La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) peste 100 de pompieri cu 46 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor publice locale după ce s-a anunțat că Botoșani intră sub Cod Portocaliu de ploaie.
Pentru asigurarea acţiunilor preventive la nivelul comunităţilor, au fost înştiinţate asupra atenţionării toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din județ.
Totodată, la nivelul ISU Botoșani a fost activată grupa operativă şi, la nevoie, se va activa și Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a intervenţiei, care are în componenţă reprezentanţi ai tuturor structurilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă.
Specialiştii ISU recomandă cetăţenilor ca pe timpul căderilor masive de apă sau grindină să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii închise care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică.
De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă de copaci sau stâlpi de electricitate.
Populaţia este sfătuită ca premergător manifestărilor să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei pluviale.
Pentru a crea obstacole împotriva pătrunderii apei în gospodării, se recomandă pregătirea unor saci cu nisip.
Aceleași obstacole vor fi folosite și pentru a preveni inundarea caselor, a adăposturilor de animale și a celorlalte anexe gospodărești.
Totodată, la adăpostirea în podurile caselor se recomandă asigurarea unor rezerve de apă, alimente, haine și mijloace de semnalare a prezenței: lanterne, fluiere, telefon.
Evacuarea din locuințe se poate face la solicitarea autorităților sau din proprie inițiativă dacă situația impune, în zone care prezintă siguranță cu recomandarea echipării corespunzătoare pentru intemperii și cu elemente distinctive pe timpul nopții (haine, veste reflectorizante, lanterne).
În același timp, se recomandă menținerea legăturii cu vecinii pentru a putea solicita sau acorda ajutor la nevoie și o atenție sporită bătrânilor bolnavi sau imobilizați și copiilor care în astfel de situații devin curioși.
Se recomanda menținerea calmului și evitarea, pe cât posibil, a panicii.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL