ANALIZĂ: Botoșaniul, în topul celor mai sărace județe din țară

O analiză realizată de cercetători arată care sunt cele mai bogate, respectiv cele mai sărace județe din România, în funcție de PIB și venituri.

 

Botoșaniul, la coada clasamentului

 

Județele codașe la PIB-ul pe cap de locuitor – Vaslui, Botoșani, Giurgiu – ajung la abia 44-48% din media națională, pe când județele din top (Brașov, Timiș, Cluj) ating valori de 116-145%, iar capitala ajunge chiar la 280%, arată o analiză a cercetătorilor de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează  proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.

 

Performanța economică divergentă influențează și salariile medii la nivelul județelor țării și, cu câteva excepții, județele care pot produce o valoare economică mai ridicată pe cap de locuitor ajung și la un nivel mai ridicat al salariilor medii nete, explică cercetătorii pentru Economedia.

 

Așadar,  pentru județele care vor să ofere salarii mai ridicate angajaților din mediul privat, direcția pare destul de clară: trebuie să îmbunătățească eficiența activităților economice din județ și să crească productivitatea.

 

PIB-ul pe cap de locuitor

 

De exemplu, în privința PIB-ului pe cap de locuitor există diferențe majore între județele țării. Considerând nivelul mediu la nivel național având valoarea de 100%, județele codașe (Vaslui, Botoșani, Giurgiu) ajung la valoare de doar 44-48%, pe când județele din top (Brașov, Timiș, Cluj) ajung la valori de 116-145%, respectiv capitala la 280%.  De altfel, municipiul București și șase județe din țară înregistrează un PIB peste media națională: Cluj, Timiș, Brașov, Constanța, Sibiu, Prahova. La coada clasamentului sunt Vaslui, Botoșani și Giurgiu.

 

În ceea ce privește veniturile, doar Bucureștiul și județele Cluj, Timiș, Ilfov și Iași trec de media țării. Teleorman, Vrancea și Harghita sunt județele cu cele mai mici procente a salariilor medii nete față de media națională.

 

PIB versus venituri

 

Economiștii spun că performanță economică divergentă influențează și salariile medii la nivelul județelor țării.

Puse în paralel, cele două hărți – harta PIB-ului și cea a salariilor – arată că există câteva județe care pot fi considerate excepții de la regula relației dintre PIB pe cap de locuitor și salariu mediu județean, în special în ceea ce privește județele care au un PIB pe cap de locuitor scăzut, dar salarii medii nete relativ mai ridicate.

 

De exemplu, județul Vaslui produce doar 44% PIB pe cap de locuitor comparat cu media națională, salariile medii nete ajung însă la un nivel de 78%. La fel, această discrepanță între cei doi indicatori este accentuată și în județele Botoșani (46% – 78%), Giurgiu (48% – 86%) Călărași (53% – 84%), Suceava (54% – 80%) sau Bacău (62% – 88%), conform datelor agregate de economiști.

 

(Foto: depositphotos)