Amenzi dure pentru teribiliştii oraşului care distrug bunurile publice

 

Municipalitatea a iniţiat un proiect de hotărâre care va intra spre dezbatere în şedinţa ordinară de Consiliu Local care va avea loc marţi, 20 decembrie a anului în curs. Normativul face referire la o serie de reguli şi obligaţii pe care trebuie să le respecte atât simplii cetăţeni din municipiu cât şi persoanele juridice sau asociaţiile de proprietari.

Proiectul de hotărâre a fost iniţiat mai ales la solicitarea Poliţiei Locale care s-a confruntat cu o avalanşă de situaţii în care bunuri de pe domeniul public au fost devastate, fenomenul nefiind însă stopat din cauza amenzilor prea blânde. Drept urmare, noua HCL prevede sancţiuni mai drastice pentru cei care se dovedesc a fi nepăsători cu mobilierul stradal şi nu numai. „În primul rând s-au înmulţit sancţiunile pentru că avem activităţi de exemplu de distrugere a mobilierului urban, de tot felul de chestii care nu erau prevăzute în fosta hotărâre şi multe, foarte multe cu atribuţiuni noi ale Poliţiei Locale şi atunci le-am prins toate, le-am grupat într-o HCL nouă şi am dat drumul ca s poată funcţională, să se poată lucra pe ea”, a declarat Florin Ghiorghiţă, viceprimarul municipiului Botoşani.
Noua HCL conţine o serie de norme de gospodărire, înfrumuseţare, păstrare a ordinii şi curăţeniei în municipiu printr-o serie de reguli cum ar fi: asigurarea igienei în imobilele deţinute sub orice fel sau a căilor de acces, repararea geamurilor sau a vitrinelor, întreţinerea faţadelor imobilelor sau repararea împrejmuirilor acestora. Sunt interzise igienizările de maşini pe domeniul public sau aruncarea de coji de seminţe, resturi de ţigări, de fructe sau alte reziduuri, culcatul pe bănci, spaţii verzi sau aranjamente florale şi nu în ultimul rând cetăţenii sunt obligaţi să nu îşi satisfacă nevoile fiziologice în spaţii publice. „A fost în primul rând la cererea Poliţiei Locale pentru că ei s-au confruntat cu problemele astea şi în urma discuţiilor pe care le-am avut, am mai luat şi modele din altă parte, am selectat ce a fost mai bun şi am pus în proiect. Era şi chestia că amenzile erau foarte mici, cei de la Poliţia Locală spuneau că dacă s-a distrus o bancă amenda era de 20 de lei nu îi durea foarte tare, dar acum sunt mult mai dure”, a mai spus viceprimarul. Amenzile cuprinse în proiectul de hotărâre sunt cuprinse între 200 şi 1.000 de lei.  (G.E.)