ALARMĂ GENERALĂ! Târguri închise, polițiști în stradă, virusul african sperie Botoșaniul 

Județul Botoșani este din nou în alertă din cauza unui virus periculos care este foarte aproape de graniță. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a interprins măsuri drastice pentru combaterea traficului ilegal de porci și supraveghează efectivele de porci din gospodăriile oamenilor. 

 

S-a interzis circulația porcinelor din gospodăriile populației

Directorul DSVSA Botoșani, Minodora Vasiliu a afirmat joi, 9 iunie 2016, că a fost activat Consiliul Local de Combatere a Bolilor la nivel județean sub președinția prefectului Dan Nechifor.


”Având în vedere evoluția unui nou focar care a fost identificat ieri, 8 iunie 2016, în Ucraina, la o distanță foarte mică de către granița de Nord a județului Botoșani, aseară s-a întrunit Consiliul Local de Combatere a Bolilor la nivel județean sub președinția domnului prefect. S-au luat o serie de măsuri pe care doresc să le reluăm astăzi. S-a interzis circulația porcinelor din gospodăriile populației, care deja era făcută ca urma a celorlalte două alerte anterioare de la o distanță mare. Focare cu distanță mult mai mare de granițele României”

Minodora Vasiliu, director DSVSA Botoșani


Măsurile interprinse sunt:


-    Supravegherea efectivelor de porcine din gospodăriile populației în vederea descoperirii tuturor cazurilor de îmbolnăviri, 
-    Activarea UNCB-urilor la nivelul întregului județ Botoșani, dar în special, în zonele : Darabani, Cristinești, Dersca, Hilișeu Horia, Mihăileni, Hudești, Pomârla, Suharău, la granița cu Ucraina și Călărași, Coțușca, Manoleasa, Mitoc, Păltiniș, Rădăuți-Prut, Ripiceni, Românești, Santa Mare, Ștefănești.
-    Supravegherea circulației porcinelor prin controale în trafic effectuate de către IPJ Botoșani și DSVSA în vederea evitării traficului illegal de porcine. 
-    Verificarea tuturor ilegalităților în ceea ce privește transportul de animale neidentificate din specia porcină sau.
-    Anunțarea Puncturilor de Trecere a Frontierei Stânca Costești, Rădăuți Prut, privind interdicția intrării în România a bagajelor care să conțină carte de porc preparate din carne de porc din Ucraina și Moldova. 
-    Au fost distribuite afișe ce anunță populația de măsurile ce se înterprind în cazul pestei porcine africană
-    Închiderea tuturor târgurilor de animale și aglomerărilor de animale, anunțarea fondurilor de vânătoare despre evoluția focarului de pestă porcină africană și interzicerea vânătorilor la porci. Specificăm, vânătoarea va continua, încă nu am primit nicio măsură la nivel central să oprim vânătoarea pe fondurile de vânătoare pe această perioadă. Fodurile de vânătoare vor comunica toate cazurile de îmbolnăvire la porcii mistreți sau mortalități. 


”Interzicem orice vânzare în aglomerări de animale. Nu au voie să se vândă porcinele pe teritoriul județului Botoșani între exploatații.”, a arătat Minodora Vasiliu.

Nu ne permite să intervenim absolut deloc ca să-l anulăm

Botoșănenii sunt sfătuiți să anunțe de îndată medicul veterinar din localitate în cazul în care sesizează un mic semn de îmbolnăvire la animal, indiferent de oră și de timp. În cazul în care apare un focar de pestă porcină, este foarte important să fie izolat ,pentru a nu crea mai multe pagube economice decât o poate face boala în sine. De altfel, Minora Vasiliu a mai subliniat că virusul care provoacă pesta porcină, este un virus ce nu permite niciun tratament, nicio vaccinare.

”Are o barieră care nu ne permite să intervenim absolut deloc ca să-l anulăm, să-i modificăm simptomatologia. Motiv pentru care singurele aspecte pe care le putem face este respectarea obligativităților care se impun pe restricție și pe informare”. 
Minodora Vasiliu, director DSVSA Botoșani. 

(Ș.V.)