Algocalmin doar pe bază de reţetă

 

Eliberarea algocalminului fără reţetă va fi interzisă până la sfârşitul acestui an, pentru că medicamentul conţine o substanţă (metamizol) ce poate produce neaşteptat şi independent de doză şi durata tratamentului scăderea globulelor albe şi implicit a imunităţii, boală numotă agranulocitoză, potrivit Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), citată de Mediafax.
Deoarece agranulocitoza apare în mod neaşteptat şi este independentă de doză şi de durata tratamentului, în cazul apariţiei febrei, anginei, ulceraţiilor bucale se impun întreruperea imediată a tratamentului şi efectuarea urgentă a hemogramei, continuarea administrării crescând riscul de deces, a precizat sursa citată. De asemenea, înaintea începerii tratamentului este necesară o anamneză atentă privind eventualele afecţiuni alergice, precum şi antecedentele de alergie la derivaţii de pirazol sau la salicilaţi.
Decizia ANM referitoare la schimbarea statutului pentru eliberarea medicamentelor care conţin metamizol se va aplica tuturor medicamentelor care conţin această substanţă, autorizate de punere pe piaţă în România.
Potrivit medicilor, în România nu au fost semnalate cazuri de agranulocitoză, totuşi boala apare la un pacient dintr-un milion care iau metamizol.
Substanţa activă metamizol este interzisă în calmante încă de acum 20 de ani în Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Suedia, dar şi în mai multe state ale Uniunii Europene precum Danemarca, Olanda sau Grecia.

Ce medicamente conţin metamizol
În România există mai multe medicamente cu metamizol (comprimate) care au autorizaţie de punere pe piaţă, respectiv Analgin 500 mg, Fabocalm, Algiotop, Centralgin 500 mg, Alindor, Algoblock, Metamizol Farmacom 500 mg, Novocalmin 500 mg, Algocalmin 500 mg, Algoremin, Algozone, Sintocalmin, Quarelin comprimate (DCI-combinaţii: metamizol sodic, cafeină şi clorhidrat de drotaverină).
În 2009, românii au luat 234 de milioane de pastile - între care 188 de milioane numai algocalmin.