruntăm în realitate cu o explozie de cazuri, de neînțeles cel puțin strict prin prisma imunizărilor realizate în ultimul an.


Explicația 1: Nu era ”la dolce vita” de acum


Autoritățile sanitare au însă explicații, de la faptul că boala din 2021 are o cu totul altă formă decât cea din 2020, până la larghețea generală care a cuprins nu doar Botoșani, ci întreaga țară.


”Anul trecut pe vremea aceasta erau mai multe restricții, se foloseau mai mult masca și distanțarea și erau mai puține activități culturale și sociale. Acum, pe lângă faptul că a apărut mult mai devreme relaxarea, concerte, spectacole, vacanțe, pelerinaje, nunți, cumătrii, au avut loc în această perioadă”,


Monica Adăscăliței, director Direcția de Sănătate Publică (DSP).

 

Explicația 2: Delta e mai tare decât Alfa


Și asta nu ar fi totul.


”Tulpina este extrem de contagioasă. Tulpina Delta, după studiile pe care le-au făcut specialiștii, arată că este o tulpină britanică care a apărut anul acesta. Studiile arată că se transmite mai ușor la tineri și copii. La nivelul județului Botoșani deja avem reinfectări, persoane care au trecut prin boală la începutul anului și acum au luat din nou boala”,


Monica Adăscăliței, director Direcția de Sănătate Publică (DSP).


Din fericire, cu câteva excepții, majoritatea celor care au contactat boala a doua oară au parte de o formă mai ușoară.


Pe de altă parte...


”Vaccinul nu a garantat sută la sută. Au fost și excepții, păcat că au fost la pacienți tineri”,

 

Monica Adăscăliței, director Direcția de Sănătate Publică (DSP).

 

Virusul care vara pleacă în vacanță


Și totuși, cum este posibil ca un virus să plece în vacanță pe timpul verii și să revină în toamnă? Într-o mulțime de zile din timpul sezonului estival la Botoșani nu mai exista nici măcar un caz, pentru ca la jumătatea lunii septembrie să avem în tot județul de două-trei ori mai multe infecții decât erau în întreaga țară la mijlocul verii.


”Pentru că această boală este una virală. Totdeauna, bolile virale, bolile transmisibile – mă refer la gripă, la viroze – se manifestau în perioadă de toamnă-iarnă, în perioada cu diferență de temperatură, când scade imunitatea organismului. Știți foarte bine, câte gripe și viroze avem vara? Noi suntem și o populație cu imunitate mai scăzută, în sensul că luăm foarte mult antibiotic, ne autotratăm și clar că expunerea noastră este mult mai mare decât la persoane din alte state”,


Monica Adăscăliței, director Direcția de Sănătate Publică (DSP).

 

România, explozie de cazuri cu peste 5 milioane de vaccinați


Botoșani nu constituie o excepție pentru România. La nivel național fenomenul este același: la începutul toamnei avem considerabil mai multe cazuri decât în perioada similară din 2020. În total, în prima jumătate a lunii septembrie în România s-au înregistrat cu peste 14.000 mai multe cazuri, ceea ce înseamnă că, în medie, în fiecare zi din luna septembrie a acestui an s-au consemnat cu peste 900 de cazuri mai mult față de fiecare zi din aceeași lună a anului precedent.


Și aceasta în condițiile în care la 15 septembrie 2021 aveam în România 5.221.105 persoane vaccinate cu ambele doze.


Și altele 1.130.586 care au trecut prin boală.

 

Pandemia, câtă bucurie pentru unii...


În tot acest timp pandemia pare să fi devenit mană cerească pentru o puzderie de oameni, instituții și agenți economici. La Botoșani aproape că nu mai există stradă cât de cât importantă să nu aibă cel puțin un centru de testare. Am ajuns de altfel să avem un astfel de centru inclusiv într-o parcare de hipermarket. Bugetarii țin închise instituțiile precum niște fortărețe, unele bănci permit doar cu programare accesul clienților de ai căror bani se folosesc și curg cu nemiluita achizițiile sub pretextul pandemiei.


România se află de un an și jumătate în stare de urgență și apoi de alertă și nu dă vreun semn că ar vrea să iasă de acolo.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL