Amenzi pentru păşunat interzis pe imaşul satului – VEZI ce spune normativul

 

O lege care a intrat în vigoare la finele anului precedent, prevede amenzi drastice pentru sătenii sau deţinătorii de asociaţii agricole care nu respectă anumite obligaţii legate de modul de administrare a păşunilor comunale.

Potrivit specialiştilor in agricultură, noua lege face ordine în acest segment de activitate şi ar avea ca drept rezultat o mai bună gestionare a păşunilor comunale de la nivelul fiecărei primării din judeţ. „Legea se referă la acele pajişti comunale care sunt organizate la nivelul fiecărei administraţii publice teritoriale se impun nişte condiţii de administrare, de utilizare, sau cum pot fi ele înstrăinate către asociaţii de profil sau către alte unităţi”, a declarat Cristian Delibaş, director executiv Direcţia Agricolă Botoşani.
Nerespectarea dispoziţiilor din legea adoptată la finele anului precedent va fi sancţionată cu amenzi de la 250 de lei până la 15.000 de lei. Faptele care se sancţionează în acest act normativ sunt: păşunatul neautorizat sau introducerea animalelor pe pajişti în afara perioadei stabilită, împiedicarea sau întârzierea lucrărilor prevăzute în amenajarea pastorală de planul de exploatare, introducerea unor specii de animale, altele decât cele stabilite, neîndeplinirea de către concesionari a obligaţiilor prevăzute în contract sau intrarea pe păşune cu orice mijloc de transport, inclusiv utilaje care ar duce la deteriorarea suprafeţei. Amenzile vor fi aplicate de către consilii locale, camere agricole sau Instituţia Prefectului.
Reprezentanţii Direcţiei Agricole aplaudă normativul în vigoare prin faptul că, aceste prevederi legale vor clarifica multe aspecte legate de păşunile comunale administrate de consilii locale sau date în concesiune unor asociaţii agricole. „Da, este foarte binevenit acest act normativ, în fapt delimitează obligaţiile şi exploatarea acestor pajişti, clarifică cine, ce, când şi cum. Sunt păşuni care sunt administrate de asociaţii agricole, dar acele lucrări de întreţinere ba sunt făcute, ba nu sunt făcute, nu se respectă acea perioadă de păşunat, pe aceleaşi pajişti păşunează mai multe specii de animale şi aici sunt clarificate clar obligaţiile fiecăruia”, a încheiat Cristian Delibaş. (G.E.)