Din ce în ce mai multe mame minore ajung în atenția autorităților din Botoșani, numărul lor fiind mai mare decât anul precedent.
La Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani, au ajuns anul acesta 88 de cazuri de mame care sunt la rândul lor copii. Anul trecut, în atenția instituției au ajuns 74 de cazuri, cele mai multe din mediul rural și din familii dezorganizate. Conducerea DGASPC pune această creștere pe seama slabei informări, dar și a colaborării precare dintre instituțiile care gestionează situația.
„Dincolo de lipsurile materiale sau problemele economice, cred eu că sunt și cazuri sociale care apar tocmai datorită neinformării, lipsei de educație, sau a lipsei de implicare a unor autorități locale”, a precizat Alexandru Colbu, director-adjunct al DGASPC Botoșani.
Totodată, nu „toți copiii care au copii” ajung în atenția instituției coordonate de Alexandru Colbu, sunt și cazuri care, după ce sunt înregistrate la Maternitatea Botoșani, ajung în sânul familiei, unde pruncii sunt crescuți într-un cadru familial. Sunt instituționalizați doar micuții ai căror părinți nu au condițiile necesare pentru a le asigura un trai decent, caz în care „instituția noastră se implică și dispune măsurile necesare. Au fost cazuri când nu s-a trecut la instituționalizare, a fost suficientă o simplă consiliere a părinților, a familiei”, a mai precizat Alexandru Colbu.
Pentru ca frecvența unor astfel de cazuri să scadă, conducerea DGASPC consideră că este nevoie ca instituțiile să colaboreze mai eficient, pentru că, așa cum declară directorul adjunct al DGASPC,„totul pornește de la comunitate”.
„Ne-am propus ca în perioada următoare să întărim relația cu comunitățile locale, în acest sens. Dorim să colaborăm mai strâns cu primarii, cu asistenții sociali, cu asistenții medicali din comunele și satele din județ, în așa fel încât informațiile să ajungă mai repede la populație, să prevenim mai bine cazurile sociale care ajung în atenția noastră, să implicăm mai mult și să coordonăm mai bine autoritățile locale”, a conchis directorul din fruntea DGASPC Botoșani.
Anul acesta, cea mai mică minoră care a dat naștere și a fost monitorizată de asistenții sociali, avea vârsta de 14 ani și provenea dintr-o familie dezorganizată.
CITEȘTE:
Botoşani : O fată de 13 ani a dat naștere unui copil perfect sănătos