Agricultură cu cătuşele pe mâini la Popăuţi: Îi taie gâtul lui Ţurcanu, lui Nechifor VIDEO

 

Lupta pentru terenurile de la Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor (SCDCOC) Popăuţi se poartă din Parlament şi până la Poliţie, Jandarmerie şi sălile de judecată. Lunile decembrie şi ianuarie au înăsprit considerabil disputele pe seama celor peste 1.100 de hectare arondate instituţiei din comuna Răchiţi. Totul pleacă de la faptul că noua conducere de la Staţiunea de Cercetare Popăuţi doreşte să rezilieze mai multe contracte de concesiune pe care le consideră dezavantajoase unităţii.
agricultura cu catuse la statiunea popauti


Staţiunea vrea înapoi peste 100 hectare de la Luigi

Mai exact, Ionică Nechifor, noul director, susţine că în unele cazuri agenţii economici care au contracte cu SCDCOC Popăuţi, plătesc pentru pământul pe care îl folosesc mai puţin decât ar primi instituţia de la APIA dacă ar lucra ea pământul. Majoritatea fermierilor care au pământ arendat refuză să renunţe la contracte şi de aici rezultă o mulţime de conflicte. Probabil că cel mai acut dintre toate este cel cu Luigi Ionescu, administratorul SC Eco Lev SRL. Pe persoană fizică sau juridică acesta are în proprietate 50 de hectare în comuna Răchiţi şi alte patru contracte de concesiune cu SCDCOC Popăuţi, pe o suprafaţă totală de 116 hectare. Aceste terenuri au provocat un scandal monstru la jumătatea lunii. Luigi Ionescu susţine că toate cele patru contracte au fost semnate în perioada 2009 – 2011, pe câte 10 ani fiecare, în timp ce SCDCOC îl contrazice, în sensul că înţelegerile ar fi fost de fapt pe un singur an şi ar fi expirat la finele lui 2013.

Luigi nu vrea să le dea şi termină controlul în cătuşe

Din aceste motiv, dar şi pentru a se efectua unele măsurători, pe 15 ianuarie o echipă de aproximativ 20 de persoane cu cadre de la Poliţie, Jandarmeriei, Consiliul Judeţean Botoşani, Primăria Răchiţi, s-a deplasat pe terenurile aflate în litigiu. Acolo au dat peste Luigi Ionescu, administratorul SC Eco Lev SRL, care, susţinând că terenul îi aparţine, s-a opus pătrunderii tuturor controlorilor.
„Nu aveţi voie să intraţi aici, pe bucata mea. Lasă, că nu e nici o problemă”,
le-a silvia mirita  transmis Luigi Ionescu. În final, după discuţii în contradictoriu, din care nu au lipsit ameninţările, omul a fost încătuşat şi dus la Postul de Poliţie Răchiţi, unde i s-a aplicat o amendă. După exact o săptămână, o nouă echipă de control, cam la fel de numeroasă, a revenit la faţa locului, solicitându-i agricultorului actele pentru o construcţie care nu ar avea autorizaţie.
„Nu este nici o săptămână de când a fost partea cealaltă şi m-au şi încătuşat, dar o să răspundă că toţi o să fie chemaţi la Parchet pentru treaba asta, că dă comandă nişte oameni?!”
le-a spus Luigi Ionescu.
Echipa de control a fost condusă de Silvia Miriţă (foto stânga), şef serviciu urbanism la Consiliul Judeţean Botoşani.
„Eu nu vreau să vă reţin foarte tare, vreau autorizaţia la clădirea asta şi am plecat imediat”, i-a cerut Silvia Miriţă.
„Imediat” nu a existat fiindcă a rezultat o nouă discuţie în contradictoriu timp de zeci de minute, în care reprezentanta CJ Botoşani a cerut diverse acte, iar Luigi Ionescu a solicitat la rândul său un termen să le aducă, arătând că nu le are asupra sa. Cum părţile nu au ajuns la nici un consens, s-a ajuns ca procesul verbal de constatare să fie întocmit în câmp, pe capota unei maşini.

O amendă de un miliard, o alta de 600 de milioane

Fermierul, care creşte în jur a 1.000 de oi, 200 de capre şi 80 de vite, se plânge că toate problemele au început de la învestirea lui Ionică Nechifor director la Staţiunea de Cercetare Popăuţi. De atunci, fiindcă a refuzat să renunţe la luigi ionescu terenurile concesionate şi să le dea spre folosinţă SCDCOC, s-ar fi făcut presiuni uriaşe asupra sa.
„Ei mi-au făcut evacuare, mi-au făcut o mulţime de lucruri… Cred că nu este zi în care să nu-mi facă ceva”, a spus Luigi Ionescu (foto stânga).
Printre altele, Consiliul Judeţean Botoşani i-a aplicat o amendă de 100.000 de lei, însă a obţinut în instanţă o reducere până la numai 5.000 de lei, iar Inspectoratul Teritorial de Muncă o alta, de 600.000 de lei. De asemenea, Primăria Răchiţi i-a reziliat două contracte de concesiune pe o suprafaţă totală de 65 de hectare, însă susţine că ambele hotărâri adoptate de Consiliul Local Răchiţi au fost desfiinţate la Tribunalul Botoşani şi Curtea de Apel Suceava.
"Peste tot mi se spune că ar fi bine să plec. Şi la Primăria Răchiţi când am fost mi-au zis: cea mai bună soluţie este să pleci în altă parte", a afirmat Luigi Ionescu.
El a adăugat că a filmat intervenţia echipelor de ordine până ce i s-au pus cătuşele şi nu a mai putut lua imagini.




Două rânduri de contracte originale, şi pe un an, şi pe 10

Situaţia contractelor dintre Luigi Ionescu şi SC Eco Lev SRL, pe de o parte şi Staţiunea de Cercetare Popăuţi, de cealaltă parte, este una cât se poate de încurcată.
Ambele părţi susţin că deţin documente originale precum că amintitele contracte de concesiune au fost perfectate pe 10 ani, respectiv pe un singur an, însă, în ciuda insistenţelor reporterului Botoşăneanul, nici Luigi Ionescu şi nici Ionică Nechifor nu ne-au prezentat documentele în cauză. Mai mult, primul dintre ei a formulat o plângere pentru fals la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani, unde a sesizat că i s-ar fi falsificat semnătura şi ar fi fost pusă pe un contract de un an.
„Contractele lui, toate sunt încheiat pe 1-3 ani, dar au expirat. Toate sunt încheiate cu un act adiţional unde scrie aşa: se prelungesc contractele cu un an, respectiv 2013. La mine, la Staţiune, nu figurează nici un contracte pe 10 ani. Pentru mine este foarte clar. În actele adiţionale scrie foarte clar că se prelungeşte perioada de asociere în participaţiune cu încă un an, în 2013. De asta nici nu l-am necăjit anul trecut”, ne-a declarat Ionică Nechifor.

"Nu te poţi apropia să stai de vorbă, că în afară de ameninţări şi că îţi tai gâtul..."

Ba mai mult, acesta susţine că actele adiţionale la care face referire au fost semnate de fostul director Ilie Chiorăscu pe 31 ianuarie 2013, în condiţiile în care ştia că a doua zi va fi înlocuit, lucru care s-a şi întâmplat. De asemenea, potrivit ionica nechifordirectorului SCDCOC Popăuţi, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu – Şişeşti” i-a cerut să facă uz de toate căile legale pentru a readuce terenurile la Staţiune, iar SC Eco Lev SRL ar fi construit un grajd pe un teren care nu îi aparţine. În plus, Luigi Ionescu ar fi o adevărată sperietoare.
„La el nu te poţi apropia să stai de vorbă, că în afară de ameninţări şi că îţi tai gâtul… Nu contează, el ameninţă pe toată lumea. Am înţeles că de asta i-au şi pus cătuşe, că el îi taie gâtul lui Ţurcanu, lui Nechifor”, a mai spus Ionică Nechifor.
Acesta îl acuză pe Luigi Ionescu şi de faptul că, în realitate, ar ocupa 260 hectare, iar Staţiunea a deschis proces şi cere evacuarea. Cum ambele părţi au depus mai multe plângeri, fiind deschise şi procese, probabil că trebuie aşteptată finalizarea acestora pentru a se vedea de partea cui este dreptatea.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
Roxana, Verginel şi Costel îi pregătesc un cadou gras, de milioane bune, şefului judeţului - DOCUMENT
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
Onişa rugat să intervină la Luigi pentru Popăuţi: Poate îi cere şi cazierul