Afacerea HSR se rupe pe 13 miliarde

 

Reziliere pe bani grei! Denunţarea contractului cu firma care s-a ocupat de gestionarea parcărilor din Botoşani este o operaţiune ce ar putea costa scump Primăria. Şi asta ca urmare a prevederilor contractului dintre instituţie şi SC Hi Speed Recovery SRL. În acesta se specifică că, în cazul în care este reziliat din vina concedentului, atunci acesta este obligat la plata unor daune interese.



În baza acestui lucru stipulat în actul încheiat între cele două părţi HSR se pregăteşte deja să solicite daune serioase municipalităţii. În contract nu este prevăzută o sumă, însă, în linii mari deja au fost calculate de reprezentanţii societăţii. „Dacă ne-au obligat prin caietul de sarcini să cumpărăm autoplatforme, trei maşini, indicatoare rutiere, să marcăm parcările, să luăm parcomate, păi aceşti bani îi cerem în cazul acesta. Cu cele două autoplatforme nu mai avem ce să facem, ne uităm la soare”, ne-a declarat Cezar Nicuţă, juristul celor de la HSR. Potrivit acestuia, numai un singur parcomat a costat în jur de 10.000 de euro, iar autoplatformele s-au ridicat la 250.000 de lei bucata. Acestea din urmă deja nu mai pot fi utilizate de mai multe luni deoarece s-a modificat regulamentul şi se mai operează doar blocări, nu şi ridică de maşini parcate neregulamentar. „La un calcul simplu se duce undeva în 300.000 de euro minim”, a mai arătat Cezar Nicuţă, ceea ce înseamnă undeva în jurul a 1,3 milioane de lei care ar urma să fie ceruţi Primăriei.
CITEŞTE ŞI:
 Ridicatul mașinilor mai aproape de Eltrans, cum vine primarul de hac HSR-ului
Contractul expiră abia în 2014
Contractul a fost încheiat pe cinci ani şi expiră abia în aprilie 2014, iar juristul susţine că există acte pe maşinile aduse. De asemenea, cei de la firmă resping varianta denunţării contractului de către municipalitate pe motiv că HSR nu şi-ar fi îndeplinit obligaţiile contractuale, adică nu şi-ar fi plătit redevenţa. „O avem plătită, nu avem plătită redevenţa asupra TVA, aşa cum vor ei. Pe asta ne judecăm”, a afirmat Cezar Nicuţă. Acesta a arătat că HSR deţine un document de la Fisc care prevede că nu trebuie achitată această taxă pe valoarea adăugată la redevenţă pe care o solicită Primăria şi că procesul pe această temă este încă în litigiu, astfel încât nu se poate spune că firma are datorii la Primărie. Reprezentantul HSR a mai precizat că HSR deja a câştigat procese asemănătoare la Câmpulung Moldovenesc şi Sfântul Gheorghe.
CITEŞTE ŞI:
 Puştanul de la HSR, gata de o lovitură de 2 milioane de euro
Atât în campanie, cât şi după preluarea mandatului de primar Ovidiu Portariuc a promis rezilierea contractului cu HSR. El a recunoscut că este însă un act destul de greu de desfăcut, dar că s-ar putea prevala de faptul că nu şi-ar fi achitat redevenţa. Totodată, el a anunţat că, dacă Primăriei i se cer daune, atunci la rândul său se va îndrepta împotriva semnatarilor contractului, inclusiv a consilierilor locali care l-au aprobat, chiar dacă provin şi de la USL.
CITEŞTE ŞI:
 Primăria execută silit HSR-ul; Primarul : Dacă nici ăia 10% nu îi plătesc...