An nou cu modificări în educaţie: Clasa 0 obligatorie şi reducere de tarif la transport

 

Noul an calendaristic a început cu o serie de modificări legislative pentru sistemul educaţional care s-au datorat unei Ordonanţe de Guvern adoptată în ultima lună a lui 2013. Acestea îi privesc atât pe elevi cât şi pe dascăli şi sunt considerate a fi benefice de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Una dintre modificările aduse la legea educaţiei naţionale ar fi menţinerea duratei de patru ani de zile pentru ciclul gimnazial şi pentru liceu, în urma unor iniţiative care în cele din urmă nu s-au mai concretizat şi care ar fi însemnat ca, clasa a IX-a să treacă la gimnaziu.
Acest lucru ar fi dus la perturbări multiple astfel încât salutăm această idee, aceea de a se păstra patru ani la gimnaziu, patru ani la liceu. Observăm prin această OUG că s-a crescut durata învăţământului obligatori de la 10 la 11 ani pentru că pe lângă cei 10 ani care erau până în prezent s-a introdus şi clasa pregătitoare în sistemul de învăţământ obligatoriu”, a declarat Mihaela Huncă, inspector şcolar general.
[[banner]]
Un alt beneficiu al normativului este acordarea dreptului către absolvenţii învăţământului profesional să continue studiile liceale la forma de învăţământ cu frecvenţă, în trecut ei având doar posibilitatea ciclului de frecvenţă redusă.
Se aduc precizări şi cu privire la evaluarea la clasa pregătitoare dat fiind faptul că legea nu explica modul de evaluare al preşcolarilor. Prin ordonanţa de Guvern s-a clarificat acest aspect, copii nefiind evaluaţi nici prin note şi nici prin calificative.
Nu în ultimul rând, o altă modificare este privitoare la acordarea uni tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun şi pentru elevii din învăţământul profesional, categorie care în legea educaţiei naţionale a fost omisă.
„Se reglementează calendarul a introducere a noii forme a examenului de evaluare naţională, este vorba de admitere la liceu şi evaluare de bacalaureat dar vreau să specific că acestea vor fi puse în aplicare începând cu elevii care intră în clasa a V-a sau a IX-a în anul şcolar 2015 – 2016 deci nu se pune problema schimbării în acest an care rămâne aşa cum a fost proiectat la începutul anului şcolar”, a mai spus Mihaela Huncă.
Un alt lucru benefic de această dată pentru cadrele didactice face referire la extinderea de la 3 la 6 ani de zile dreptul netitularilor calificaţi pentru a se titulariza în învăţământul preuniversitar în baza rezultatelor obţinute la concurs.
(G.E.)
CITEŞTE:
 Inaugurare la Sportiv cu soţii Huncă, senator şi primar – FOTOGALERIE