Alertă de holeră la Suceava! Grijă mare la apa consumată și la locurile de scăldat

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis, miercuri după-amiază, o atenționare pentru populație și toate unitățile medicale din județ, după ce în Republica Moldova a fost depistat în probe de apă microbul care produce holera. DSP Suceava recomandă evitarea scăldatului în ape necontrolate și consumul apei de băut doar din surse autorizate, printre altele.

 

Apă să se consume doar din surse autorizate, să se evite scăldatul

 


”După ce a fost informată de depistarea vibrionului holeric în probele de apă din Republica Moldova, de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, DSP Suceava a sporit atenția la triajul epidemiologic în taberele de refugiați, verifică riguros respectarea regulilor igienico-sanitare din aceste tabere și a atenționat rețeaua medicală din teritoriu să anunțe imediat DSP despre orice caz de suspiciune. În astfel de cazuri se vor recolta probe biologice de la cazurile suspecte, pentru investigații de laborator”,


comunicat DSP Suceava.


DSP recomandă populației să consume apa de băut numai din surse controlate (autorizate), respectarea riguroasă a regulilor de igienă privind spălarea mâinilor, precum și a regulilor privind igiena alimentelor înainte de consum, utilizând apa din surse controlate. De asemenea, se recomandă evitarea scăldatului în bălți/lacuri a căror apă este necontrolată.


Vibrionul de holeră, scrie gandul.ro, a fost depistat în probe de apă pe plaja de la Vadul lui Vodă, de pe malul Nistrului, a anunțat zilele trecute șeful Direcției de Asistență Medicală și Socială de la Chișinău, Boris Gîlca.

 

Valurile de refugiați ar fi contribuit la răspândirea bolii

 

”Are legătură cu aceste modificări ale unui trai normal pe care îl are un popor. Această modificare este prezentă pe toată granița noastră de est, din Ucraina și spre Republica Moldova. Apar în felul acesta breșe în ceea ce privește igiena, inclusiv în ceea ce privește condițiile de potabilitate ale apei și tot ceea ce înseamnă condiții de igienă începând cu grija de a fi spălate fructele și legumele sau spălatul pe mâini cu apă și săpun, holera fiind o boală bacteriană care se transmite pe cale digestivă”, a declarat medicul infecționist Carmen Dorobăț.


Intervievată de Antena3.ro a mai precizat:

 


”Oamenii trebuie să înțeleagă că nu este vorba despre o transmitere aerogenă, cum s-a întâmplat în cazul COVID și nu vom avea un val ca acela la care am asistat în anii trecuți. Dar categoric trebuie luate măsuri de precauție în tot ceea ce înseamnă condiții de igienă. Persoanele care vin de acolo să fie verificate ca și stare de sănătate iar cei care pleacă spre zonele respectivă să aibă grijă de tot ceea ce înseamnă condiții de igienă, inclusiv zonele unde se cazează, spațiile în care se alimentează și de unde beau apă”.


Holera se caracterizează printr-un volum mare de scaune diareice, vărsături, crampe musculare, pierderea rapidă a fluidelor, până la 20 de litri pe zi, dar și deshidratare severă.


Cei care se confruntă cu astfel de simptome ar trebui să meargă cât mai repede la un medic.

 

FOTO: https://dreamgeek.ro