Alimentare cu apă plătită de două ori într-o afacere de 3 milioane euro

 

Performanţă greu de egalat pentru o administraţie publică botoşăneană – a plătit de două ori aceeaşi lucrare. Iar asta s-a întâmplat pentru a repara investiţiile-fantomă din prima etapă, când s-a băgat degeaba ţeavă în pământ. S-a întâmplat la Dorohoi, acolo unde actualul primar Dorin Alexandrescu a încercat să refacă ceea ce se făcuse aiurea pe vremea predecesorului său, Sergiu Lungu. În final a rezultat o investiţie nelegală. Cel puţin asta este părerea controlorilor de la Curtea de Conturi.

Nu erau fonduri, dar s-au făcut plăţi
Municipalitatea dorohoiană a achitat anul trecut fix 641.857,87 de lei în cadrul programului „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă a municipiului Dorohoi – rest de executat faţă de programul SAMTID” pentru refacerea unor lucrări achitate deja în perioada 2005 – 2007, dar executate necorespunzător.  Investiţia a avut ca obiect înlocuirea conductelor din ţeavă din răşini poliesterice cu altele din polietilenă cu diametrul de 400 mm pe o lungime de 1,2 kilometri. „Angajarea şi efectuarea acestor cheltuieli, precum şi evidenţierea operaţiunilor economice în patrimoniul municipiului s-au efectuat nelegal”, se arată într-un raport întocmit de Camera de Conturi Botoşani. În acesta se menţionează că în programul de investiţii pe 2010 anexat bugetului local nu au fost aprobate fonduri pentru lucrarea în cauză, adică pentru refacerea lucrărilor deja efectuate, ci pentru altele, în continuarea celor deja executate.
Ministerul renunţă la greco-turci ca să îi preia Primăria printr-o firmă din Satu Mare
Totul a plecat de la rezilierea de către actualul Minister al Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a contractului cu consorţiul Empedos SA (Grecia) – Eser SA (Turcia). Acesta fusese desemnat câştigător al lucrărilor în urma unei licitaţii organizate de fostul Minister al Integrării Europene (MIE), numai că, din cauza calităţii foarte proaste a serviciilor, pe 17 octombrie 2007 înţelegerea a fost desfăcută. Investiţia a fost preluată de Primăria Dorohoi fără a se întocmi documente privind transferul acesteia, fără a se inventaria stadiul fizic al lucrărilor efectuate şi fără a se stabili eventuale neconformităţi, restul de executat fiind stabilit numai scriptic. În mai 2008, cu puţine zile înainte de a-şi termina mandatul, fostul primar Sergiu Lungu a încheiat un contract cu SC Asociaţia Videli XS Sud Company SRL, firmă provenită tocmai din Satu Mare, pentru refacerea unor lucrări necorespunzătoare, constând în înlocuirea conductei de joasă presiune de 400 mm. Suma totală a contractului s-a ridicat la 4,3 milioane de lei, din care aproximativ două treimi fuseseră alocaţi de la Guvern. Incredibil este că societatea menţionată de la celălalt capăt al ţării a parafat patru contracte de subantrepriză tocmai cu Empedos & Eser, adică nimeni altul decât consorţiul greco-turc care îşi bătuse joc de lucrare.
Nereguli descoperite de o mulţime de instituţii
Acest fapt a fost descoperit cu ocazia unui control efectuat de Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF). Într-o notă de control a DLAF se menţionează şi că suma de 1,9 milioane de lei plătită în baza celor patru contracte de subantrepriză este neeligibilă pentru simplul motiv că nu au fost respectate condiţiile contractuale referitoare la subcontractare. Din nota de control a DLAF, din actul de control al Companiei Naţionale de Investiţii şi din procesele verbale de control ale Inspecţiei Judeţene în Construcţii rezultă că de-a lungul timpului au fost constatate deficienţe atât în legătură cu proiectul şi execuţia, cu verificarea proiectului, cât şi cu execuţia lucrărilor.
Recepţie cu ciudăţenii la municipiu
În decembrie 2009, adică în mandatul actualului primar, se recepţionează lucrările. Procesul verbal de recepţie este unul ciudat. Astfel, mai întâi se menţionează că lucrările nu respectă prevederile proiectului, însă într-una dintre anexe acest lucru nu mai este amintit. „Recepţia la terminarea lucrărilor a fost organizată, s-a desfăşurat şi a fost admisă fără a exista un document scris din partea executantului, confirmat de investitor, prin care să se notifice terminarea tuturor lucrărilor contractate”, se arată în raportul Camerei de Conturi Botoşani. Mai mult, se menţionează şi că Primăria Dorohoi nu a stabilit costul lucrărilor privind înlocuirea amintitei conducte şi nu a luat măsuri în vederea stabilirii prejudiciului şi recuperării acestuia de la antreprenor.
O afacere de 14,1 milioane de lei cu plăţi duble
Toate acestea pentru ca în 2010 să se aloce iarăşi peste 6 miliarde de lei vechi de la bugetul local teoretic pentru continuarea lucrărilor, dar practic pentru refacerea celor deja executate. Concluzia raportului este una grăitoare. „În cadrul obiectivului de investiţii «Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă a municipiului Dorohoi» lucrările la magistrala de apă din conducte de joasă presiune şi înaltă presiune cu diametrul de 400 mm au fost plătite de două ori, în perioada 2005 – 2007, când s-au executat conductele din ţeavă PAFSIN-GRP şi, ulterior, în anii 2008-2010, când acestea au fost înlocuite cu conducte din ţeavă PEHD”, scrie negru pe alb în raportul Camerei de Conturi Botoşani.

În final lucrările la întregul sistem de alimentare cu apă au ajuns la 14,1 milioane de lei, adică undeva la trei milioane de euro. Din această sumă 5,4 milioane de lei reprezintă împrumutul Băncii Europene de Investiţii pentru programul SAMTID, 3,5 milioane de lei fonduri nerambursabile PHARE şi fonduri de la bugetul de stat, iar 5,1 milioane de lei aportul Consiliului Local, din care peste 640.000 de lei este suma cheltuită în 2010. Edilii din Dorohoi nu au contestat efectuarea şi plata amintitelor lucrări din anul precedent, însă au insistat asupra importanţei acestora. „Înlocuirea conductei la magistrala de apă de joasă presiune era strict necesară pentru punerea în funcţiune a obiectivului”, se arată în obiecţiunile formulate la raportul Camerei de Conturi. Totodată, reprezentanţii municipalităţii au menţionat că s-a solicitat înscrierea la masa credală privind Eser Empedos JV Ankara cu suma de 1,08 milioane de euro, în care este inclusă şi valoarea conductei înlocuită în 2010. Cum va reuşi Primăria Dorohoi să recupereze peste un milion de euro de la o firmă falimentară din Turcia este însă un mister.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
O stradă din Dorohoi şi curţile oamenilor inundate de o conductă spartă   
Prejudiciu turcesc de 1 milion euro la Dorohoi