An nou, probleme vechi: Medici școlari puțini, profesori și părinți îngrijorați: În caz de infectare, tot noi răspundem

Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la începerea noului an școlar care va fi unul cu totul atipic. Autoritățile se pregătesc de redeschiderea școlilor, în această perioadă având loc mai multe întâlniri cu toți factorii de decizie. Concret însă abia pe 10 septembrie 2020 se va ști cum se va învăța în fiecare unitate de învățământ din Botoșani.

 

Planurile pe hârtie sună bine

 

Este însă o perioadă dificilă care poate scoate și mai mult în evidență problemele din educație. Școli cu toaletă în curte, fără apă potabilă, condiții improprii pentru secolul XXI. Sunt o mulțime de neajunsuri, incertitudini, responsabilități pasate dintr-o parte în alta. Ceea ce inevitabil creează panică, îngrijorare în rândul actorilor principali din sistemul educațional - profesori, elevi, părinți.

 

Și ca să exemplificăm, la şcoală copiii ar trebui să treacă printr-un triaj epidemiologic făcut de personal medical calificat. Însă medicii şcolari, cei care ar putea face aceste triaje şi s-ar putea ocupa în şcoli de prevenţie  sunt foarte puţini în toată țara.

 

De exemplu, la nivelul județului Botoșani funcționează doar 25 de cabinete medicale școlare care au arondate în jur de 100 de unități de învățământ.

 

„Celelalte unități de învățământ, care nu sunt arondate unui cabinet medical școlar, au încheiate parteneriate cu cabinetele medicale individuale ale medicilor de familie din localitățile respective, astfel încât fiecare școală să beneficieze de asistență medicală.Toate cabinetele medicale școlare se află în subordinea primăriilor”,

Ana Maria Loghin, purtător de cuvânt Inspectoratul Școlar Județean

 

 

Lipsă de interes şi de profesionalism

 

Între timp,  profesorii își strigă off-urile și o fac mai ales pe rețelele de socializare.

 

Florentina Dănilă este profesor pentru învățământul primar la Liceul Pedagogic ”Nicolae Iorga” din Botoșani, dar și o voce care se face auzită în comunitate. Recent, într-o postare pe Facebook cadrul didactic a mărturisit  că în rândul angajaților din învățământ situația este destul de tensionată.

 

„Şi noi, cadrele didactice, suntem cu nervii întinşi la maxim!!! Vedem ce se întâmplă cu adevărat: lipsă de interes şi de profesionalism! Doar politică...alegeri...moţiune...jocuri politice...declaraţii incendiare! Foc de paie! Haos! Noi trebuie să asigurăm tot in clase: noi să facem controlul epidemiologic, noi să supraveghem elevii, noi să dezinfectăm pentru că personalul de serviciu este insuficient, noi să facem lecţii, noi să-i ducem la baie, noi...măşti...! Şi, în caz de infectare, tot noi răspundem!”,

Florentina Dănilă

 

 

De partea cealaltă altfel se văd lucrurile, iar premierul Ludovic Orban le cere profesorilor să nu se plângă ci să se adapteze noilor condiții. Mai multe cadre didactice din țară au reclamat că nu pot preda și în mediul online și la clasă, motiv pentru care premierul le-a transmis:

 

Permanent trebuie să învețe

 

 „Cadrele didactice trebuie să înțeleagă că trebuie să se adapteze astfel încât să predea și pentru elevii din clasă, cât și pentru cei din online. Sunt convins că marea majoritate au înțeles acest lucru. Zeci de mii de cadre didactice au participat la cursuri de creștere a competențelor de predare digitale. Permanent trebuie să învețe... Le cer sprijinul și chiar trebuie să le mulțumesc”,

Ludovic Orban, premierul României

 

 

Oficialii din educație atrag atenția însă acum mai mult ca oricând este nevoie și de sprijinul părinților pentru ca activitatea didactică să se desfășoare în condiții de siguranță. De altfel, îngrijorare este și în rândul părinților iar neoficial unii dintre ei ar refuza să-și trimită copiii la școală. 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store