Asta e realitatea cruntă cu care ne confruntăm.
Arabii de la Al Dahra, antreprenori danezi și italieni sunt printre cei mai mari proprietari de terenuri agricole din România. Și ne mai mirăm de ce nu avem produse românești, de ce importăm mâncare, de ce România, care era grânarul Europei, a ajuns să cumpere până și grâu din import? Ăsta e unul dintre motive! Pământul nostru a ajuns să fie cumpărat de străini! Ce face ministrul agriculturii? Care e strategia lui în acest sens? Din păcate, nimeni nu are nicio strategie!
Primii 20 de proprietari de terenuri deţin în total o suprafaţă de 248.683 de hectare, adică 2,5% din suprafaţa arabilă toată a României, potrivit datelor APIA. Pământul deţinut de aceştia este comparabil cu întreaga suprafaţă agricolă din judeţul Cluj (234.000 hectare) sau din judeţul Satu Mare (236.000 hectare).
Cei mai mari proprietari de terenuri arabile sunt arabii de la Al Dahra, care deţin ferma Agricost din Brăila, care are un contract de concesionare pentru cultivarea a 57.000 de hectare de teren agricol, practic toată suprafaţa agricolă din Insula Mare a Brăilei. Pe următoarele poziţii se află Intercereal, companie preluată anul trecut de Augustin Oancea, proprietarul companiei din domeniul energiei Tinmar Energy de la Ioan Niculae, care lucrează circa 23.500 de hectare, conform ultimelor date ale ZF, şi JD Agro Cocora, deţinută de oameni de afaceri danezi. În 2018, JD Agro Cocora avea în proprietate 12.000 de hectare de teren, potrivit datelor declarate la acel moment la APIA.
În top 20 de proprietari de terenuri sunt jumătate români şi jumătate străini. Printre antreprenori, alături de Augustin Oancea sunt Petru Corvin Mateiu din judeţul Timiş, Mihai Anghel din judeţul Dolj şi Nicolae Şerban din judeţul Bacău. În 2012, la vârf se aflau companii româneşti. Atunci, marii fermieri ai României erau Culiţă Tărâţă, Adrian Porumboiu şi Ioan Neculaie.
(Comunicat Lucian Topalagă – Vicepreşedinte ALDE Botoşani)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: