Alertă națională de la boala limbii albastre confirmată la Botoşani

Într-un comunicat transmis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) se arată că în 4 septembrie a fost diagnosticată boala limbii albastre (Bluetongue) în localitatea Bobuleşti din judeţul Botoşani, în apropiere de râul Prut şi de graniţa cu Republica Moldova.

 

”Ulterior, au mai fost identificate animale infectate şi în alte două localităţi din aceeaşi comună, respectiv Badiuţi şi Ştefăneşti. Până la această dată, boala a fost confirmată la 18 bovine din 18 exploataţii, după cum urmează: în localitatea Bobuleşti 12 bovine din 12 exploataţii non-comerciale; în localitatea Badiuţi 4 bovine din 4 exploataţii non-comerciale; în localitatea Ştefăneşti 2 bovine din 2 exploataţii non-comerciale”, se arată în comunicatul citat.
ANSVSA precizează că în jurul focarelor s-a instituit o zonă de control de 20 kilometri, fiind interzisă ieşirea rumegătoarelor, ”cu excepţia animalelor destinate abatorizării”.
Conform sursei citate, cele 18 bovine infectate şi-au revenit în urma aplicării unui tratament simptomatic, nefiind înregistrată ”nicio mortalitate”.
”La această dată nu mai este notificată oficial nicio suspiciune clinică de boala limbii albastre(Bluetongue) în România”, arată sursa citată.

 


Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale.
Boala afectează rumegătoarele domestice şi sălbatice (de cele mai multe ori oi, dar şi vite şi capre) şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, procentul de îmbolnăvire putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv.
Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.
Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.