Al doilea MOMENT ISTORIC cu teatrul Eminescu: Modernizarea instituției relansată la Primărie în mod oficial – GALERIE FOTO

A fost momentul din 2014 când a fost obținută prima finanțare europeană pentru modernizarea Teatrului Mihai Eminescu, cu o valoare pe atunci de 4 milioane de euro. S-a semnat contractul de lucrări, chiar s-au făcut și niște fotografii pe șantier iar speranțele erau în creștere. Până a intervenit declicul care a provocat dezastrul și ulterior, al doilea moment istoric, cinci ani mai târziu, în 2019, cu un teatru în paragină pe fundal.

 

Se poate spune că a fost vorba despre o lipsă de asumare a fostului primar Ovidiu Portariuc care nu și-a însușit decizia alocării unor sume suplimentare pentru consolidarea clădirii.

 

Astăzi, când primarul Flutur a obținut a doua linie de finanțare (după cea dintâi care a fost pierdută) arhitectul Mihai Tulbure susține că situația nu era extrem de dezastruoasă în sensul în care teatrul nu s-ar fi năruit ca un castel de cărți. Dar nici nu prezenta o siguranță totală, iar timpul până la urmă ar fi contribuit, în decenii, la prăbușirea structurii. Iar moștenirea lăsată urmașilor nu ar fi fost una de calitate.

 

Astăzi la Primăria Botoșani, în prezența primarului, viceprimarilor, a unor funcționari, invitați de la Prefectură sau CJ, a avut loc conferința de relansare a proiectului care a început cu partea de consolidare.

 

S-au prezentat fotografii despre cum ar urma să arate teatrul în 2021.

 

„Dacă va arăta așa, Botoșaniul va fi înnobilat. Mai puțin căruța de acolo. Dar asta este ideea, să îi păstrăm forma inițială. Culmea, nu e primul copil al nostru că în general chinurile facerii a primul copil este mai greu. Noi am avut multe lucruri pe care le-am realizat la Botoșani dar nu știu de ce Teatrul Mihai Eminescu a devenit la un moment dat o povară pentru toți. Ați văzut ce perioadă de implementare avem acolo, din 2014 în 2021. Făceam din temelii, de la zero”,

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

Primarul a vorbit în jur de patru minute și s-au auzit expresii de genul „ne-a fost greu” în sensul în care clădirea din centrul orașului chiar s-a transformat la propriu într-o piatră de moară, dar și că „prețurile cresc mai repede decât putem noi să muncim” făcându-se referire la scumpirile galopante din România, la toate cele, de la servicii de utilitate publică la bitum sau carburanți.

 

„Sunt pași importanți făcuți, iar partea de consolidare care ne-a creat probleme anterioare, chiar merge bine, am fost, am văzut și mai repede poate decât mă așteptam. Sunt cele 6 luni de implementare a primei părți”,

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

În moment se lucrează la teatru, pe partea de consolidare.

Pentru restul de lucrări rămase neexecutate din vechiul contract unde s-a pierdut finanțarea inițială va fi organizată o nouă licitație.

 

Cătălin Flutur a făcut un apel la Daniela Aniței, șeful serviciului achiziții publice să urgenteze procedura de licitație.

 

„Scoateți mai repede la licitație și partea de modernizare ca să ne încadrăm în acel termen. Este un obiectiv pe care botoșănenii îl așteaptă și este un interes extraordinar și deosebit pentru botoșăneni, chiar pentru cei care n-au fost niciodată la teatru. Dar probabil le place să treacă pe lângă o clădire frumoasă”,

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

Vor fi efectuate mai multe intervenții în structura clădirii care va avea și un nou aspect, adaptat timpurilor actuale. Valoarea totală a proiectului este de peste 5,1 milioane de euro cu o contribuție de aproape 350.000 de euro din partea Primăriei Botoșani.

 

Și încă doi ani de așteptare.

 

„Ne-am înhămat la o chestie grea. Nu e simplă. A pune asfalt pe o stradă e ușor. A construi ceva din temelii și nou este ușor. Dar a reabilita o clădire monument istoric și cu prețențiile care sunt nu va fi foarte simplu”,

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

Ba chiar, în cadrul proiectului este prevăzut și un indicator privitor la digitizarea investiției, în sensul în care locuitorii orașului vor putea vedea printr-o scanare digitală imagini 3D a modului în care vor arăta încăperile din interiorul Teatrului Mihai Eminescu. În octombrie 2021 când, primarul de atunci, se va bucura de cinstea de a deschide ușile instituției de cultură care s-a născut dintr-o chetă a oamenilor de rând.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store