Alertă din partea fermierilor români: Fructele care se vor scumpi

Temperaturile extreme din ultima săptămână vor genera efecte negative pe termen mediu, asupra recoltei. Prețurile ar putea crește puternic la cireșe, caise și piersici, cu până la 100% față de anul trecut.

 

Înghețul a distrus fructele agricultorilor. Astfel, în mai, iunie și iulie, producția va fi scăzută la diverse produse. Pe fondul raportului cerere-ofertă, prețurile vor crește exponențial. Temperaturile au scăzut la sub zero grade, în multe localități ale României, săptămâna trecută.

 

Pomicultorii care nu au avut instalații de încălzire a livezilor de cireș e posibil să fi pierdut totul. Investiția pe hectarul de cireș ajunge și la 20.000 euro, informează Digi24.

 

Fructele ar putea fi subvenţionate de APIA

Asociația Pomicultorilor a solicitat Guvernului să invoce forța majoră. „Situația este una dezastruoasă, pentru întreg sectorul horticol din România. Putem spune că niciodată nu am întâlnit, atât eu, cât și cei care îmi povestesc, un accident climatic care să cuprindă o gamă atât de largă de specii și pe o întindere atât de mare. Practic, tot teritoriul țării este compromis, de la cea mai vestică localitate, de la Beba Veche și până la Sulina sau, să zicem, până la Constanța și de la Darabani și până la Zimnicea, pomii fructiferi sunt avariați într-o foarte mare măsură”, a precizat Bogdan Silinescu, reprezentant al organizației FRULEG, potrivit sursei citate.

 

Potrivit ministrului Agriculturii, Florin Barbu, a fost constituit un grup de lucru în acest sens.Aștept ca toți fermierii să depună la direcțiile agricole pentru a face comitetul de situații de urgență. Așteptăm sumele care trebuie să fie despăgubite în baza proceselor-verbale de calamități. Pe de o parte, avem două variante. Una, să notificăm și Comisia Europeană pentru a acorda aceste despăgubiri fermierilor din pomicultură, dar mai avem o variantă din fondul de risc constituit la nivelul Ministerului Agriculturii prin APIA să despăgubim fermierii. Au fost în mai multe zone ale țării temperaturi scăzute și culturile sunt compromise, la pomi aproape cu 100%”, mai precizează oficialul din Guvern.

 

Pomicultorii doresc să invoce forța majoră în relația cu băncile, în proiectele pe granturi din fonduri europene, în mod special. „Toate lucrurile acestea vor fi transpuse atunci când vom da ordonanța privind despăgubirile, prin procesele verbale de calamități. Nu intră sub influența, așa cum s-a întâmplat și în vegetal, incidențelor bancare. Toate lucrurile astea vor fi acoperite prin actul normativ”, a mai precizat oficialul executivului.

 

Fermierii cer măsuri urgente de sprijin, din partea statului. „Pe parte de situații de urgență, ne gândim să constituim o schemă pentru a putea achiziționa fermierii din pomicultură și aparatură, fără investiții în pomicultură, decât partea de aparatură împotriva înghețului. Asigurările parametrice, sunt mai multe lucruri de discutat. Am pe partea asociațiilor transmise puncte de vedere, notificăm la Comisia Europeană și în funcție de discuțiile pe care le avem acolo în comitetul de monitorizare la nivelul Comisiei Europene, noi ne dorim să ajutăm fermierii și să poată asigura, pentru că avem și măsură prin program național strategic de asigurare a culturilor”, au precizat agricultorii, scrie romaniatv.net