Afacerea cu sediul de la Cadastru a născut o vilă de toată frumuseţea la Lebăda

 

Una în bulevardul Mihai Eminescu, alta la Lebăda, poliţistul pensionar în casa căruia îşi desfăşoară activitatea Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) pare să fi prins gustul vilelor. După perfectarea uneia dintre cele mai bănoase afaceri imobiliare pe care o persoană fizică a reuşit să o încheie cu o instituţie omul a mai ridicat o casă, de această dată într-o zonă rezidenţială. În acte proprietar nu este el, ci fiul său.
casa Lebada Alexandru George Ciobanu

Chirie lunară de vreo 20.000 de lei plătită de vreo şapte ani

OCPI Botoşani este una dintre puţinele instituţii cu subordonare guvernamentală din judeţ care plăteşte chirie la o persoană fizică. casa lui Mihai Ciobanu sediu OCPI Botosani  De prin 2006 unitatea s-a mutat în imobilul situat vis-a-vis de Spitalul de Pediatrie care aparţine fostului poliţist Mihai Ciobanu. OCPI îşi desfăşurase înainte activitatea într-o clădire impozantă din cartierul Bucovina, care încă adăposteşte „Îmbunătăţirile Funciare”, dar de unde a trebuit să se mute deoarece o parte din clădire fusese vândută de Direcţia Generală a Finanţelor Publice în contul unor datorii la stat. Deşi cam în acea perioadă instituţiile cu profil agricol se mutau în clădirea nou construită lângă fosta Direcţie a Muncii, OCPI Botoşani a ajuns într-o casă privată. Lunar Cadastrul achită o chirie care bate spre 20.000 de lei, instituţia fiind responsabilă şi de plata cheltuielilor cu întreţinerea, de la apă şi căldură până la electricitate.

O arhivă şi relaţiile cu publicul au prelungit contractul încă un „cincinal”

În 2011 contractul pe care OCPI Botoşani îl parafase cu Mihai Ciobanu a expirat, însă a fost prelungit pe încă cinci ani, astfel încât, dacă va fi dus până la capăt, instituţia va avea cam un deceniu petrecut într-o casă privată. arhiva OCPI Botosani   Mihai Luca, directorul de atunci al OCPI, a condiţionat semnarea unui nou contract de realizarea unor lucrări suplimentare. Astfel, printre altele, la parterul clădirii s-au amenajat două birouri de relaţii cu publicul, iar în spatele imobilului în care îşi desfăşoară activitatea angajaţii instituţiei s-a construit o arhivă pentru documentele gestionate de Oficiu care până atunci erau depozitate în spaţii improprii din imobil. Valoarea lucrărilor executate a fost evaluată la 300.000 de lei, Mihai Ciobanu s-a angajat să plătească inclusiv femeia de serviciu, astfel încât părţile au căzut de acord pentru o colaborare pe un nou „cincinal”.

„Mergi la secretariat în sufragerie sau în bucătărie?”

În august 2012 la conducerea OCPI Botoşani a fost instalat social-democratul Paul Pavăl. Acesta a avut o întrevedere cu Mihai Ciobanu, în urma căruia a rămas mască. relatii cu publicul OCPI Botosani  Fostul poliţist i-ar fi transmis că doreşte ca Oficiul de Cadastru să îşi desfăşoare în continuare activitatea în acel spaţiu, motivând printre altele că… şi-a mai construit o vilă şi are de plătit rate la bancă. Şeful de atunci al OCPI Botoşani nu era atât de deranjat de faptul că proprietarul casei a mai ridicat una, ci pentru că imobilul din bulevardul Mihai Eminescu ar fi total impropriu pentru o asemenea instituţie, cu un aflux deosebit de persoane. „Vii unde… ? Vii la relaţii cu clienţi în garaj? Mergi la secretariat în sufragerie sau în bucătărie şi la Cadastru undeva în balcon? Şi tot felul de dintr-astea… Pe mine m-a deranjat chestia cu 200 de milioane pe lună”, afirmă Paul Pavăl.

Chiria? "O căruţă de bani, bani mulţi"

Potrivit acestuia, contractul cu Mihai Ciobanu s-a prelungit printr-un act adiţional, iar suma care se plăteşte reprezintă în opinia sa „o căruţă de bani, bani mulţi”. Paul Paval fost director OCPI Botosani Un simplu calcul arată că într-un singur an OCPI Botoşani plăteşte chirie undeva spre 240.000 de lei, ceea ce înseamnă că de la perfectarea contractului a băgat în conturile lui Mihai Ciobanu undeva la 1,6 milioane, adică 16 miliarde de lei vechi. „Ce valoare aveau banii atunci…”, spune Paul Pavăl despre primii ani în care a intrat în vigoare contractul. Până în 2011, când s-au dat în folosinţă noul spaţiu pentru relaţii cu publicul şi arhiva, suprafaţa utilă totală aflată la dispoziţia Oficiului de Cadastru era de exact 624 metri pătraţi, ceea ce înseamnă că se plătea lunar în jur de 30 lei chirie pentru fiecare metru pătrat. După amenajarea celorlalte două spaţii s-a ajuns la circa 900 mp. 

Pe numele fiului proprietarului sediului OCPI a apărut o casă la Lebăda

Banii astfel încasaţi i-au permis lui Mihai Ciobanu să îşi ridice o vilă de toată frumuseţea într-o zonă rezidenţială. Casa de la Lebăda se află chiar la drumul principal, are parter şi etaj, gard din piatră de moară şi plexiglas. Proprietar în acte este George Alexandru Ciobanu, fiul său. Posesorul casei în care îşi desfăşoară activitatea OCPI Botoşani susţine însă că la rândul are cheltuieli importante de pe urma contractului de închiriere. Mihai Ciobanu a exemplificat cu impozitul de 16%, cu impozitul pe clădire şi cu faptul că tot ce ţine de administrarea clădirii, inclusiv schimbarea unei clanţe, cade în sarcina sa.

casa Lebada Alexandru George Ciobanu fiul lui Mihai Ciobanu 2
casa Lebada Alexandru George Ciobanu fiul lui Mihai Ciobanu 3
casa Lebada Alexandru George Ciobanu 4
casa Lebada Alexandru George Ciobanu 5
casa Lebada Alexandru George Ciobanu 6

Cadastraşii au pus ochii pe sediul Ascon

Considerând nejustificat preţul chiriei, Paul Pavăl, înainte de a deveni vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani, a demarat procedurile pentru găsirea unui alt spaţiu, demersurile sale ajungând până la secretarul general al Guvernului. „Se poate rupe oricând pentru că, totuşi, e bine făcut”, declară Paul Pavăl despre contractul OCPI Botoşani – Mihai Ciobanu.sediul Ascon Botosani Soluţia identificată a fost aceea a preluării clădirii pe care SC Ascon SA o deţine în Octav Onicescu, în apropierea intersecţiei cu strada Pacea. Imobilul are parter şi patru etaje, intenţionându-se cedarea acestuia către Cadastru prin aşa-numita metodă „dare în plată”. Mai exact, SC Ascon SA, firmă de construcţii care şi-a sistat de prin 2010 activitatea propriu-zisă, înregistrează debite de circa 800.000 de lei la bugetul de stat, iar OCPI ar prelua imobilul în contul acestei datorii. „Sediul a fost scos la vânzare, am avut patru sau cinci licitaţii şi n-am avut cumpărător. Niciodată nu s-a prezentat nici o firmă”, afirmă Adrian Ursachi, directorul Administraţiei Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii Botoşani. Iniţial clădirea a fost scoasă la vânzare cu două milioane de lei, după care preţul a scăzut la 1,5 milioane şi apoi la 1 milion de lei, însă tot nu s-a arătat cineva interesat. Imobilul este aproape lipit de cel în care îşi desfăşoară activitatea SC Nova Apaserv SA, dispunând inclusiv de un spaţiu comercial la parter, care în prezent este închiriat unei patiserii.

Poliţistul pensionar nu exclude un proces

Toată afacerea imobiliară s-ar putea termina însă cu un proces. „Eu nu am primit până acum nimic oficial. Dacă o să primesc o să vorbesc cu avocatul să vedem ce vom face”, spune Mihai Ciobanu. Acesta nu exclude varianta de a da în judecată OCPI Botoşani dacă denunţă contractul de chirie, gândindu-se în primul rând la investiţiile pe care le-a realizat în urmă cu doi ani la sediul Oficiului. Instituţia primeşte bani de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) pentru plata chirie. OCPI Botoşani încasează sume frumoase, însă este obligată să le verse către ANCPI, care apoi întoarce o parte dintre ele spre diverse cheltuieli, cum ar fi şi achitarea chiriei pentru sediul din bulevardul Mihai Eminescu din Botoşani.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

CITEŞTE ŞI:
 Poliţistul de la Cadastru a băgat 3 miliarde în subsol şi birouri
 Şefii CJ şi cei de la Apă pregătesc o mega-afacere - sediu de un milion de euro pentru unitatea care face concedieri pe bandă rulantă