Ajutor pentru angajatorii care încheie un contract de stagiu cu absolvenții de învățământ superior

Agenția Județeana pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani a remis un comunicat de presă prin care informează botoșănenii cu privire la faptul că se acordă sprijin financiar pentru angajatorii care încheie un contract de stagiu cu absolvenţii de învăţământ superior. Redăm mai jos comunicatul trimis de AJOFM Botoșani.

 

Suma de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă

În conformitate cu legea, angajatorii care încheie un contract de stagiu cu absolvenţii de învăţământ superior primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de stagiu pentru acel stagiar, o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă (unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti, cu excepţia indemnizaţiei de şomaj, suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, care în acest moment are valoarea de 500 lei).
Suma lunară se acordă angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat de stagiar.
Legea reglementează, pentru absolvenţii de învăţământ superior, perioada de 6 luni de debut în profesie.

Consolidare de competențe și abilități profesionale

Scopul efectuării stagiului este de asigurare a tranziţiei absolvenţilor de învăţământ superior de la sistemul de educaţie la piaţa muncii, de a consolida competenţele şi abilităţile profesionale pentru adaptarea la cerinţele practice şi exigenţele locului de muncă şi pentru o integrare rapidă în muncă, precum şi de dobândire de experienţă şi vechime în muncă şi, după caz, în specialitate.
Stagiarul, pe perioada stagiului se obligă, să presteze muncă pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu, în baza unui contract individual de muncă şi a contractului de stagiu.
Perioada de stagiu se desfăşoară pe baza unui program de activităţi aprobat de angajator, la propunerea conducătorului compartimentului în care îşi desfăşoară activitatea stagiarul. Pe durata stagiului, acesta va fi coordonat şi supravegheat de un mentor desemnat de angajator. Contractul de stagiu se încheie odată cu încheierea contractului individual de muncă, durata contractului de stagiu fiind de șase luni, cu excepţia situaţiilor în care prin legi speciale este prevăzută o altă perioadă de stagiu.
CITEȘTE:
 Campanie electorală: Bani și pentru locuri de muncă prin Inspectoratul Școlar Județean